ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

19 Μάιος, 2010

Αρχιτεκτονικά Θέματα 44/2010

Μόλις κυκλοφόρησε ο νέος τόμος (44/2010) της ετήσιας επιθεώρησης Αρχιτεκτονικά Θέματα.

English version

Στο νέο τόμο περιλαμβάνονται:

  • Ένα αφιέρωμα στη σύγχρονη αρχιτεκτονική στην Ινδία με επιμέλεια Άλκηστης Ρόδη.
  • Ένα αφιέρωμα στο νέο Μουσείο Ακρόπολης με επιμέλεια Ανδρέα Γιακουμακάτου.
  • Τα αρχιτεκτονικά γεγονότα της χρονιάς (επικαιρότητα, διαγωνισμοί, εκθέσεις, βιβλία, σπουδαστικές εργασίες).
  • Ένα πανόραμα της πρόσφατης ελληνικής αρχιτεκτονικής παραγωγής με την παρουσίαση έργων Ελλήνων αρχιτεκτόνων.

 

arx.themata.2010.05.1.jpg arx.themata.2010.05.2.jpg

 

Το χρονικό περιλαμβάνει σχόλια των Α. Γιακουμακάτου, Η. Κωνσταντόπουλου, Δ. Φιλιππίδη, Α. Αντωνίου και Σ. Κονταράτου. Ακολουθεί η συμμετοχή στον διαγωνισμό για το Κτίριο τεχνών και πολιστιμού στη Βηρυττό  των αρχιτεκτόνων Σ. Κακάβα, Δ. Γιαννίση και Ε. Κλωνιζάκη (β' έπαινος). Στην ενότητα των εκθέσεων παρουσιάζονται οι εκθέσεις: των Κλέωνα Κραντονέλλη, Δημήτρη Φατούρου, Αριστομένη και Γιώργου Βαρουδάκη καί η 5η Biennale Ελλήνων αρχιτεκτόνων του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής στο Μουσείο Μπενάκη, οι εκθέσεις των Βραβείων Αρχιτεκτονικής 2008 και Κατοικίας του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και οι εκθέσεις Σύγχρονη νορβηγική αρχιτεκτονική, Νέα όπερα του Όσλο και Οργανική αρχιτεκτονική που οργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. Η ενότητα των βιβλίων περιλαμβάνει βιβλιοκρισίες για τα βιβλία «Oscar Niemeyer. Curves of irreverence» της Σ. Φιλίππου, «Δοκίμια αρχιτεκτονικής. Πρότυπα, συμβολισμοί και αναιρέσεις στη νεώτερη εποχή» του Σ. Κονταράτου, «Δημήτρης Πικιώνης. Οι Ομιλίες του ' 65» του Δ. Φιλιππίδη, «Εφήμερη και αιώνια Αθήνα» του Δ. Φιλιππίδη, «Οικοδομικό τετράγωνο 19. Η παρουσία της Alpha Bank στο κέντρο της Αθήνας» του Δ. Φιλιππίδη, «Ποτηρόπουλος Δ+Λ Αρχιτέκτονες», λεύκωμα με το έργο των αρχιτεκτόνων, «Ψηφιακός τοπικισμός» του Δ. Παπαλεξόπουλου, «Η περιπέτεια των κηπουπόλεων. Κοινωνική και περιβαλλοντική μεταρρύθμιση στην Ευρώπη και την Ελλάδα του 20ού αιώνα» της Κ. Καυκούλα, «Μαθαίνοντας από την κληρονομιά του μοντέρνου» και «Η αρχιτεκτονική της πραγματικότητας» του A. Monestiroli. Το χρονικό ολοκληρώνεται με σπουδαστικές εργασίες.

Το δεύτερο τμήμα του περιοδικού είναι ένα αφιέρωμα στη σύγχρονη αρχιτεκτονική στην Ινδία με επιμέλεια της Α. Ρόδη που έχει υπογράψει και το εισαγωγικό άρθρο του αφιερώματος. Παρουσιάζονται σημαντικά αρχιτεκτονικά γραφεία της Ινδίας με σημαντικά έργα (κατοικίες, ξενοδοχεία, κτίρια γραφείων, εκκλησίες, εκπαιδευτικά κτίρια, αίθουσες εκθέσεων, εμπορικά κέντρα κ.ά.) των A. Kundoo, Studio Mumbai Architects, Matharoo Associates, Mathew+Ghosh Architects, Rahul Mehrotra Architects, Romi Khosla Design Studio, Serie Architects, Hundredhands Architects, Chandavarkar+Thacker Architects και Vivek Associates.

Το τρίτο τμήμα του περιοδικού αποτελεί μια κριτική αποτίμηση του νέου Μουσείου Ακρόπολης. Το πρώτο άρθρο αφορά την παρουσίαση του νέου Μουσείου από τους δημιουργούς του, B. Tschumi και Μ. Φωτιάδη. Ακουλουθεί η συνέντευξη του B. Tschumi στον Α. Γιακουμακάτο και η εισαγωγή του αφιερώματος από τον Α. Γιακουμακάτο. Ακολουθούν τα άρθρα των Π. Δραγώνα, Σ. Κονταράτου, Η. Κωνσταντόπουλου, Α. Κωτσιόπουλου, J. Montaner, Χ. Μπούρα, Π. Τουρνικιώτη και S. Settis που στοχεύουν όχι μόνο στην επαρκή παρουσίαση του νέου Μουσείου, αλλά και τη δημοσιοποίηση σειράς κριτικών απόψεων για ένα γεγονός μοναδικό για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική μας ιστορία.

Στο τελευταίο τμήμα του περιοδικού παρουσιάζονται πρόσφατα έργα όπως: Τράπεζα της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, των Π. Νικηφορίδη και B. Cuomo, Αρσάκειο ελληνοαλβανικό κολέγιο Τιράνων, των Δ. Ησαΐα και Τ. Παπαϊωάννου, Παιδικός σταθμός στα Κάτω Βριλήσσια, της Α. Κουβελά-Παναγιωτάτου, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, των Β. Γρηγοριάδη, Κ. Δεκαβάλλα και Ν. Κούλα, Κτίριο γραφείων στη Νέα Κηφισιά, των ΜΟΒ, Γραφεία Ποτηρόπουλος Δ+Λ Αρχιτέκτονες, των Δ. Ποτηρόπουλου και Λ. Νέλλα-Ποτηροπούλου, Εκπαιδευτήριο ξένων γλωσσών στον Βόλο, και Κατάστημα «ZARA» στον Βόλο, του Κ. Αδαμάκη, Κτίριο γραφείων και αποθηκών, των Ν. Λυκούδη και Γ. Σταθόπουλου, Καλλινίκειο Δημαρχείο Αθηένου, Κύπρος, Γ. Χατζηχρίστου και Σ. Φαραζή, Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, Σολέα, Κύπρος και Β' Δημοτικό σχολείο Λιοπετρίου, Κύπρος, των Π. Κωνσταντίνου και Γ. Χατζηχρίστου, Κτίριο γραφείων και κατοικιών στο Lugano, του Δ. Παπαδανιήλ και, τέλος, Ανακυκλώσιμη πρόσοψη από γυαλί και ξύλο, των Δ. Δημητριάδη και Δ. Παπαδανιήλ.

arx.themata.2010.05.3.jpg

Μπορείτε να το προμηθευτείτε:
Από τα γραφεία του περιοδικού (Κλεομένους 5 & Λουκιανού,210 7213916) ή
από το βιβλιοπωλείο studio, Τσακάλωφ 32

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital