ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ

VOUREKAS E. (1907-1993)

Προφίλ

Ο Εμμανουήλ (Μανώλης) Βουρέκας (Emmanouel Vourekas, 1907-1993) γεννιέται στο Νέο Φάληρο το 1907. Παιδί αστικής οικογένειας, τελειώνει τις γυμνασιακές του σπουδές στο Βαρβάκειο και φεύγει για τη Δρέσδη, όπου θα σπουδάσει αρχιτεκτονική. Μετά την αποφοίτησή του επιστρέφει στην Αθήνα, το 1929, και ξεκινά την επαγγελματική του σταδιοδρομία σε συνεργασία, αρχικά, με το συμφοιτητή του Ρέννο Κουτσούρη.

 

 

Ήδη από τα πρώτα χρόνια της καριέρας του, ο Βουρέκας θα κάνει δυναμικά αισθητή την παρουσία του στο αρχιτεκτονικό γίγνεσθαι του τόπου.

Την περίοδο του μεσοπολέμου κτίζει τις πρώτες του πολυκατοικίες, που θα τον καθιερώσουν στην αστική κοινωνία της Αθήνας, τα μεταπολεμικά χρόνια.

Είναι η περίοδος που ο Κ.Κιτσίκης διατυπώνει την άποψη ότι η «πολυκατοικία» είναι «θέμα αρχιτεκτονικώς μεν άχαρι άλλα από απόψεως σκοπιμότητος επιβεβλημένον» και ο Κωστής Μπαστιάς υπολογίζει ότι «αι στο Κολωνάκι και περί αυτό κτιζόμεναι μεγάλαι πολυκατοικίαι νεώτατου τύπου υπερβαίνουν τας εβδομήντα».

Ένας μεγάλος αριθμός από αυτές είναι έργο του Μανώλη Βουρέκα, που με μεγάλη επιτυχία καταφέρνει να εξομαλύνει τη μετάβαση, από τα νεοκλασικά και εκλεκτιστικά μέγαρα στην αστική αθηναϊκή πολυκατοικία.

Στο πλούσιο έργο του, έτσι όπως διασώζεται μέσα στο προσωπικό του αρχείο -ευγενική προσφορά του Ανδρέα Βουρέκα-Πεταλά- στα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, αναφέρονται 40 περίπου πολυκατοικίες.

Δίπλα στις πολυκατοικίες, η εργογραφία του συμπεριλαμβάνει μονοκατοικίες, επαύλεις, κτήρια γραφείων, τράπεζες, εκπαιδευτικά κτήρια, δημόσια κτήρια, αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, ξενοδοχεία, τουριστικές εγκαταστάσεις, χωροταξικές και πολεοδομικές μελέτες.

Μια ιδιαίτερα πλούσια εργογραφία που πλησιάζει τα 200 έργα.
Τη δεκαετία του 1960 ο Βουρέκας πρωταγωνιστεί στην αθηναϊκή αρχιτεκτονική σκηνή. Σε συνεργασία με τους Προκόπη Βασιλειάδη, Σπύρο Στάικο και Αντ. Γεωργιάδη μελετά και κτίζει το ξενοδοχείο Athens Hilton, ένα έργο σταθμό που συζητήθηκε και σχολιάσθηκε ιδιαίτερα στον αθηναϊκό τύπο.

Ακολουθούν οι τουριστικές εγκαταστάσεις στα Αστέρια της Γλυφάδας, στο Καβούρι, τη Βουλιαγμένη, τη Θεσσαλονίκη. Έργα πρωτοποριακά, που άλλαξαν τη μορφή της παραλίας του Σαρωνικού και του Θερμαϊκού.

Το τελευταίο μεγάλο έργο του Εμ. Βουρέκα είναι η μελέτη του Μεγάρου Μουσικής της Αθήνας, από την οποία πραγματοποιήθηκαν ουσιαστικά μόνο οι όψεις.

Στους στενούς του συνεργάτες του, εκτός από τον Π.Βασιλειάδη, τον Σπ.Στάικο και τον Αντ. Γεωργιάδη που ήδη αναφέρθηκαν, περιλαμβάνονται πολλοί σημαντικοί έλληνες αρχιτέκτονες του 20ου αιώνα, όπως οι Ιωάννης Βικέλας, Λίνος Γρηγοριάδης, Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας, Ρέννος Κουτσούρης, Περικλής Σακελλάριος κ.α.

Αντίθετα από άλλους, ο Βουρέκας δεν επιζήτησε ποτέ ακαδημαϊκούς τίτλους και θέσεις, ούτε προσπάθησε ποτέ να προβληθεί προσωπικά. Όταν όμως και όπου του ζητήθηκε η άποψή του για τα γενικότερα προβλήματα που απασχολούσαν τον κλάδο τη διατύπωσε ευθαρσώς, με σαφήνεια και ωριμότητα, ακόμη και αν αυτή δεν ήταν αρεστή σε όλους.

Το έργο του προκάλεσε συχνά αντιδράσεις, θετικές ή αρνητικές, δίκαιες ή άδικες.
Ο χρόνος τον καταξίωσε. Πολλά από τα έργα του αποτελούν τοπόσημα της πρωτεύουσας και των προαστίων της.

Για τη συμβολή του στην ανοικοδόμηση της χώρας τιμήθηκε με τον ταξιάρχη του Σωτήρος.

Άνθρωπος με ξεχωριστή καλοσύνη και αρχιτέκτονας με πάθος για κάθε τι που σχεδίαζε, συνέβαλε ουσιαστικά στη διαμόρφωση της μορφής και του ύφους της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής.

 

 

"Ο κόσμος του αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Βουρέκα" (ντοκιμαντέρ)

Το GreekArchitects.gr, ως χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης για τον Εμμανουήλ Βουρέκα, πραγματοποίησε και σας παρουσιάζει ένα ντοκιμαντέρ όπου συνεργάτες, φίλοι αλλά και η σύζυγος του αρχιτέκτονα, Ντόλλυ Βουρέκα, μιλούν για τη ζωή και το έργο του.

Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν :
Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας
Βασίλης (Λίνος) Γρηγοριάδης
Δημήτρης Διαμαντόπουλος
Βασίλης Μπαλτάς
Ντόλλυ Βουρέκα

Επιμέλεια παραγωγής:
Βασίλης Μιστριώτης
Μανώλης Οικονόμου
Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη

Έρευνα - Ρεπορτάζ
Μανώλης Οικονόμου

Φωτογραφικό υλικό:
Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής. (Μουσείο Μπενάκη)

Παραγωγή
GreekArchitects.gr

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται σε δύο εκδοχές.
1. Αποσπάσματα διάρκειας 40 λεπτών (βίντεο που προβάλλεται στην έκθεση)
2. Το σύνολο της παραγωγής διάρκειας 1:30 ώρας


1. Παρακολουθήστε αποσπάσματα διάρκειας 40 λεπτών (greekarchitects.gr © 2012-2013)

Για να παρακολουθήσετε το βίντεο πρέπει να είστε Gold Member >>>

 

2. Παρακολουθήστε το σύνολο της παραγωγής, διάρκειας 1:30 ώρας (greekarchitects.gr © 2012-2013)

Για να παρακολουθήσετε το βίντεο πρέπει να είστε Gold Member >>>

 Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής. (Μουσείο Μπενάκη)

 

 

E-mail: info@gra.gr
Url: http://greekarchitects.gr/vourekas.e.1907.1993

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital