ΕΡΓΟ

ΚΤΗΡΙΑ Δ. ΧΡΗΣΗΣ

House of Music, ένας υβριδικός χώρος, μια δυναμική αρχιτεκτονική

09 Νοέμβριος, 2009

House of Music, ένας υβριδικός χώρος, μια δυναμική αρχιτεκτονική

Μουσική, Δημιουργικότητα και Τέχνη η πηγή έμπνευσης των COOP HIMMELB(L)AU

Της Μαρίας Παπαδημητρίου

English version

Ο Wolf D. Prix των COOP HIMMELB(L)AU έκανε την τελική παρουσίαση για το project House of Music σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2009 στο Utzon Centre στο Aalborg της Δανίας. Ο ίδιος σχολίασε: «Η ανώτατη αρχιτεκτονική επιτυγχάνεται μόνο επαναπροσδιορίζοντας συνεχώς τις θεμελιώδεις αρχιτεκτονικές αρχές. Επομένως, η αρχιτεκτονική του House of Music είναι μια ζωντανή και πολύ δυναμική διαδικασία.»

 

 

Το House of Music στο Aalborg των COOP HIMMELB(L)AU είναι ένας Υβριδικός χώρος. Συνδυάζει πολιτιστικές και εκπαιδευτικές λειτουργίες με δημόσιους χώρους και εγκαταστάσεις performances σε ένα ανοικτό σύστημα όπου προωθείται ο διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών μεταξύ κοινού, καλλιτεχνών, σπουδαστών και εκπαιδευτών.Τα βασικά στοιχεία της έμπνευσης, τόσο για την συμμετοχική συμπεριφορά όσο και για την μορφή και την έκφραση της αρχιτεκτονικής είναι η Μουσική, η Δημιουργικότητα και η Τέχνη.Τυπικές και άτυπες συναντήσεις και ανταλλαγές επιτρέπονται στους δημόσιους χώρους που προσανατολίζονται προς την Culture Square και το Fjord, οι οποίοι χρησιμεύουν ως πλατφόρμες ανταλλαγής καθώς συνδέουν τις ημι-δημόσιες και ιδιωτικές λειτουργίες των πολλαπλών εγκαταστάσεων που στεγάζονται στο House of Music. Χρήστες και κοινό ανταλλάσσουν πληροφορίες, γνώση και έμπνευση.

 

 

Μία αίθουσα συναυλιών,μια αίθουσα παγκόσμιας κλάσης και 1.300 θέσεων, είναι ο πυρήνας ενός συμπαγούς συγκροτήματος σχήματος U με χώρους μουσικής, εκπαίδευσης και performances οι οποίοι αγκαλιάζουν την κύρια αίθουσα στις τρεις πλευρές. Το κτήριο ανοίγει προς το Βορρά μέσω ενός κατακόρυφου δημόσιου φουαγιέ με θέα προς το Fjord και την Culture Square. Τρεις ακόμη αίθουσες διαφορετικών μεγεθών και λειτουργιών συμπληρώνουν την κύρια αίθουσα και οργανώνονται κάτω από το φουαγιέ σε κατακόρυφα αντίστροφο προσανατολισμό σε σχέση με τον κλασικό οριζόντιο προσανατολισμό της οικίας, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ένα ζωντανό κατακόρυφο κοινωνικό χώρο με ποικίλους χρήστες και επισκέπτες.

 

 

 

 

Το House of Music οργανώνεται γύρω από το concept του διαλόγου κα της ανταλλαγής, αναγνωρίζοντας την ανάγκη των μεμονωμένων λειτουργιών για ανεξαρτησία μέσα σε αυτό. Χώροι ανταλλαγής δημιουργούνται όπου αυτό επιτρέπεται και η επικάλυψη της χρήσης των δημόσιων χώρων και των εγκαταστάσεων performances υποστηρίζεται μέσω του σχεδιασμού. Η βασική οργάνωση χρησιμοποιεί το φουαγιέ για να συνδέσει την κεντρική Αίθουσα Συναυλιών με το σε σχήμα U μπαρ των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων που είναι τοποθετημένο πέρα από τις εγκαταστάσεις των παρασκηνίων σε ένα προαύλιο χώρο με την Αίθουσα Συναυλιών στο κέντρο του. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται καλός φυσικός φωτισμός και οι μέγιστες δυνατές θέες μέσα σε ένα οικονομικό και αποδοτικό σύστημα κυκλοφορίας, και επιπλέον καθιερώνονται κλειστές, κεντρικές σχέσεις με την performance και το δημόσιο χώρο του House of Music.

 

 

Το «U» είναι προσανατολισμένο με την ανοιχτή πλευρά προς το Fjord όπου βρίσκεται το φουαγιέ το οποίο κοιτάει προς τη νέα πλατεία του House of Music που βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι και βλέπει στον περίπατο. Το φουαγιέ είναι ο κεντρικός δημόσιος χώρος και συνδέει το κοινό με την κύρια Αίθουσα Συναυλιών, τα θεωρεία, και με τις Οικείες, Ρυθμικές και Κλασικές Αίθουσες. Το μπροστινό μέρος του κτηρίου, το φουαγιέ, είναι μια συμπαγής κατακόρυφη ζώνη που προσανατολίζεται συγχρόνως προς την Culture Square και το Fjord. Αυτή η κατακόρυφη οργάνωση χρησιμεύει στο να υποδέχεται η πολλαπλή αίθουσα στο μπροστινό μέρος του κτηρίου αποτελεσματικότερα το δημόσιο ακροατήριο.

 

 

Μια κύρια και συμβολική είσοδος στο House of Music οδηγεί στο Limfjord, τον περίπατο και το κεντρικό φουαγιέ που εκτείνεται προς το νερό. Μια δεύτερη κύρια δημόσια είσοδος στο φουαγιέ οδηγεί δυτικά στην Culture Square. Οι δύο αυτοί είσοδοι διαμορφώνονται από έναν συνδυασμό διακριτών αρχιτεκτονικών στοιχείων του φουαγιέ, το Restaurant Cone και μια πλατιά ρευστή στέγη, τα οποία σχεδιάστηκαν για να ενθαρρύνουν τη ροή μέσω του φουαγιέ και να κάνουν τις εισόδους ευδιάκριτες.

 

 

Οι εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις έχουν ένα διαφορετικό lobby και κατακόρυφη κυκλοφορία η οποία οδηγεί στην Culture Square, ενώ παράλληλα συνδέονται με τον δημόσιο χώρο του φουαγιέ. Η Συμφωνική Ορχήστρα του Aalborg και οι Καλλιτέχνες χρησιμοποιούν την ίδια είσοδο με τη ζώνη υπηρεσιών που βρίσκεται στη νοτιοανατολική γωνία του κτηρίου κατά μήκος Stursvej. Η ζώνη αυτή του κτηρίου είναι μία τριών επιπέδων, σχήματος U βάση που αγκαλιάζει την πλευρά της σκηνής της Αίθουσας Ακρόασης. Οι εγκαταστάσεις της Συμφωνικής Ορχήστρας του Aalborg βρίσκονται στο ανώτερο και τρίτο επίπεδο αυτής της βάσης. Ο πρακτικός διαχωρισμός των εισόδων και των κυκλοφοριών επιτρέπει σε όλες τις εγκαταστάσεις να λειτουργήσουν ανεξάρτητα, ενώ συγχρόνως η τοποθεσία των κοινών λειτουργιών, όπως το εστιατόριο, το σαλόνι και το φουαγιέ, εξασφαλίζουν ευκαιρίες για συναντήσεις ανάμεσα σε διαφορετικούς χρήστες του House of Music.

 

 

 

 

Οι εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις της Μουσικής Ακαδημίας και του Τμήματος Μουσικής και Μουσικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου του Aalborg βρίσκονται σε ένα δύο επιπέδων,  σχήματος U κτήριο με προαύλιο χώρο και με την Αίθουσα Συναυλιών στο κέντρο. Αυτό το «Εκπαιδευτικό U» απλώνεται πάνω από την πίσω πλευρά της βάσης του κτηρίου δημιουργώντας ένα οριζόντιο κενό στο οποίο υπάρχουν ειδικά σαλόνια τα οποία λειτουργούν ως χώροι διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών και από όπου υπάρχουν προοπτικές φυγές προς την κύρια Αίθουσα Συναυλιών και πρόσβασεις στην οροφή-ταράτσα. Αυτό το «Επίπεδο Ανταλλαγής» είναι επίσης η επέκταση του κύριου δημόσιου φουαγιέ σε μια κυκλική πορεία κυκλοφορίας η οποία οδηγεί από το επίπεδο του εδάφους γύρω από τη Αίθουσα Συναυλιών και έχει προοπτικές προς την αίθουσα συνεδριάσεων, μέσω ειδικών παραθύρων, και από τις ταράτσες, θέες έξω προς την πόλη. Συγχρόνως οι χρήστες των εκπαιδευτικών λειτουργιών αναμιγνύονται σε αυτό το επίπεδο σε σαλόνια, βιβλιοθήκες και σε εκθεσιακούς χώρους, που επίσης προσφέρονται στο κοινό. Σαν την καρδιά του κτηρίου, το «Επίπεδο Ανταλλαγής» ενισχύει το κεντρικό θέμα του αμοιβαίου διαλόγου, της ανταλλαγής ιδεών και της αλληλεπίδρασης στο House of Music.

 

Η αρχιτεκτονική του τοπίου υπογραμμίζει και τον αστικό χαρακτήρα του House of Music στην πόλη. Βασικά χαρακτηριστικά τις περιοχής είναι οι φυσιολογία του Limfjord και ο χείμαρρος Aalborg. Οι πλατείες Cultural Square και House of Music Square αντιμετωπίζονται ως αστικές επεκτάσεις του Aalborg και συνδέονται με τα υπάρχοντα συστήματα πεζών και κυκλοφορίας. Ένα αστικό δυναμικό πλέγμα δημιουργείται στις επιφάνειες του εδάφους για να υπογραμμίσει τη σύνδεση από τη δύση στην ανατολή κατά μήκος της περιοχής, καθώς και την είσοδο στο House of Music. Αυτό το πλέγμα χρησιμοποιείται ως οδηγός για τη διαμόρφωση της πλακόστρωσης, το αποχετευτικό σύστημα και τον φωτισμό LED και όλα αυτά μαζί παρέχουν υφή, ατμόσφαιρα, προσανατολισμό και διαφορετικής κλίμακας και λειτουργίας αστικούς χώρους.

 

 

Η επέκταση και το άνοιγμα του χειμάρρου του Aalborg διαμορφώνουν το concept για ένα εκτετεμένο πράσινο πάρκο κατά μήκος του Sturhsvej στην ανατολική πλευρά του House of Music. Οι επισκέπτες που φθάνουν με αυτοκίνητο κινούνται μέσα από το χώρο του πάρκου που περιλαμβάνει εκτενείς πυκνής βλάστησης διαμορφώσεις και δέντρα καθώς και τον ανοιχτό πλέον φυσικό χείμαρρο του Aalborg ο οποίος καταλήγει μπροστά από το φουαγιέ. Οι πράσινες περιοχές και τα δέντρα και τα μικρής κλίμακας αστικά προαύλια μέσα στο House of Music Centre δημιουργήθηκαν για να παρέχουν φυσικά στοιχεία, φυσικό αερισμό και πράσινες διαμορφώσεις που συνδέουν την περιοχή του House of Music με τους υπαίθριους διαδρόμους και το Fjord.

 

Πληροφορίες:ευγενική παραχώρηση COOP HIMMELB(L)AU
Εικόνες: ευγενική παραχώρηση COOP HIMMELB(L)AU

Επιμέλεια: Μαρία Παπαδημητρίου, αρχιτέκτων μηχανικός

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

     

    GreekArchitects Athens

    Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

    Powered by Intrigue Digital