About us

Συντελεστές

Α. Μ. Κωτσιόπουλου

Α. Μ. Κωτσιόπουλου (Ειδικός Σύμβουλος:)

Ο Α.Μ. Κωτσιόπουλος, καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, δραστηριοποιείται ως αρχιτέκτων από το 1971. Από το 1984 μέχρι το 1995, o A.M. Kωτσιόπουλος συνεργάστηκε με τους αρχιτέκτονες Δ. Νικολάου, Χρ. Πανταζίδη, Δ. Δακή, Ε. Σπάρτση, Ν. Αρβανιτοπούλου, Γ. Χορόζογλου και Β. Καραλάζο, ενώ σε συγκεκριμένες μελέτες υπήρξε συνεργασία με τις αρχιτέκτονες Μ. Παπανικολάου και Ρ. Σακελλαρίδου καθώς και με άλλους αρχιτέκτονες.

Από το 1997 διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο με τις αρχιτέκτονες Έμυ Ζουμπουλίδου και Αλίνα Πάνου. Το γραφείο έχει τη νομική μορφή «Α.Μ. Κωτσιόπουλος και Συνεργάτες Αρχιτέκτονες Ε.Ε.» και διαθέτει πτυχίο τάξης Δ στην κατηγορία 6 (αρχιτεκτονικές μελέτες κτιριακών έργων) του μητρώου μελετητών δημοσίων έργων. Η έδρα του γραφείου είναι στη Θεσσαλονίκη (Φιλικής Εταιρείας 13, 54621, Θεσσαλονίκη, τηλ.& fax 2310 231612, 2310 237213, website: www.kotsiopoulos-architects.gr, e-mail: kotsiop@otenet.gr)  με παράρτημα στην Αθήνα (Αμυκλών 7, 15231 Χαλάνδρι, τηλ.& fax 210 6723469).

Η δραστηριότητα του γραφείου περιλαμβάνει διακρίσεις σε 10 αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, ρυθμιστικά σχέδια 6 Πανεπιστημίων καθώς και πολλές μελέτες για ιδιωτικά και δημόσια κτίρια (ερευνητικά και πολιτιστικά κέντρα, πανεπιστημιακά κτίρια, νοσηλευτικά κτίρια). Τα περισσότερα από τα κτίρια αυτά έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ δύο από αυτά έχουν συμπεριληφθεί στην έκθεση του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και του Deutsches Architektur Museum (DAM) «Η Ελληνική Αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα» μεταξύ των 130 σημαντικότερων κτιρίων στην Ελλάδα από το 1900 μέχρι σήμερα. Δύο από τα κτίρια αυτά έχουν συμπεριληφθεί σε δύο διαδοχικές εκδόσεις του "World Atlas of Architecture" του εκδοτικού οίκου Phaidon Press (2004 και 2008), ενώ το τεύχος 36/2002 της ετήσιας επιθεώρησης «Αρχιτεκτονικά Θέματα» (του παλαιότερου και πλέον έγκυρου αρχιτεκτονικού περιοδικού στην Ελλάδα) περιέχει εκτεταμένο αφιέρωμα (περίπου 50 σελίδες) στο έργο του Α.Μ. Κωτσιόπουλου. Η νέα μονάδα της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ. έχει τιμηθεί στο σχετικό διαγωνισμό του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής με το πρώτο βραβείο «Αρχιτεκτονική 2000» ως το καλύτερο δημόσιο κτίριο της πενταετίας 1995-1999. Το κτίριο των νέων γραφείων της εταιρείας Alumil έχει τιμηθεί με το ένα από τα τρία ισότιμα βραβεία του Διεθνούς (Μεσογειακού) Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού (οργάνωση U.I.A. - Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων - ETEM και ELVAL - 2003) για κτίρια με προσόψεις αλουμινίου για την αρχιτεκτονική του ποιότητα και την ενεργειακή του συμπεριφορά. Τέλος, το πολιτιστικό κέντρο και αναψυκτήριο στην περιοχή της Σχολής Αριστοτέλους του Δήμου Νάουσας (Δωρεά Χρ. Λαναρά και οικογενείας Λαναρά) έλαβε ειδική διάκριση, εκτός συναγωνισμού,  στα «Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2008» του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής (Ε.Ι.Α). Επίσης προκρίθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο διαγωνισμό για το ευρωπαϊκό βραβείο Mies van der Rohe Award 2007 του Ιδρύματος Mies van der Rohe στην Βαρκελώνη και έχει επιλεγεί να συμπεριληφθεί στο "The Phaidon Atlas of 21st Century World Architecture" .

Ήδη από τις αρχές τις δεκαετίας του '90, τον Α. Κωτσιόπουλο και το γραφείο απασχολεί συστηματικότερα το ζήτημα της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων, με τις μελέτες για υπόγεια κτίρια (Κεντρική Βιβλιοθήκη Α.Π.Θ., Φιλοσοφική Σχολή Α.Π.Θ., Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ., κ.α.), με σειρά μελετών για χειρισμό του φλοιού των κτιρίων ως κλιματικού μετατροπέα (σύνθετος μεταλλικός φλοιός: Κύβοι Διοίκησης του Α.Π.Θ. 1991-2000, Κεντρικά γραφεία της Alumil 2001-2008, ξύλινο καφασωτό πλέγμα: Κατοικία στην Άνω Πόλη 1995-1998, Πολιτιστικό Κέντρο Λαναρά 2005-2006, «πράσινο» πλέγμα: Κτίριο γραφείων στη Θεσσαλονίκη 2008, Εμπορικό Κέντρο στην Αλεξανδρούπολη 2008) όπως και με παροχή συμβουλών για αντίστοιχα θέματα σε μελέτες άλλων έργων (όπως πρόσφατα στη μελέτη του γραφείου ISV για μεγάλο συγκρότημα γραφείων στο Καβούρι Αττικής).

Την τελευταία δεκαετία, η σύνθεση της ομάδος είναι η εξής:

Κύρια μέλη:
Αναστ. Μ. Κωτσιόπουλος, διπλ.αρχ., δρ.μηχ.(ΑΠΘ), Ph.D.(Univ. of Edinburgh),
Καθηγητής ΑΠΘ, Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών
Έμυ Ζουμπουλίδου, διπλ. αρχ. (ΑΠΘ), M.A., (A.A. School of Architecture)
Αλίνα Πάνου, διπλ. αρχ. (ΑΠΘ), M.Sc. in Architecture (The Bartlett, UCL)

Συνεργάτες:
Ελισ. Χαλκιοπούλου, διπλ. αρχ. (ΑΠΘ)
Γεώργ. Γρεβενάρης, διπλ. αρχ. (ΑΠΘ), ΜΔΕ Αρχιτεκτονικής Τοπίου (ΑΠΘ)
Αναστ. Τέλλιος, διπλ. αρχ. (ΑΠΘ), Μ.Arch. (The Bartlett, UCL), δρ. αρχ. (ΑΠΘ),
Μυρτώ Τσαρούχη, διπλ. αρχ. (ΑΠΘ)
Άλκηστη Σκιαδοπούλου, διπλ. αρχ. (ΑΠΘ)
Θεοφανώ Κουβάκη, διπλ. αρχ. (ΑΠΘ) (έως 2005)
Άννα Πιατίδου, διπλ. αρχ. (ΑΠΘ) (έως 2006)
Ιωάννα Βολάκη, διπλ. αρχ. (ΑΠΘ) (έως 2006)
Άννα Κουλούρη, διπλ. αρχ. (ΕΜΠ) (έως 2006)
Άννα Μποζοπούλου, διπλ. αρχ. (ΑΠΘ) (έως 2007)
Δήμητρα Αργυρού, διπλ. αρχ. (ΑΠΘ) (έως 2007)
Γραμματεία:
Τόνια Δάλλα

E-mail: kotsiop@otenet.gr
Url: www.kotsiopoulos-architects.gr

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital