ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

2009-10

(175) Κέντρο ορεινού πολιτισμού στο Καρπενήσι

21 Φεβρουάριος, 2011

(175) Κέντρο ορεινού πολιτισμού στο Καρπενήσι

Το τοπίο και το κλίμα διαμόρφωσαν τη σχεδιαστική πρόταση.

English version


Φοιτήτρια : Τουρλομούση Όλγα
Επιβλέποντες καθηγητές : Κ. Μωραϊτης, Γ. Γιαννιτσάρης
Σύμβουλοι καθηγητές : Κ. Καραδήμας, Γ. Τριποδάκης
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Ημερομηνία παρουσίασης : Ιούλιος 2010

 

Σύντομη περιγραφή

Το Κέντρο  έχει σκοπό,  να προβάλει το χαρακτήρα του ορεινού τόπου και τον ορεινό πολιτισμό.  Η μορφή αυτού του τόπου χαρακτηρίζεται από την εκτεταμένη δασοκάλυψη ορεινών όγκων και το φυσικό κάλλος. Στόχος της σχεδιαστικής πρότασης, είναι να ερμηνεύσει την τοπογραφία του εδάφους και την ιδιαιτερότητα των συνθηκών που επιβάλλει το κλίμα, ώστε να ενταχθεί το κτίριο στο περιβάλλον και τελικά να συμβληθεί μαζί του.

Αρχική ιδέα στη μελέτη της διπλωματικής ήταν ο σχεδιασμός ενός κτιρίου που να αφορά το περιβάλλον, σε έναν τόπο που να υφίσταται αλλαγές λόγω των συνθηκών.

Για το σκοπό αυτό επιλέχθηκε ως περιοχή μελέτης το Καρπενήσι. Η περιοχή αυτή χαρακτηρίζεται από την εκτεταμένη δασοκάλυψη ορεινών όγκων και τη πλούσια βλάστηση που οφείλεται στις κλιματικές εναλλαγές. Λόγω του μεγάλου υψομέτρου, το κλίμα του Καρπενησίου είναι ανάλογο με το κλίμα των βορειότερων χωρών της Ελλάδας και αναλόγως την εποχή, το χρώμα που κυριαρχεί στον τόπο είναι είτε το πράσινο της φυσικής βλάστησης είτε το λευκό του χιονιού.

 

 

diplomatiki.155.2011.02.jpg

 



Το οικόπεδο που επιλέχτηκε προσδιορίζεται 5 χλμ έξω από την πόλη του Καρπενησίου. Βρίσκεται στην πλαγιά του λόφου Προφήτης Ηλίας στα 1380μ. και δεσπόζει της πόλης, που βρίσκεται σε υψόμετρο 800μ. Έχει περίοπτη θέα της ευρύτερης περιοχής, των βουνών, της φύσης, του χιονοδρομικού και της πόλης.

 

 

diplomatiki.155.2011.03.jpg

 



Κατόπιν έρευνας των αναγκών της πόλης προέκυψε το λειτουργικό πρόγραμμα. Το Καρπενήσι στηρίζεται στον τουρισμό και κυρίως στο συνεδριακό και στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Το στοιχείο αυτό, σε συνδυασμό με το φυσικό κάλλος και την πλούσια λαϊκή παράδοση που έχει να επιδείξει ο τόπος δικαιολογούν το σχεδιασμό ενός κτιρίου που στόχο έχει να προβάλει το χαρακτήρα του ορεινού τόπου και τον ορεινό πολιτισμό. Στο κτιριολογικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται χώροι περιοδικής και μόνιμης έκθεσης, συνεδριακός χώρος 200 ατόμων, αναψυκτήριο-εστιατόριο, χώροι διοίκησης και ξενώνες φιλοξενίας 12 ατόμων, συνολικού εμβαδού 2.000 τμ. Το κτίριο εξυπηρετεί τόσο τουριστικές δραστηριότητες, όσο και την ανάγκη για πρόσθετους χώρους οργάνωσης εκδηλώσεων από το δήμο. Βασική επιδίωξη είναι η ανάπτυξη και η προβολή του τόπου.

 

 

diplomatiki.155.2011.04.jpg

 



Το κλίμα, δηλαδή οι συχνές βροχοπτώσεις, το χιόνι, ο άνεμος και η τοπογραφία του εδάφους καθόρισαν τη σχεδιαστική πρόταση.

Προτείνεται μια στεγασμένη κίνηση στην οποία εναλλάσσονται ανοιχτοί και κλειστοί χώροι. Κατά τη διάρκεια της κίνησης μέσα στο κτίριο, ο περιπατητής μπορεί να αναγνώσει το ορεινό τοπίο μέσω εκτεταμένων ανοιγμάτων, εκτός από το βορρά που δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Οι λειτουργίες παρατάσσονται κατά μήκος της κίνησης σε ενότητες και δεν αναμιγνύονται. Εκμεταλλεύομαι την κλίση για την τοποθέτηση των όγκων, ώστε να κρατηθεί χαμηλό το ύψος και να μην αλλοιώνεται το περιβάλλον. Το κτιριακό συγκρότημα στρέφεται προς το νότο, όπου βρίσκεται η θέα, ενώ κλείνεται προς το βορρά, λόγω των καιρικών συνθηκών.

Στον υπαίθριο χώρο προτείνεται με κατάλληλη διαμόρφωση της κλίσης του εδάφους  ένα φυτολογικό πάρκο που περιλαμβάνει φυτά και βότανα που συναντώνται στο ευρυτανικό τοπίο. Η θέση και ο προσανατολισμός καθορίζουν το είδος της φύτευσης. Λόγω του κλίματος της περιοχής, δεν ευνοούνται οι ανοιχτοί χώροι. Ωστόσο η υπαίθρια διαμόρφωση που προτείνεται δίνει τη δυνατότητα περιήγησης στο λόφο, εξερεύνησης των φυτών από κοντά, αίσθησης του υψομέτρου και παρατήρησης της θέας.

Το σύστημα είναι μεταλλικό. Μπετονένιες κολώνες που καταλήγουν σε μεταλλική, σταυροειδή κεφαλή στηρίζουν τη μεταλλική στέγη που επικαλύπτεται από φύλλα οξειδωμένου χαλκού. Οι  τοίχοι είναι πέτρινοι και όπου χρησιμοποιείται μπετόν είναι ειδικών προδιαγραφών. Στις ψευδοροφές και σε σημεία προστατευμένα, χρησιμοποιείται λευκή ξυλεία ελάτης, που η παραγωγή της είναι άφθονη στην περιοχή. Τα δάπεδα το κτιρίου έχουν σκαπιτσαριστό μάρμαρο, ενώ στον υπαίθριο χώρο χρησιμοποιείται το καλντερίμι, διαμόρφωση  κατάλληλη για τη βροχή και το χιόνι.

 

 

diplomatiki.155.2011.05.jpg

diplomatiki.155.2011.06.jpg

diplomatiki.155.2011.07.jpg

diplomatiki.155.2011.08.jpg

diplomatiki.155.2011.09.jpg

diplomatiki.155.2011.10.jpg

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital