ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

360º Αρχιτεκτονική

02 Φεβρουάριος, 2017

Ο Κίνδυνος που Παραμονεύει Εντός των Πυλών

Στον πολυβραβευμένο Κυνόδοντα του Γιώργου Λάνθιμου (2009) η τυραννική εξουσία που ασκεί ο αυταρχικός πατέρας στην οικογένειά του είναι θεμελιωμένη σε μια συνεχώς καλλιεργούμενη προοπτική τρόμου.

Της Στυλιανής Φιλίππου

English version


Δείτε ολόκληρο το άρθρο στην αγγλική έκδοση.

Στον πολυβραβευμένο Κυνόδοντα του Γιώργου Λάνθιμου (2009) η τυραννική εξουσία που ασκεί ο αυταρχικός πατέρας στην οικογένειά του είναι θεμελιωμένη σε μια συνεχώς καλλιεργούμενη προοπτική τρόμου. Ασπαζόμενος συντηρητικές, παραδοσιακές οικογενειακές αξίες και με κίνητρα που δείχνουν αγαθά και κοινότοπα -την προστασία των παιδιών, τη διατήρηση της αγνότητάς τους και τη σωστή διαπαιδαγώγησή τους- ο μάλλον θλιβερός αλλά και ανατριχιαστικά οικείος pater familias του Κυνόδοντα κατασκευάζει και συντηρεί έναν ανεξάρτητο, απόλυτα ιδιωτικό κόσμο, αποκλεισμένο από την κοινωνία και πέραν του νόμου και του κράτους. Στη δυστοπία της κινηματογραφικής ταινίας του Λάνθιμου, η κοινωνική και χωρική απομόνωση έχουν οδηγηθεί στην ακραία τους μορφή, την οχυρωμένη πυρηνική οικογένεια, από την οποία δεν υπάρχει προοπτική εξόδου. Στο όνομα της ασφάλειας κατά των κινδύνων που παραμονεύουν προ των πυλών της περιφραγμένης, προαστιακής μονοκατοικίας, καταλύεται κάθε έννοια της ελευθερίας, η συστηματική βία εσωτερικεύεται και γίνεται αυτοκαταστροφική.

Ο Κυνόδοντας ενοχλεί, προκαλεί και αναστατώνει το θεατή, ωθώντας τα κοινωνικά στερεότυπα και τη ρητορική του φόβου στην ακραία και τρομακτική τους κατάληξη, αποκαλύπτοντας τη σκοτεινή τους πλευρά μέσα σ' ένα περιβάλλον λουσμένο στο φως. Ο Γιώργος Λάνθιμος καλεί τον θεατή να προβάλλει πάνω στους κυριολεκτικά ανώνυμους χαρακτήρες του Κυνόδοντα τη δική του σκοτεινή πλευρά και τους προσωπικούς του μύθους και αυταπάτες. Επιστρατεύοντας το δημιουργικό πνεύμα του κοινού του, ο σκηνοθέτης προσβλέπει στην ικανότητα του θεατή να δώσει τις δικές του απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα που θέτει η ταινία, τα οποία συνδέονται άμεσα με τη σύγχρονη πραγματικότητα και όχι μόνο την ελληνική.

 

dogtooth.2011.08.05.jpg

dogtooth.2011.08.03.jpg

dogtooth.2011.08.07.jpg
Κυνόδοντας (2009), σκηνοθεσία Γιώργος Λάνθιμος, σενάριο Γιώργος Λάνθιμος και Ευθύμης Φιλίππου, παραγωγή Γιώργος Τσούργιαννης, Αθηνά Τσαγκάρη και Ηρακλής Μαυροειδής.

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital