ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Dirk Brömmel | Villa Tugendhat

12 Μάρτιος, 2012

Dirk Brömmel | Villa Tugendhat

Ανασύροντας το παρελθόν..., έκθεση φωτογραφίας. (έως 5 Απριλίου 2012)

English version


Ο γνωστός γερμανός καλλιτέχνης Dirk Brömmel, σχεδιάζει μια ατομική έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στη Villa Tugendhat του Mies Van der Rohe.  Η κατοικία σχεδιάστηκε από τον γνωστό αρχιτέκτονα την περίοδο 1928-1930 στην πόλη Brno της Τσεχίας. Σχεδιασμένο για την οικογένεια του Fritz Tugendhat και της συζύγου του Greta, η κατοικία αποτελεί σήμερα ένα πρότυπο του μοντέρνου κινήματος και της άποψης του Van der Rohe για το "less is more".

Η επιλογή της συγκεκριμένης κατοικίας ίσως να έγινε όχι μόνο εξαιτίας της σημασίας του ως δείγμα αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα, αλλά και εξαιτίας της μεγάλης και ταραχώδους ιστορίας του. Η οικογένεια εγκατέλειψε την Τσεχοσλοβακία το 1938, χωρίς να επιστρέψει ποτέ, ενώ από το 1939, η κατοικία χρησιμοποιήθηκε από τη Gestapo και αργότερα ως κατοικία και γραφείο. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου δέχτηκε μεγάλες καταστροφές και φθορές, ενώ αργότερα επισκευάστηκε εν μέρει. Από το 1994, η κατοικία έχει ανοίξει προς το κοινό ως μουσείο και από το 2001 έχει ανακηρυχτεί ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO.

Ο Brömmel επιχειρεί να αποτυπώσει το πέρασμα του χρόνου στην κατοικία και "οπτικοποιήσει" ουσιαστικά το παρελθόν.  Πριν το κτίριο κλείσει το 2010 για εργασίες διατήρησης, ο φωτογράφος κατάφερε και δημιούργησε ξανά την ατμόσφαιρα της δεκαετίας του '30 μέσα στο κτίριο, ώστε να μπορέσει να αποτυπώσει εκείνη την εποχή με σύγχρονες φωτογραφίες. Επεξεργαζόμενος το φωτογραφικό αρχείο εκείνης της  περιόδου με τις σημερινές φωτογραφίες, παράγει εικόνες στις οποίες  ο χώρος όπως αυτός αποτυπώνεται σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδου, μοιάζει αναλλοίωτος μέσα στο χρόνο.  Μέσα από τις φωτογραφίες γίνεται αναφορά στην καθημερινότητα της οικογένειας και πώς αυτή ενσωματωνόταν μέσα στο χώρο που είχε σχεδιάσει ο αρχιτέκτονας. Πρόθεση του καλλιτέχνη είναι να μην αποδώσει την ιστορία της κατοικίας μετά την εγκατάλειψη της από την οικογένεια .

 



 

Τόπος: f75 fotogalerie, Στουτγάρδη
Διάρκεια: έως 5 Απριλίου 2012
Περισσότερες πληροφορίες: ΕΔΩ

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital