ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Oλοι οι δρόμοι οδηγούν στην... Ηρώδου Αττικού

19 Φεβρουάριος, 2008

Oλοι οι δρόμοι οδηγούν στην... Ηρώδου Αττικού

Σε έναν από τους ακριβότερους δρόμους ευρωπαϊκής μεγαλούπολης αναδεικνύεταιη Ηρώδου Αττικού. Πόσο κοστίζει το τ.μ. στις «καλές» γειτονιές της Γηραιάς Ηπείρου

H έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών, σε συνδυασμό με τη σταθερά υψηλή ζήτηση διατηρεί τις τιμές των κατοικιών στην Ηρώδου Αττικού και τις πέριξ αυτής οδούς στην κορυφή των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές στην Ηρώδου Αττικού συναγωνίζονται «στήθος με στήθος» ορισμένες από τις πλέον διάσημες συνοικίες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα το Mayfair στο κέντρο του Λονδίνου. Αν και ετησίως οι αγοραπωλησίες που πραγματοποιούνται μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, γεγονός είναι ότι έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές με κόστος έως και 20.000 ευρώ/τ.μ.


ΧΑΡΤΗΣ: ΟΙ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

AΘHNA

Το «προνόμιο» να διαθέτει ορισμένες από τις ακριβότερες κατοικίες της Ευρώπης έχει η Αθήνα, όπως προκύπτει από τη σχετική σύγκριση. Με βάση τις ζητούμενες τιμές, η Ηρώδου Αττικού κατατάσσεται ίσως στον ακριβότερο δρόμο της Γηραιάς Ηπείρου, δεδομένου ότι το κόστος απόκτησης κατοικίας μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 25.000 ευρώ/τ.μ., όπως επιβεβαιώνεται και από σχετικές αγγελίες. Βέβαια, τόσο υψηλές τιμές καταγράφονται σε προνομιακά διαμερίσματα, σε υψηλούς ορόφους που προσφέρουν θέα στον Εθνικό Κήπο. Ακολουθούν σημεία όπως ο Λαιμός Βουλιαγμένης, το Κολωνάκι, το Καβούρι, το Παλαιό Ψυχικό και η Φιλοθέη, όπου οι τιμές για απόκτηση κατοικίας κυμαίνονται μεταξύ 5.000 και 11.000 ευρώ/τ.μ.

Το εν λόγω τμήμα της αγοράς κατοικίας θεωρείται ότι ακολουθεί τους δικούς του κανόνες, που δύσκολα επηρεάζονται από τη γενικότερη τάση της αγοράς κατοικίας. Αλλωστε, με βάση τη γενικότερη εικόνα της προηγούμενης διετίας θα περίμενε κανείς να έχει σημειωθεί υποχώρηση των τιμών, κάτι όμως που δεν έχει παρατηρηθεί. Βασικός λόγος γι' αυτήν την εξέλιξη είναι η απουσία οικοπέδων στην πλειονότητα των παραπάνω περιοχών, τη στιγμή που η ζήτηση εξακολουθεί να είναι σημαντική, αν και μετριασμένη σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια.

Το αποτέλεσμα είναι τα λιγοστά διαθέσιμα οικόπεδα να κοστολογούνται σε τιμές όπως 4.500 - 5.000 ευρώ/τ.μ., ποσό απαγορευτικό. Ετσι, εξηγείται εν μέρει και η διατήρηση των τιμών στα παραπάνω επίπεδα, μιας και ο κατασκευαστής θα πρέπει να πωλήσει σε ανάλογα υψηλές τιμές, προκειμένου να αποκομίσει κέρδος.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον για την πολυτελή συνοικία του Mayfair στο κέντρο του Λονδίνου, όπου φιλοξενούνται ορισμένοι από τους πλέον διάσημους επιχειρηματίες και μέλη του διεθνούς τζετ-σετ. Παρά λοιπόν τη σχετική επιβράδυνση της αγοράς κατοικίας στη Μ. Βρετανία, στο Λονδίνο οι τιμές καταγράφουν σταθεροποιητικές τάσεις.

Η περιοχή του Mayfair (αλλά και το γειτονικό Chelsea) καταγράφει αυξημένη ζήτηση, η οποία σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά οδηγεί τις τιμές σε άνοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι τιμές αγγίζουν τα 19.500 ευρώ/τ.μ. Την περιοχή προτιμούν κυρίως ξένοι επενδυτές, που εκτιμούν τη δημοφιλία του Mayfair και τη σταθερή άνοδο των τιμών. Μάλιστα, όπως αναφέρουν τοπικά μεσιτικά γραφεία, δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις άτυπων «δημοπρασιών» για την απόκτηση μιας κατοικίας. Η τάση αυτή προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί και το 2008.

ΠΑΡΙΣΙ

Αν και με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, οι τιμές αγοράς κατοικίας στο Παρίσι συνέχισαν την ανοδική τους πορεία και βέβαια εξακολούθησαν να συναγωνίζονται με τους δημοφιλείς παραθεριστικούς προορισμούς του Νότου της χώρας για την πρωτιά από πλευράς κόστους. Τα διαμερίσματα στην περιοχή Rive Gauche, η οποία περιλαμβάνει το 5ο, το 6ο και το 7ο Δημοτικό Διαμέρισμα, διαμορφώθηκαν σε 7.500 ευρώ/τ.μ. έναντι περίπου 6.000 ευρώ/τ.μ. στα ανατολικά της πόλης. Παρ' όλα αυτά, οι ακριβότερες κατοικίες απαντώνται στο κέντρο της πόλης, καθώς σε μεγάλες οδικές αρτηρίες, όπως η Avenue Foss και η περίφημη Grande Armee, το κόστος προσεγγίζει ή και ξεπερνάει οριακά τα 10.000 ευρώ/τ.μ.

Θυμίζουμε ότι η Γαλλία ήταν από τους πρωταγωνιστές της ανοδικής πορείας της αγοράς κατοικίας στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο το 2004, οι τιμές των διαμερισμάτων ενισχύθηκαν κατά 17,8%. Στα τέλη του 2006 δε, το μέσο κόστος απόκτησης διαμερίσματος στη χώρα είχε αυξηθεί σε 3.000 ευρώ/τ.μ., μία άνοδος της τάξεως του 96% έναντι του 2000.

ΡΩΜΗ

Αισθητά χαμηλότερες, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είναι οι τιμές στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης, το ακριβότερο κατά τ' άλλα σημείο της πόλης. Για την αγορά ενός διαμερίσματος της τάξεως των 100 - 150 τ.μ. θα χρειαστεί να καταβάλετε ποσό που κυμαίνεται από 5.600 έως και 6.500 ευρώ/τ.μ. Ωστόσο, οι γκαρσονιέρες των 30 - 50 τ.μ. ενδέχεται να αγγίξουν σε κόστος έως και τα 8.500 ευρώ/τ.μ., μιας και είναι περιζήτητες, ιδίως απ' όσους δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της πόλης. Οι τιμές των κατοικιών στην Ιταλία ακολούθησαν τη γενικότερη τάση, καθώς ανατιμήθηκαν κατά 90% την περίοδο 1998 - 2006. Σε αποπληθωρισμένη βάση, πάντως, η άνοδος δεν ξεπέρασε το 57%.

ΒΙΕΝΝΗ

Σημαντική υποχώρηση έχουν καταγράψει οι τιμές αγοράς κατοικίας στη Βιέννη τα τελευταία χρόνια, μιας και η μεγάλη έκρηξη στην κτηματαγορά της Αυστρίας είχε καταγραφεί πριν από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή και συγκεκριμένα κατά την περίοδο 1987 - 1994. Οι τιμές στη Βιέννη αυξήθηκαν κατά 150% το συγκεκριμένο διάστημα, κυρίως λόγω της εισροής μεταναστών από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Μόλις η ροή αυτή περιορίστηκε, προέκυψαν προβλήματα υπερπροσφοράς που έπληξαν τις τιμές. Εως το 2001, αυτές είχαν υποχωρήσει κατά 14% έναντι του ανώτατου σημείου τους το 1994. Σήμερα, το κόστος απόκτησης κατοικίας στο κέντρο της πόλης δεν ξεπερνάει τα 4.000 ευρώ/τ.μ.

ΜΑΔΡΙΤΗ

Η Μαδρίτη, αν και πρωτεύουσα της Ισπανίας, έχει φθηνότερες κατοικίες απ' ό,τι η Βαρκελώνη, όπως προκύπτει από τα δεδομένα της αγοράς. Ορισμένες από τις δημοφιλέστερες συνοικίες του κέντρου της πόλης είναι τα σημεία Centro, Moncloa, Chamberi, Salamanca και Chamartin. Εκεί, το κόστος απόκτησης κατοικίας προσεγγίζει τα 5.500 - 6.000 ευρώ/τ.μ., ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, το ποσό που θα χρειαστεί να καταβάλει κανείς αγγίζει ακόμα και τα 7.000 ευρώ/τ.μ. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι το 2008 ενδέχεται να παρατηρηθεί ακόμα και μείωση τιμών σε ορισμένα σημεία της πόλης, καθώς η αγορά κατοικίας σε όλη τη χώρα έχει εισέλθει σε περίοδο έντονης διόρθωσης, μετά το φρενήρη ρυθμό ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας. Πάντως, το φαινόμενο αναμένεται να είναι εντονότερο στην εξοχική κατοικία και λιγότερο στα μεγάλα αστικά κέντρα, αν και τα φαινόμενα της υπερπροσφοράς είναι δύσκολο να περιοριστούν με βάση την τρέχουσα εικόνα της αγοράς.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Αν και ακούγεται παράδοξο, εντούτοις το Βερολίνο συγκεντρώνει τις φθηνότερες κατοικίες μεταξύ πολλών ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, χάρη κυρίως στη μεγάλη πτώση των τιμών των κατοικιών στη Γερμανία από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και για πάνω από 10 χρόνια. Ως εκ τούτου, το κόστος απόκτησης κατοικίας σε δημοφιλείς περιοχές του κέντρου, όπως το Charlottenburg, δεν ξεπερνούν τα 2.500 ευρώ/τ.μ. Εσχάτως, η αγορά κατοικίας δείχνει κάποια σημάδια ανάκαμψης, τουλάχιστον από πλευράς ζήτησης, κάτι που αντανακλάται και στο Βερολίνο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ε.Ε. Το Charlottenburg έχει καθιερωθεί ως αγαπημένος προορισμός των εύπορων αστών από τα μέσα του 19ου αιώνα, φιλοξενώντας ανθρώπους, όπως ο ιδρυτής της Siemens κ. Ernst Werner Von Siemens, που είχε τη βίλα του στην περιοχή από το 1862. Παράλληλα, η περιοχή φιλοξενεί και το ομώνυμο παλάτι, το μεγαλύτερο ανάκτορο που επιβιώνει στο Βερολίνο.

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ

Ως μία από τις «οικονομικές» πρωτεύουσες της Γερμανίας (μαζί με το Μόναχο της Βαυαρίας), η Φρανκφούρτη είναι ακριβότερη πόλη για την απόκτηση κατοικίας συγκριτικά με την πρωτεύουσα της χώρας, το Βερολίνο. Οι τιμές στην πιο ακριβή περιοχή του κέντρου της πόλης, το Sachsenhausen, κυμαίνονται μεταξύ 2.800 και 3.000 ευρώ/τ.μ. Η περιοχή βρίσκεται στη νότια όχθη του ποταμού Μάιν, ακριβώς στο κέντρο της πόλης και έναντι της παλιάς Πόλης της Φρανκφούρτης. Μάλιστα, στην απέναντι όχθη του Sachsenhausen, δρομολογείται η κατασκευή των νέων κτιρίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

Σταθερή άνοδο καταγράφουν οι τιμές των κατοικιών στο Αμστερνταμ, την πρωτεύουσα της Ολλανδίας, με την τελευταία ετήσια άνοδο να διαμορφώνεται σε 5,15% έως τα τέλη του 2007. Πλέον, η απόκτηση κατοικίας στο κέντρο της πόλης, δίπλα στα περίφημα κανάλια του Αμστερνταμ κοστίζει έως και 8.000 ευρώ/τ.μ., με το σημείο εκκίνησης να προσδιορίζεται σε 6.500 ευρώ/τ.μ. Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές των κατοικιών στην Ολλανδία αυξάνονται σταθερά από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, με τον υψηλότερο ρυθμό ανόδου να εντοπίζεται κατά την περίοδο 1995 - 2001. Μόνο το 1999, η ετήσια αύξηση άγγιξε το 20%, λόγω της υποχώρησης των επιτοκίων και της ταυτόχρονης ανόδου της αγοραστικής δύναμης των κατοίκων.


Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2019. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO