ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

2009-10

08 Ιούνιος, 2010

(113) Κατοικία στο Γκάζι

Στόχος της διπλωματικής αυτής ήταν η μελέτη ενός νέου «τύπου» κτιρίου και τρόπου κατοίκησης σε συνδυασμό με την χωροθέτηση κοινών λειτουργιών για τους ενοίκους.

English version

Προϋπόθεση της λειτουργίας του συγκροτήματος είναι η συνεργασία των ενοίκων για την δημιουργία καλλιτεχνικού έργου και η έκθεσή του.

 

diplomaatiki.2010.75.1.jpg

diplomaatiki.2010.75.10.jpg

 

Τα τελευταία χρόνια, έχει σημειωθεί ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για ζήτηση κατοικίας στο κέντρο. Αυτή η τάση επανακατοίκησης του κέντρου είναι η ελληνική εκδοχή του γενικότερου φαινομένου που έχει εκδηλωθεί σε παγκόσμια κλίμακα εδώ και τρεις δεκαετίες. Όταν μιλάμε για επανακατοίκηση του κέντρου εννοούμε τη μεσαία αστική τάξη που εγκαταλείπει τα προάστια (όνειρο προηγούμενων δεκαετιών) για να εγκατασταθεί στο κέντρο όπου συνήθως ο χώρος εργασίας. Μεγάλο ρόλο παίζει σε αυτή την τάση, τα πλεονεκτήματα στην ελαχιστοποίηση των καθημερινά διανυόμενων αποστάσεων, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο, αλλά και η ανάγκη για την «αστικότητα» δηλαδή αυτά που προσφέρει μία πόλη όπως η μίξη χρήσεων και ανθρώπων,η εγγύτητα των κατοίκων σε χώρους τέχνης, υπηρεσίες κ.τ.λ.

 

diplomaatiki.2010.75.2.jpg

diplomaatiki.2010.75.3.jpg

 

Tο Γκαζι, πρώην βιοτεχνική-βιομηχανική περιοχή και λαϊκή συνοικία, βρίσκεται σε μετασχηματισμό που οφείλεται στην χωροθέτηση υπερτοπικών χρήσεων στην περιοχή (πολιτιστικό κέντρο Τεχνόπολις και την έλευση του μετρό). Αυτό έχει δώσει μία άλλη δυναμική στην περιοχή που πλέον συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό χρήσεων ψυχαγωγίας. Για να μην καταλήξει η περιοχή θεματικό πάρκο πρέπει να ενισχυθεί η κατοικία. Αυτή η διπλωματική αφορά την εισαγωγή της κατοικίας σε συνδυασμό με χρήσεις παραδοσιακές για την περιοχή,  προσαρμοζόμενες στα νέα δεδομένα, δηλαδή των πολιτιστικών εκδηλώσεων, και την προσπάθεια για καλλιτεχνική δημιουργία και έκφραση και μάλιστα από ένα πολύ νεανικό κοινό.

 

diplomaatiki.2010.75.4.jpg

 

Έτσι δημιουργείται ένα κτίριο κατοικιών (πολυκατοικία) με έναν χώρο συνεργασίας, ένα εργαστήρι ιδεών θα λέγαμε, και ένα ξεχωριστό κτίριο έκθεσης στο ίδιο οικόπεδο. Επιπλέον, το μισό οικόπεδο παραμένει ακάλυπτο και φυτεύεται σε μεγάλο μέρος.

Τα διαμερίσματα απευθύνονται σε 1-2 άτομα και είναι μονόχωρα, έτοιμα να δεχτούν αλλαγές στη διάταξη των επίπλων αλλά και την πλήρη απομάκρυνση αυτών καθώς οι ανάγκες μπορούν να διαφοροποιηθούν.

 

diplomaatiki.2010.75.5.jpg

diplomaatiki.2010.75.6.jpg

diplomaatiki.2010.75.7.jpg

 

Η τοπικότητα και τα κλιματικά δεδομένα είναι από τις παραμέτρους που λήφθηκαν υπόψιν στο σχεδιασμό. Πιο συγκεκριμένα μέσα απο την επιλογή κατασκευαστικού συστήματος, μορφών, υλικών γίνεται αναφορά στο βιομηχανικό παρελθόν της περιοχής, όπως τα αεριοφυλάκια του Γκαζιού ενώ ο βέλτιστος προσανατολισμός έπαιξε πρωταρχικό ρόλο στην απόφαση για την τοποθέτηση του όγκου κατοικιών.

Ο κατασκευαστικός και λειτουργικός κάνναβος ταυτίζονται δίνοντας έναν ρυθμό που διευκολύνει την εσωτερική οργάνωση δημιουργώντας αναφορές και στην μικροκλίμακα της περιοχής ενώ δημιουργεί μια  στενή φέτα με κομψές αναλογίες. Οι αναρτημένοι εξώστες αποτελούν το σήμα κατατεθέν της σύνθεσης. Κάθε εξώστης σηματοδοτεί ένα διαμέρισμα ενώ αναδεικνύει την λειτουργία μίας μεταλλικής αρθρωτής κατασκευής.

 

diplomaatiki.2010.75.8.jpg

diplomaatiki.2010.75.9.jpg

 

Ρίζου Αθανασία
Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π.
Υπεύθυνοι καθηγητές: Μονεμβασίτου Αλέκα, Κωνσταντίνος Καραδήμας
Ημερομηνία παράδοσης: 12 Μαρτίου 2010

 

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital