ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ανακοινώθηκαν οι πέντε τελικές υποψηφιότητες για το Βραβείο Mies van der Rohe 2009

18 Φεβρουάριος, 2009

Ανακοινώθηκαν οι πέντε τελικές υποψηφιότητες για το Βραβείο Mies van der Rohe 2009

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ίδρυμα Mies van der Rohe ανακοίνωσαν  τις τελικές υποψηφιότητες για το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Σύγχρονη Αρχιτεκτονική - Βραβείο Mies van der Rohe 2009.

English version

Υποστηρίζοντας το Βραβείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει το ρόλο της αρχιτεκτονικής ως κίνητρο για δημιουργικότητα και καινοτομία και εφιστά την προσοχή στη σημαντική συμβολή των Ευρωπαίων επαγγελματιών ως προς την ανάπτυξη νέων ιδεών και τεχνολογιών.

Οι τελικές υποψηφιότητες είναι:

«Multimodal Center – Nice Tramway», Νίκαια (Γαλλία) - Atelier Marc Barani


 «Zenith Music Hall», Στρασβούργο (Γαλλία) - Massimiliano και Doriana Fuksas


«University Luigi Bocconi», Μιλάνο (Ιταλία) - Grafton Architects


«The Norwegian Opera & Ballet», Όσλο (Νορβηγία) - Snøhetta



 «Library, Senior Citizens’ Centre and City Block Core Zone, Sant Antoni’s District»,
Βαρκελώνη (Ισπανία) - RCR Aranda Pigem Vilalta Arquitectes

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση, τον Πολιτισμό και τους Νέους, κ. Ján Figel, δήλωσε: «Όλα τα σχέδια που επελέγησαν σήμερα, δείχνουν ότι η επένδυση στο Ευρωπαϊκό αρχιτεκτονικό ταλέντο, στη δημιουργικότητα και την καινοτομία, αποδίδει. Η κινητοποίηση νέων ιδεών και η ανάδειξη επιχειρηματικών προσπαθειών αποτελούν επίσης σημαντικό μέρος του Ευρωπαϊκού Έτους Δημιουργικότητας και Καινοτομίας 2009. Χαίρομαι ιδιαίτερα βλέποντας ότι η σειρά των διαλέξεων σχετικά με αυτά τα σχέδια που επελέγησαν θα γίνουν από τους ίδιους τους αρχιτέκτονες στη Βαρκελώνη στις 22 Απριλίου, έτσι ώστε να υπάρξει απήχηση σε ευρύτερο κοινό. Ο νικητής του Βραβείου Mies van der Rohe θα ανακοινωθεί αργότερα τον Μάιο».

Οι τελικές υποψηφιότητες επελέγησαν από τα 340 σχέδια που πρότειναν οι οργανώσεις μέλη του Συμβουλίου Αρχιτεκτόνων Ευρώπης, άλλοι εθνικοί αρχιτεκτονικοί σύλλογοι και η Συμβουλευτική Επιτροπή. Η Κριτική Επιτροπή, υπό την προεδρία του Francis Rambert, αποτελείται από τους: Ole Bouman, Irena Fialová, Fulvio Irace, Luis M. Mansilla, Vasa J. Perović και Carme Pinós. 

Ο Francis Rambert, Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, δήλωσε σήμερα: «Εντυπωσιαστήκαμε από την ποιότητα των επιλεχθέντων σχεδίων, πολλά από τα οποία εξετάζουν σημαντικά αστικά ζητήματα υποδομής και αναγέννησης, αναπτύσσοντας νέες σημειολογίες. Έχοντας ευρεία κλίμακα, το καθένα ανταποκρίνεται με ευρηματικό τρόπο στο συγκεκριμένο περιεχόμενό του».

Οι παλαιότεροι βραβευθέντες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τους Rem Koolhaas και Ellen van Loon, Zaha Hadid, Dominique Perrault, Peter Zumthor, Rafael Moneo και Álvaro Siza Vieira.

Το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Σύγχρονη Αρχιτεκτονική – Βραβείο Mies van der Rohe 2009, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πολιτιστικό Πρόγραμμα της Ε.Ε., απονέμεται ανά διετία σε έργα που έχουν ολοκληρωθεί μέσα στην προηγούμενη διετία. Η Κριτική Επιτροπή απονείμει επίσης μία Ειδική Μνεία για πρωτοεμφανιζόμενο αρχιτέκτονα.

Φέτος το Σεπτέμβριο προγραμματίζεται περιοδεύουσα έκθεση για τους βραβευθέντες και τους επιλαχόντες.

Το Πολιτιστικό Πρόγραμμα της Ε.Ε. χρηματοδοτεί επίσης τα Ευρωπαϊκά βραβεία Border Breakers, το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά και το επικείμενο Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Λογοτεχνία. 

Σχετικά:
Ευρωπαϊκό Βραβείο Αρχιτεκτονικής Mies van der Rohe Award 2009

Ίδρυμα Mies van der Rohe:
www.miesbcn.com/en/award.html , www.miesarch.com 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital