ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ

ΦΩΤΙΣΜΟΣ

17 Φεβρουάριος, 2012

Μελέτη φωτισμού από την IFI group

Η μελέτη φωτισμού για μια διώροφη κατοικία στα βόρεια προάστια.

IFI


Η διώροφη κατοικία τετραμελούς οικογένειας στα βόρεια προάστια εξυπηρετεί όχι μόνο ανάγκες διαβίωσης αλλά φιλοξενεί και συνδιαλέγεται με έργα τέχνης. Το διττό αυτό ρόλο φρόντισε να εξυπηρετεί και ο φωτισμός. Ο φωτισμός λειτουργικός ή επικουρικός - διακοσμητικός, αναδεικνύει σύγχρονες και λιτές γραμμές της αρχιτεκτονικής σύνθεσης, διαγράφει πορείες, αποκαλύπτει υφές των υλικών, δημιουργεί ψευδαισθήσεις μέσα από αντανακλάσεις και αυξομειούμενες εντάσεις.

Στον περιβάλλοντα χώρο τα φωτιστικά σώματα που χρησιμοποιήθηκαν εναρμονίζονται με το φυσικό στοιχείο. Η φωτεινή πηγή φιλοξενείται από το έδαφος, έτσι ούτως ώστε να μην παρεμβάλλεται, οπτικά, μεταξύ του εκάστοτε χρήστη και του έργου τέχνης ή της φύτευσης. Σκοπό έχει να αναδείξει την κηποτεχνική μελέτη καθώς διαφοροποιείται, ανάλογα με το ύψος και την πυκνότητα της φύτευσης. Το καθένα από τα έργα τέχνης της συλλογής των ιδιοκτητών αποτέλεσε ξεχωριστό κομμάτι της μελέτης φωτισμού. Η ένταση και η κατεύθυνση του φωτισμού συνεργάζονται, ώστε να αποκωδικοποιήσουν την φόρμα του κάθε γλυπτού και να αποτυπώσουν τις σκιές του στο περιβάλλοντα χώρο. Η εικαστική παρέμβαση με αυτόν τον τρόπο δεν περιορίζεται στο χώρο του εκθέματος αλλά επεκτείνεται σε ολόκληρο το χώρο.

 

ifiadvertorial.2011.06.47.jpg ifiadvertorial.2011.06.34.jpg


Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο χώρο της εισόδου, όπου εσοχές φιλοξενούν άλλοτε έργα τέχνης και άλλοτε πάλι φωτεινές δέσμες . Ο φωτισμός δίνει περαιτέρω έμφαση στην επανάληψη της γραμμικότητας που η αρχιτεκτονική της κατοικίας καταδεικνύει ως κυρίαρχο στοιχείο, από τα μονοπάτια της εισόδου, τη λειτουργική επίλυση και διάταξη των εσωτερικών χώρων ως και τις όψεις της.

 

ifiadvertorial.2011.06.49.jpg

ifiadvertorial.2011.06.52.jpg ifiadvertorial.2011.06.46.jpg

 

Εσωτερικά σημείο αναφοράς της οργάνωσης του κτιριολογικού προγράμματος αποτελεί το κλιμακοστάσιο. Ο φωτισμός στο συγκεκριμένο στοιχείο άλλες φορές φέρει διακοσμητικό χαρακτήρα (π.χ. με κρεμαστά φωτιστικά), άλλες αναδεικνύει και μετατρέπει καθαρές επιφάνειες σε χώρους έκθεσης έργων τέχνης (π.χ. με ανάλογους προβολείς, φίλτρα, κλείστρα κτλ) και άλλες πάλι διατηρεί διακριτικά το λειτουργικό του χαρακτήρα (απαραίτητος φωτισμός για την κυκλοφορία).

 

ifiadvertorial.2011.06.17.jpg ifiadvertorial.2011.06.29.jpg

 

Στο σαλόνι ο περιμετρικός φωτισμός κάνει την οροφή να φαίνεται σαν ένα ανάλαφρο στοιχείο που αιωρείται μεταξύ στιβαρών τοίχων και της διαφάνειας των ανοιγμάτων. Η μεγαλύτερη ένταση του φωτισμού εστιάζεται στις πλευρές όπου βρίσκονται τα παράθυρα. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται μία προσομοίωση του φυσικού φωτισμού ως προς την κατεύθυνση προέλευσης ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνεται ο διάλογος μεταξύ του μέσα και του έξω της κατοικίας.

 

ifiadvertorial.2011.06.12.jpg ifiadvertorial.2011.06.15.jpg
ifiadvertorial.2011.06.20.jpg

 

Χώροι όπως το γυμναστήριο έχουν αντιμετωπιστεί με μία pop - «παιχνιδιάρικη» διάθεση ανάλογη της χρήσης του χώρου.

 

ifiadvertorial.2011.06.436.jpg

 

Κείμενο: Χριστίνα Μουδαρά - MA Architectural Studies, για την IFI.
Φωτογραφία: Yannis Kontos - Photojournalist

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital