ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τα Κριτήρια Αστοχίας των Υλικών

05 Ιανουάριος, 2015

Τα Κριτήρια Αστοχίας των Υλικών

Μια Περιήγηση στην Ιστορία.Ένα υλικό αστοχεί, όταν σε μια τομή του δημιουργηθεί κατάλληλος συνδυασμός ορθής (σ) και διατμητικής (τ) τάσης. Ν. Π. ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Καθηγητής Ε. Μ. Π.

Στόχος της Αντοχής των Υλικών είναι η δικαίωση του τίτλου της. Δηλαδή, η πρόβλεψη των ορίων ασφαλούς επιβολής φορτίων στις κατασκευές. Ο σκοπός αυτός είναι καταγεγραμμένος στη συλλογική μνήμη όλων των ανθρώπων που ενστικτωδώς ανησυχούσαν εάν «αντέξει» το σανίδι που γεφύρωνε τις όχθες του χειμάρρου που έπρεπε να διασχίσουν ή η σκεπή της καλύβας που τους προστάτευε. Και τώρα ανησυχούν για την αντοχή του διαμερίσματός τους στα επόμενα Richter. Αυτή η σχεδόν μεταφυσική ανησυχία παραλληλίζεται μόνον με την αγωνία μας να μακροημερεύσουμε υγιείς. Επιθυμούμε, επίσης, οι κατασκευές μας να μακροημερεύσουν ασφαλείς.

Το κείμενο, που ακολουθεί, δεν διεκδικεί δάφνες επιστημονικής ακρίβειας ή τεχνικής πληρότητας, αλλά διεκδικεί την ελπίδα αναγνώρισης της ζεστασιάς, που ο συγγραφέας του αισθάνεται, και της νοσταλγίας για εποχές που ασχολούμενος με τα κριτήρια αστοχί- ας, στην πραγματικότητα πολεμούσε αυτήν την προαιώνια «ανησυχία».

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2003 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ
Ν. Π. ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Καθηγητής Ε. Μ. Π.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο ΕΔΩ

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital