ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ

ΦΩΤΙΣΜΟΣ

15 Νοέμβριος, 2012

"Πράσινος" και οικονομικός ο φωτισμός του εθνικού θεάτρου με τη μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού της ifigroup

Οι εργασίες φωτισμού της όψης του Εθνικού θεάτρου σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησε η IFIgroup χρησιμοποιώντας φωτιστικά σώματα της i-led.

IFI

Με την ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας, μόνο 5.800 watt , έναντι  54.000 watt που θα χρειάζονταν αν ο φωτισμός γινόταν με συμβατικά φωτιστικά σώματα  και προβολείς,  θα αναδειχθεί με μοναδικό τρόπο, το εξαιρετικό αρχιτεκτονικό έργο του Ερνέστου Τσίλερ.


Φωτορεαλιστική απεικόνιση ( rendering) φωτισμού της όψης του
Εθνικού Θεάτρου σύμφωνα με τη μελέτη της IFI group.

Το κτίριο του Εθνικού Θεάτρου είναι το πρώτο νεοκλασικό στην Αθήνα που φωτίζεται εξ ολοκλήρου με led. Το πρώτο κτίριο , συμπεριλαμβανομένων και αυτών των κυβερνητικών, βουλή, δικαστικά μέγαρα κ.λ.π που σέβεται απόλυτα το περιβάλλον . Η πρόταση της IFI group να χρησιμοποιηθεί μόνο αυτό το είδος φωτισμού έγινε άμεσα αποδεκτή από τους συντελεστές της ανακαίνισης.

Η ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ρεύματος , οι  μικρές διαστάσεις των φωτιστικών, η μοναδικής διάρκειας ζωή τους χωρίς συντήρηση αλλά και οι χαμηλές θερμοκρασίες που προσφέρουν μόνο τα led, ήταν τα κριτήρια που αξιολογήθηκαν και από τους κατασκευαστές αλλά και από την αρχαιολογική υπηρεσία.

Τα συγκεκριμένα φωτιστικά της i-led έχουν τη μικρότερη δυνατή διάσταση με τη μέγιστη απόδοση. Πρόκειται για φωτιστικές μπάρες με ύψος 4cm, το ίδιο πλάτος και όσο μήκος απαιτείται κάθε φορά , σύμφωνα με τη μελέτη φωτισμού. Αυτή η διάσταση βοηθά στο να μην είναι εμφανή τα σώματα κατά τη διάρκεια της ημέρας που δεν θα  λειτουργούν.


Φωτορεαλιστική απεικόνιση ( rendering) φωτισμού της όψης του
Εθνικού Θεάτρου σύμφωνα με τη μελέτη της IFI group.

Επιπλέον η  τεχνολογία των led προσφέρει τη δυνατότητα στα ίδια φωτιστικά σώματα να χρησιμοποιούνται λαμπτήρες με διαφορετικές θερμοκρασίες άρα και διαφορετικό τόνο του λευκού χρώματος. Στη μελέτη για το Εθνικό Θέατρο χρησιμοποιήθηκαν λαμπτήρες  των  2.600 έως 3.400 Kelvin.  Η χαμηλή θερμοκρασία των led σέβεται και προστατεύει τα υλικά ενός διατηρητέου κτιρίου  όπως αυτό που φέτος κλείνει 115 χρόνια από τη θεμελίωσή του και θεωρείται στολίδι της Αθήνας.

Αλλα και η διάρκεια ζωής των λαμπών είναι ένα εξίσου σημαντικό προσόν των led. Τα συγκεκριμένα σώματα της i-led παγκόσμια μεγαλύτερης εταιρείας led  που αντιπροσωπεύει η  IFI group, εγγυώνται 20ετή λειτουργία χωρίς καμία παρέμβαση ( συντήρηση , αλλαγή λαμπών κ.λ.π ) . Ο αντίστοιχος χρόνος ζωής ενός κοινού λαμπτήρα δεν υπερβαίνει τα 2 χρόνια.

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital