ΕΡΓΟ

ΚΤΗΡΙΑ Δ. ΧΡΗΣΗΣ

Ερασίνειο Ογκολογικό Κέντρο στο Κορωπί Αττικής

20 Απρίλιος, 2009

Ερασίνειο Ογκολογικό Κέντρο στο Κορωπί Αττικής

Κινήσεις απλές οργανώνουν το σύστημα κινήσεων ανθρώπων και οχημάτων.

Του Α. Μ. Κωτσιόπουλου

English version

 
Το νοσοκομειακό συγκρότημα οργανώνεται σε 3 κύριες ζώνες και 4 συνολικά στάθμες με βάση ένα κανονικό κάναβο διαστάσεων 7.80 Χ 7.80 προσανατολισμένο ακριβώς στον άξονα βορρά – νότου. Η κατά ζώνες οργάνωση του Νοσοκομείου ακολουθεί τις οικογένειες των χρήσεων (κλινικές, κεντρικοί χώροι, ιατρικές υπηρεσίες).

Συγκεκριμένα:

Η δυτική ζώνη αποτελείται από τις Κλινικές εξαιρουμένης της μονάδας terminal care και της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας οι οποίες τοποθετούνται σε ειδική πτέρυγα στο νότιο άκρο του συγκροτήματος. Οι κλινικές  οργανώνονται σε 4 πτέρυγες με όλα τα δωμάτια στη νότια πλευρά και τους βοηθητικούς χώρους στη βόρεια. Όλες οι πτέρυγες είναι μονώροφες εξαιρουμένης της βόρειας η οποία είναι διώροφη, ενώ ενδιάμεσες στοές με τη μορφή πέργκολας δημιουργούν βαθμιδωτές ανοικτές αυλές με φύτευση. Με τον τρόπο αυτό όλα τα δωμάτια είναι καθαρά νότια και έχουν μπροστά τους μόνο αίθρια με κήπο και μονώροφα κτίσματα, ενώ το φυσικό φως φτάνει σε όλες τις στάθμες κάτω από τη στάθμη του φυσικού εδάφους.


Η κεντρική ζώνη αποτελείται κυρίως από τον κεντρικό νοσοκομειακό δρόμο (hospital street) και γενικότερα τους χώρους κίνησης του κοινού σε 4 συνολικά επίπεδα (συμπεριλαμβανομένης και της ακτινοθεραπείας). Με τον τρόπο αυτό το κοινό έχει άμεση πρόσβαση σε όλους τους χώρους υποδοχής των επί μέρους τμημάτων στα οποία του επιτρέπεται η πρόσβαση καθώς και στις υπηρεσίες. Ειδική διαμόρφωση στο δώμα του νοσοκομειακού δρόμου (διαφανής γραμμική στέγη), καθώς και στα αίθρια που βρίσκονται στη δυτική πλευρά του, επιτρέπουν στο φυσικό φως να φθάνει μέχρι το επίπεδο του υπογείου.


Τέλος η ανατολική ζώνη αποτελείται από όλα τα τμήματα παροχής ιατρικών υπηρεσιών (hospital “factory”), τις μονάδες υποστήριξης και τροφοδοσίας καθώς και την νοσοκομειακή διοίκηση, συμπεριλαμβανομένων και των γραφείων των ιατρών και των ξενώνων (στον 1ο όροφο).
Το σύστημα κινήσεων ανθρώπων και οχημάτων του νοσοκομείου είναι έτσι οργανωμένο ώστε οι κινήσεις να είναι απλές, χωρίς ανεπιθύμητες διασταυρώσεις και με μόνο μία μεσολάβηση ανελκυστήρα.

Στοιχεία έργου
Μελέτη: Παρθένιος αρχιτέκτονες και συνεργάτες (Σ. Παρθένιος, Π. Παρθένιος, Γ. Τσαγκαράκης) Α. Κωτσιόπουλος και συνεργάτες (Α. Κωτσιόπουλος, Ε. Ζουμπουλίδου, Α. Πάνου)
Συνεργάτες: Ε. Χαλκιοπούλου
Συνεργάτες για την μελέτη εφαρμογής: Ε. Χαλκιοπούλου, Γ. Γρεβενάρης, Μ. Τσαρούχη, Ι. Βολάκη, Α. Κουλούρη, Δ. Αργυρού, Αλκ. Σκιαδοπούλου
Πολ. μηχανικοί: Δ. Μπαϊρακτάρης
Η/Μ μηχανικοί: ΛΔΚ Δ. Κιριμλίδης
Σύμβουλοι: Φ. Βαβύλη, Ν. Κοτοπούλης
Κατασκευή: ΕΡΚΑΤ Α.Ε.
Συνολική επιφάνεια κτιρίου: 54.000 τμ
Πλήρης μελέτη: 2002 - 2008
Έναρξη κατασκευής: 2006.

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital