ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

27 Απρίλιος, 2012

The Yin – Yang Opera House

Πρόκειται για ένα project σχεδιασμένο από την αρχιτεκτονική ομάδα του Office25 Architects που τιμήθηκε με το "Silver A' Architecture, Building and Structure Design Award" για την περίοδο 2011 - 2012.

English version


 

Το βραβείο
O "A' Design Award and Competitions" είναι ένας οργανισμός που προσανατολίζεται στην καινοτομία, τις σύγχρονες τεχνολογίες, στο design και τη δημιουργικότητα. Τα έργα που ξεχωρίζουν βραβεύονται κάθε χρόνο με το "A' Award". Το βραβείο αυτό σκοπεύει στην ανάδειξη και προβολή του design σε όλο του το φάσμα, από αντικείμενα έως αρχιτεκτονική.

 

 

Το project
Το βραβευμένο project  είναι ένα κτίριο όπερας στην πόλη της Busan. Η περιοχή επέμβασης βρίσκεται στην παραλιακή πολιτιστική ζώνη στην νότια πλευρά του λιμανιού, Junggu, της πόλης της Busan με έκταση 34,928τμ. Το κτήριο της όπερας σχεδιάστηκε χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες αρχιτεκτονικές χειρονομίες και σχεδιαστικούς  συμβολισμούς, για να καταλήξει το ίδιο σαν ένα αρχιτεκτονικό σύμβολο για την πόλη της Busan αναδεικνύοντάς τη σε ένα παγκόσμιας εμβέλειας πολιτιστικό και τουριστικό κέντρο. Η ανάγκη για ένα τέτοιο αρχιτεκτόνημα προκύπτει από τα μοναδικά χαρακτηριστικά και τη δυναμική της πόλης. Από τα πρώτα βήματα της διερεύνησης μας διαπιστώσαμε ότι τόσο τα φυσικά χαρακτηριστικά όσο και η προνομιούχος θέση της πόλης διαμόρφωναν έναν εξαιρετικό σχεδιαστικό καμβά.

Το κτίριο αποτελείται από δύο πρισματικούς όγκους οι οποίοι αγκαλιάζουν μία σφαίρα φωτός. Η σχεδιαστική αυτή επιλογή παραπέμπει ξεκάθαρα στους μαύρους και λευκούς δράκους του yin-yang. Ο yang - λευκός όγκος είναι φωτεινός και διάφανος και αντιπροσωπεύει τον ανατολικό πολιτισμό, ενώ ο yin - μαύρος όγκος είναι γήινος, εσωστρεφής και αντιπροσωπεύει τον δυτικό πολιτισμό. Οι δυο όγκοι μπλέκονται, όπως και οι δύο πολιτισμοί, σε ένα δυνατό δεσμό. Στο κέντρο του βρίσκεται ο φωτεινός θόλος, σύμβολο της σοφίας, του νέου πολιτισμού που γεννιέται από την όσμωση των δύο. Τα δύο αυτά στοιχεία διατηρούν τον χαρακτήρα τους και τη δυναμική τους, ενώ ταυτόχρονα συνυπάρχουν αρμονικά.

 






 

Αρχιτέκτονες : OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS
Τοποθεσία : Busan, S. Korea
Μέγεθος : 60.000μ²

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το project  Busan Opera House  και τους νικητές επισκεφτείτε το http://www.adesignaward.com/design.php?ID=25304

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital