ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

360º Αρχιτεκτονική

02 Δεκέμβριος, 2010

Μια Άλλη Αθήνα Είναι Εφικτή

Υιοθετώντας το δικαίωμα στην πόλη ως πολιτικό πρόγραμμα, ο Γιώργος Καμίνης και οι συνεργάτες του κάλεσαν τους Αθηναίους να συμμετάσχουν στο ανοιχτό σχέδιο για τη διαμόρφωση της Αθήνας «σύμφωνα με τις επιθυμίες της καρδιάς τους».

Της Στυλιανής Φιλίππου

English version


Δείτε ολόκληρο το άρθρο στην αγγλική έκδοση.
 

Ο David Harvey τονίζει ότι το δικαίωμα στην πόλη, όπως το όρισε ο Henri Lefebvre το 1967, δεν εξαντλείται στην ατομική ελευθερία πρόσβασης στους πόρους της πόλης. Πρόκειται για το συλλογικό μας δικαίωμα να αλλάξουμε την πόλη και μ' αυτόν τον τρόπο να αλλάξουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Σύμφωνα με το Harvey, «η ελευθερία να διαμορφώνουμε και να επαναδιαμορφώνουμε τις πόλεις μας και τους εαυτούς μας είναι...ένα από τα πιο παραμελημένα δικαιώματα του ανθρώπου» (Harvey, David, 2008, 'The Right to the City', New Left Review 53, September - October, p. 23).

Υιοθετώντας το δικαίωμα στην πόλη ως πολιτικό ιδεώδες, σύνθημα εκστρατείας, εργαλείο κινητοποίησης, διεκδίκηση, πολιτική πρόταση και ανοιχτό πρόγραμμα δράσης, στις 14 Νοεμβρίου ο Γιώργος Καμίνης εξελέγη Δήμαρχος Αθηναίων. Προτείνοντας ένα νέο όραμα για την Αθήνα, ο Καμίνης και οι συνεργάτες του δεσμεύτηκαν να προωθήσουν και να καλλιεργήσουν μια στενή και διαρκώς εξελισσόμενη σχέση ανάμεσα στους πολίτες και το Δήμο.

 

philippou.2010.12.01.jpg
Το προεκλογικό περίπτερο του συνδυασμού του Γιώργου Καμίνη «Δικαίωμα στην Πόλη», στην Πλατεία Κλαυθμώνος, σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Μαρία Κοκκίνου και Ανδρέα Κούρκουλα και κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από υλικά χαμηλού κόστους όπως πλαστικά μπιντόνια και ξύλινες παλέτες, τα οποία θα επαναχρησιμοποιηθούν. Πηγή φωτογραφίας: Athens Voice.Η εκστρατεία και το πρόγραμμα του Καμίνη απευθύνθηκαν στο ευρύτερο δυνατό φάσμα κατοίκων και δήλωσαν πολιτική βούληση να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την τοπική διοίκηση. Οι αρχές που έθεσε το πρόγραμμα του συνδυασμού «Δικαίωμα στην Πόλη» για το ρόλο και τη λειτουργία του Δήμου εκφράζουν ακριβώς αυτόν το στόχο: νομιμότητα και καλή διοίκηση, μέσα από τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, προκειμένου να επιτευχθεί η ενεργής συμμετοχή των πολιτών στο συλλογικό, αέναο «έργο» της πόλης. Προσεγγίζοντας όλους τους κατοίκους της Αθήνας, διασφαλίζοντας συνθήκες ισοτιμίας και αξιοκρατίας, ενθαρρύνοντας τη δημιουργία συλλογικών οργανώσεων και προωθώντας έναν ανοιχτό και συνεχή διάλογο με τους πολίτες, ο Καμίνης και οι συνεργάτες του θα επιδιώξουν τη συμμετοχή των Αθηναίων στην πολιτική διαδικασία, ενισχύοντας την έννοια της ταυτότητας του πολίτη σαν μια διαρκή, άμεση και δημιουργική σχέση μεταξύ πολιτών και Δήμου.

Αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στην πόλη ως το συλλογικό δικαίωμα στην αλλαγή και δημιουργική επαναδιαμόρφωση της πόλης, ο Γιώργος Καμίνης και οι συνεργάτες του κάλεσαν τους Αθηναίους να συμμετάσχουν στο ανοιχτό σχέδιο για τη διαμόρφωση της Αθήνας «σύμφωνα με τις επιθυμίες της καρδιάς τους» (κατά την έκφραση του Robert Park). Η απάντηση ήταν θετική και ενθαρρυντική. Οι Αθηναίοι πιστεύουν ότι «Μια Άλλη Αθήνα Είναι Εφικτή».

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital