ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ευνοϊκή ρύθμιση για τη λειτουργία των λατομείων

04 Δεκέμβριος, 2015

Ευνοϊκή ρύθμιση για τη λειτουργία των λατομείων

Εν λευκώ παράταση λειτουργίας για τέσσερα χρόνια δίνει μέσω τροπολογίας το υπουργείο Περιβάλλοντος σε όλα τα λατομεία αδρανών, μαρμάρων, σχιστολιθικών πλακών και, για πρώτη φορά, βιομηχανικών ορυκτών.

Μάλιστα, τα λατομεία μπορούν να λειτουργήσουν ακόμη κι αν δεν έχουν εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, από τη στιγμή που θα υποβάλουν αίτηση για την ανανέωσή τους, τουλάχιστον μέχρι να απαντήσουν θετικά ή αρνητικά οι υπηρεσίες. Με τη ρύθμιση το υπουργείο δείχνει ιδιαίτερα «χαλαρό» ως προς τους όρους λειτουργίας των λατομείων, αντίθετα με την αυστηρή στάση που έχει κρατήσει το τελευταίο διάστημα απέναντι στη μεταλλευτική δραστηριότητα.

Η τροπολογία κατατέθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη σε σχέδιο νόμου για τις βοσκήσιμες γαίες, που ψηφίζεται σήμερα. Εκ πρώτης όψεως πρόκειται για την τρίτη συνεχή παράταση στη λειτουργία των λατομείων: η πρώτη δόθηκε το 2011 (ν. 4001) και έληγε στο τέλος του 2013 και η δεύτερη το 2013 (ν. 4203) και λήγει στο τέλος του 2015. Με την τροπολογία λοιπόν, η λειτουργία των λατομείων σε όλη τη χώρα παρατείνεται έως το τέλος του 2020. Υπάρχουν, όμως, ορισμένα σημεία που η νέα παράταση διαφοροποιείται σε σχέση με τις δύο προηγούμενες:

- Για πρώτη φορά αφορά και τα λατομεία βιομηχανικών ορυκτών (εκτός από τα λατομεία αδρανών, μαρμάρου και σχιστολιθικών πλακών).

- Οι δύο προηγούμενες παρατάσεις έδιναν τη δυνατότητα συνέχισης λειτουργίας και στην περίπτωση που το λατομείο δεν έχει περιβαλλοντικούς όρους σε ισχύ, αρκεί να έχει καταθέσει εμπρόθεσμα αίτημα για την ανανέωσή τους. Στη νέα τροπολογία, η πρόβλεψη αυτή ισχυροποιείται και το λατομείο μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα με τους όρους της τελευταίας σύμβασης μίσθωσης ή άδειας εκμετάλλευσης, μέχρι οι υπηρεσίες του Δημοσίου να απαντήσουν (άγνωστο πότε) θετικά ή αρνητικά. Με άλλα λόγια, το υπουργείο Περιβάλλοντος δίνει «λευκή επιταγή» για τη λειτουργία λατομείων που οι υπηρεσίες μπορεί, τελικά, να κρίνουν ότι δεν πρέπει να συνεχίσουν τη λειτουργία τους!

- Τέλος, ορίζεται ότι μια λατομική περιοχή μπορεί να θεωρείται ενεργή ακόμη κι αν έχει διενεργηθεί μόνο ένας διαγωνισμός για την εκμίσθωση ενός τμήματός της.

Ρύθμιση εξαιρετικά ευνοϊκή για τις λατομικές εταιρείες. Οσο κι αν κάποιος μπορεί να ισχυριστεί πως η έγκριση περιβαλλοντικών όρων είναι συχνά μια τυπική διαδικασία, είναι προβληματική η συνέχιση της λειτουργίας συλλήβδην όλων των λατομείων χωρίς αυτή την ελάχιστη έγκριση της Πολιτείας. Το ερώτημα είναι αν η παράταση θα μπορούσε διασταλτικά να αφορά και λατομεία που έχουν σήμερα κλείσει (αρκεί να είχαν υποβάλει παλαιότερα αίτηση για παράταση λειτουργίας, όπως τα Λατομεία Μαρκοπούλου). Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο δείχνει να επιδεικνύει μικρότερη αυστηρότητα στην τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε σύγκριση με άλλες περιπτώσεις.

Πηγή : michanikos-online.gr

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital