ΕΡΓΟ

Δ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

Κατοικία στην Ηλιούπολη Αττικής

04 Ιανουάριος, 2017

Κατοικία στην Ηλιούπολη Αττικής

Διαμέρισμα που δίνει την αίσθηση μονοκατοικίας. (Παντελής Χερουβείμ, αρχιτέκτονας)

English version


 

Πρόκειται για διαμέρισμα 165 μ2, το οποίο, παρά το γεγονός ότι καταλαμβάνει τον 4ο όροφο και το δώμα πολυκατοικίας, δίνει την αίσθηση μονοκατοικίας.

Η εφαρμογή μεγάλων υαλοστασίων στους χώρους διημέρευσης -οι οποίοι επικοινωνούν ανεμπόδιστα μεταξύ τους- καθιστά δυσδιάκριτα τα όρια του μέσα και του έξω, προσδίδοντας οπτική συνέχεια που κάνει τους χώρους να μοιάζουν μεγαλύτεροι.

Τα δώματα και οι εξώστες φυτεύονται με θάμνους και δέντρα, ενώ οι υπαίθριοι χώροι σκιάζονται με πέργκολες και συρόμενες καλαμωτές. Κατ' αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται η σωστή αξιοποίηση του ήλιου το χειμώνα και η αποτελεσματική σκίαση το καλοκαίρι που, σε συνδυασμό με τις ισχυρές μονώσεις, εξασφαλίζουν μικρή κατανάλωση ενέργειας για τη θέρμανση, τον αερισμό και το φωτισμό του διαμερίσματος. Λαμβάνοντας υπόψη το δεδομένο ότι το διαμέρισμα αυτό μελετήθηκε και κατασκευάστηκε μεταξύ 1979-1983, δεν θα είναι υπερβολικός ο ισχυρισμός ότι σε αυτό έχουν εφαρμοστεί βασικοί κανόνες της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, αρκετά πριν αυτή γίνει ευρέως γνωστή στην Ελλάδα.

 










 

Αρχιτεκτονική μελέτη: Παντελής Χερουβείμ

Επιμέλεια παρουσίασης: Μαριλένα Μάργαρη

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital