ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΑΤΙΕΣ

 

06 Αύγουστος, 2011

"Visions of Space" ένα ντοκιμαντέρ για τον Mies van der Rohe

Ακολουθώντας τον Γερμανό αρχιτέκτονα Mies van der Rohe (1886 - 1969), ο οποίος μετακόμισε στην Αμερική ανακαλύπτοντας το πρόσωπο της μοντέρνας μητροπολιτικής πόλης, παρακολουθούμε το πώς μεταμορφώθηκε στον αρχιτέκτονα του φωτός και του χώρου.Cry

English version

 


Mies van der Rohe - Visions of Space (Μέρος 1-7)

 

To γερμανικό περίπτερο που σχεδίασε ο Mies van der Rohe, κατασκευάστηκε σαν μια προσωρινή κατασκευή για την Διεθνή Έκθεση στη Βαρκελώνη το 1929. Παρότι προσωρινή κατασκευή, είναι κατασκευασμένο από σταθερά υλικά, ατσάλι, γυαλί, μάρμαρο, και τραβερτίνη. Ύστερα από το τέλος της Έκθεσης, το περίπτερο αποσυναρμολογήθηκε το 1930, και ξανακατασκευάστηκε το 1986 στην αρχική του τοποθεσία.


Mies van der Rohe - Visions of Space (Μέρος 2-7)

 

Παρακολουθώντας την ζωή και το έργο του Mies van der Rohe από την εποχή που ζούσε στη Γερμανία μέχρι τη στιγμή που πήγε στο Σικάγο, συστήνοντας στην Αμερική το διεθνές αρχιτεκτονικό στυλ.


Mies van der Rohe - Visions of Space (Μέρος 3-7)

 

Το Farnsworth House είναι ένα από τα εκπληκτικότερα έργα του Mies van der Rohes. Το σπίτι αποτελεί την κορύφωση της αρχιτεκτονικής γλώσσας με την οποία πειραματιζόταν ο Mies. Είναι ίσως η πληρέστερη έκφραση των μοντέρνων ιδεών που ξεκίνησαν στην Ευρώπη αλλά τελικά βρήκαν την ολοκλήρωση τους στο Plano του Illinois.


Mies van der Rohe - Visions of Space (Μέρος 4-7)

 

O Mies van der Rohes, θεωρούσε τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούσε, το γυαλί, το σκυρόδεμα και το ατσάλι, σαν τα υλικά του 20ου αιώνα. Η πιο γνωστή του έκφραση το \"Less Is More\", χαρακτηρίζει τόσο το αρχιτεκτονικό του έργο όσο και την ίδια του την προσωπικότητα.


Mies van der Rohe - Visions of Space (Μέρος 5-7)

 

Η συνεισφορά του έργου του Mies van der Rohe στην διαμόρφωση της εικόνας των πόλεων της Αμερικής με τα ψηλά κτίρια κατά τη δεκαετία του \'50 υπήρξε καθοριστική.


Mies van der Rohe - Visions of Space (Μέρος 6-7)

 

Οι αντιγραφείς του έργου του Mies van der Rohe ήταν πολλοί και πολλές φορές κακοί. «Δεν μπορείς να ανακαλύπτεις μια καινούρια αρχιτεκτονική κάθε Δευτέρα πρωί» όπως έλεγε ο ίδιος. Το αφιέρωμα στον Mies καταλήγει στο Βερολίνο, και την National Gallery, που «δεν είναι το μουσείο χωρίς τοίχους αλλά είναι γεμάτο τοίχους χωρίς μουσείο».


Mies van der Rohe - Visions of Space (Μέρος 7-7)

 

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital