ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

2009-10

(183) «ΓΚΑΖΟΧΩΡΙ: Παρέμβαση στην κατοίκηση και στο δημόσιο χώρο»

28 Φεβρουάριος, 2011

(183) «ΓΚΑΖΟΧΩΡΙ: Παρέμβαση στην κατοίκηση και στο δημόσιο χώρο»

Η διπλωματική αφορά στο σχεδιασμό ενός δικτύου κατοικιών ημιμόνιμης διαμονής στο Γκαζοχώρι, σε συνδυασμό με μια πρόταση βελτίωσης του αστικού ιστού της περιοχής.

English version


Σπουδάστριες : Βογιατζή Μαρία Ελένη, Κωσταγιάννη Μαρία
Επιβλέπουσες καθηγήτριες : Φωτίου Θεανώ, Μαυρίδου Μαρία
Σύμβουλοι καθηγητές : Καραδήμας Κων/νος, Μονεμβασίτου Αλέκα
Σχολή : Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία υποστήριξης : 5 Νοεμβρίου 2009

 

diplomatiki.164.2011.01.jpg

 

Η διπλωματική αφορά στο σχεδιασμό ενός δικτύου κατοικιών ημιμόνιμης διαμονής στο Γκαζοχώρι, σε συνδυασμό με μια πρόταση βελτίωσης του αστικού ιστού της περιοχής. Οι παρεμβάσεις έχουν ως φορέα διαχείρισης κατά κύριο λόγο το Δήμο και στοχεύουν στην ενδυνάμωση της χρήσης της κατοικίας στην περιοχή. Η διερεύνηση της ελάχιστης κατοίκησης μας βοήθησε στην επίλυση ενός παραδείγματος μικρής πολυκατοίκησης, μέρος του ευρύτερου δικτύου.

 

 

diplomatiki.164.2011.02.jpg

 

Η διπλωματική μας εργασία πραγματεύεται το σχεδιασμό ενός δικτύου κατοικιών ημιμόνιμης διαμονής στο Γκαζοχώρι, σε συνδυασμό με την πρόταση βελτίωσης του αστικού ιστού της περιοχής (κυκλοφορία, ροές πεζών, χρήσεις, διευθέτηση χώρων στάθμευσης, πολιτική φύτευσης κλπ). Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνδυαστικών παρεμβάσεων που λειτουργεί σε φάσεις και φορέας διαχείρισης του είναι ο Δήμος, οι ιδιώτες, ή και οι δύο μαζί βάσει του νόμου περί σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Στόχος μας είναι η ενίσχυση της χρήσης της κατοικίας στο Γκάζι, περιοχή που βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη και επιπλέον κινδυνεύει να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της εξαιτίας της υπέρμετρης εξάπλωσης της αναψυχής προς το εσωτερικό της. Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι τα μικρά οικόπεδα,  που βοηθούν στη διερεύνηση των δυνατοτήτων της ελάχιστης κατοίκησης, η οποία αρμόζει άλλωστε περισσότερο στο κέντρο της πόλης.

Με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από την «ανάγνωση» της περιοχής (τύπος εργατικής κατοικίας, εναλλαγή υψών, σχήμα ακαλύπτων κ.ά.), διερευνάμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε τους δύο συνηθέστερους τύπους οικοπέδων που συναντάμε στο Γκάζι (το ενδιάμεσο στενομέτωπο και το γωνιακό) και εξάγουμε ενδιαφέροντα συνθετικά συμπεράσματα.

Τέλος, επιλέγουμε και επιλύουμε ένα από τα οικόπεδα του δικτύου,  ως ένα υλοποιημένο παράδειγμα μικρής πολυκατοίκησης, επιδιώκοντας την καλύτερη δυνατή ένταξή του στην περιοχή μελέτης.

 

 

diplomatiki.164.2011.03.jpg

diplomatiki.164.2011.04.jpg

diplomatiki.164.2011.05.jpg

diplomatiki.164.2011.06.jpg

diplomatiki.164.2011.07.jpg

diplomatiki.164.2011.08.jpg

diplomatiki.164.2011.09.jpg

diplomatiki.164.2011.10.jpg

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία. 

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital