ΕΡΓΟ

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

10 Φεβρουάριος, 2017

Ypsilon House

Βιοκλιματική εξοχική κατοικία στη Σίφνο, an ex-future project. (Αρχιτέκτων Ελεάννα Χωρίτη)

English version


 

 

Το κτίσμα, μία εξοχική κατοικία τεσσάρων υπνοδωματίων, έχει επιφάνεια 270μ² και περιλαμβάνει μία υπόγεια δεξαμενή νερού και ένα παχνί. To σχεδόν γραμμικό σχήμα της που παραπέμπει στο γράμμα "Υ", αφήνει εκτεθειμένες στους βόρειους ανέμους τις μικρότερες δυνατές επιφάνειες.
Ο σχεδιασμός της έγινε με στόχο την ελάχιστη παρέμβαση στο περιβάλλον, μέσω του βιοκλιματικού σχεδιασμού και συγκεκριμένων αισθητικών επιλογών και κατασκευαστικών μεθόδων.

Η οροφή αποτελεί συνέχεια του φυσικού τοπίου: τα φυτεμένα δώματα αναπτύσσονται σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα, τα οποία ακολουθούν τις ισοϋψείς καμπύλες του εδάφους. Έχουν φυτευτεί ως επί το πλείστον με φυτά του περιβάλλοντα χώρου, ενώ φιλοδοξία μας ήταν να χρησιμοποιηθούν τα ίδια τα φυτά που κατελάμβαναν την επιφάνεια του αποτυπώματος του κτιρίου (εκσκαφή της θεμελίωσης).

 

 

Η εξομοίωση με το περιβάλλον επιτυγχάνεται συνδυάζοντας τη σωστή επιλογή φυτικού υλικού, με την εναρμόνιση του κύκλου ανάπτυξης των φυτών των δωμάτων με αυτών του φυσικού περιβάλλοντος. μέσω της σταδιακής ελαχιστοποίησης της άρδευσης. Τα υλικά κατασκευής είναι είτε παραδοσιακά ή χρησιμοποιούνται ευρέως στο νησί. Το κέλυφος και ο φέρων οργανισμός του κτιρίου συμπίπτουν: όλες οι όψεις είναι φέρουσες και διαχωρίζονται σε αυτές που είναι κατασκευασμένες από εμφανές οπλισμένο σκυρόδεμα και στις πέτρινες, κατασκευασμένες με την παραδοσιακή τεχνική. Από πέτρα είναι οι εκτεθειμένες σε κοινή θέα προσόψεις, ενώ οι όψεις προς τη θάλασσα είναι από εμφανές οπλισμένο σκυρόδεμα.

Τα δευτερεύοντα οικοδομικά υλικά ανακυκλώνονται:  τα μπετοφόρμ των καλουπιών του σκυροδέματος χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ερμαρίων, πατζουριών και γενικά των ξυλουργικών. Το νερό για την άρδευση των φυτών των δωμάτων προέρχεται από το ανακυκλωμένο νερό χρήσης των λουτρών.

Ο κλιματισμός -ψύξη- των χώρων εσωτερικά, επιτυγχάνεται μέσω δύο διαφορετικών συστημάτων. Το πρώτο αποτελείται από ένα ζεύγος υπόγειων αγωγών μήκους 30μ. που αξιοποιούν τη θερμοκρασία του εδάφους, μέσω των οποίων ο φρέσκος αέρας διοχετεύεται, ψύχεται και οδηγείται στους κατοικίσιμους χώρους, και το δεύτερο είναι η δημιουργία ρευμάτων αέρα μέσω ικανού αριθμού από πολύ στενών (40εκ), κουφωμάτων. O ηλιασμός ρυθμίζεται συνδυαστικά απ' τις πέργκολες, παντζούρια και ενεργειακά υαλοπετάσματα.

Δεν υπάρχουν συσκευές κατανάλωσης καυσίμων. Κινητήριος δύναμη κατά τη μελέτη του YPSILON HOUSE, ήταν η επιθυμία να αντιταχθούμε στην Ελληνική παράδοση της αλόγιστης ανοικοδόμησης: μεγάλες εκσκαφές θεμελίωσης, αδιαφορία για τον άμεσο περιβάλλοντα χώρο και το τοπίο, κακή χρήση υλικών και τέλος, ενεργοβόρα κτίρια. Όπως επίσης και να αποφύγουμε το αισθητικό αποτέλεσμα της οδηγίας "200m2 κτίσματος σε 2000 m2 οικοπέδου" του ΓΟΚ, που μεταφράζεται σε "πασπάλισμα" λευκών ορθογώνιων παραλληλεπίπεδων ανά την επικράτεια.

Η κατασκευή του έργου διακόπηκε πριν την ολοκλήρωσή του, γεγονός που το καθιστά αυτόματα ex-future project.

Η απόφαση να παρουσιαστεί σε αυτό το στάδιο, του σύγχρονου ελληνικού ερείπιου, βασίστηκε στο ότι οι σχεδιαστικές αρχές της μελέτης είναι ορατές και εκφράζονται απόλυτα. Κατά συνέπεια, το ημιτελές έργο, ως έχει, ανταποκρίνεται στην αρχική σκοπιμότητα της αρχιτεκτονικής πρότασης. Και στη βεβαιότητα, ότι σε περίπτωση συνέχισης του έργου από άλλη μελετητική και κατασκευαστική ομάδα, οι αρχικές προδιαγραφές ενδέχεται να αλλοιωθούν.

 

 


 


 
 




 

 

Αρχιτέκτων: Ελεάννα Χωρίτη
Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Έλια Αντωνιουδάκη, Άρης Παπαδόπουλος, Λίνα Σαλίχου
Στατική μελέτη: Βασίλειος Πολιτόπουλος
Μηχανολογοι: Νικόλαος Νάκος & Συνεργάτες Σύμβουλοι Μηχανικοί
Ενεργειακή ανάλυση & μελέτη: Μάνθος Σανταμούρης & Συνεργάτες Συμβουλοι
Κώστας Πάυλου Physics Msc

Φωτογραφίες: Γιάννης Χατζηασλάνης & Λίνα Σαλίχου

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital