ΕΡΓΟ

ΚΤΗΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ

Κεντρικά γραφεία της Alumil

22 Ιανουάριος, 2009

Κεντρικά γραφεία της Alumil

Νέο συγκρότημα κεντρικών γραφείων της εταιρείας Alumil στη βιομηχανική περιοχή Κιλκίς 

Του Α. Μ. Κωτσιόπουλου

English version

 Το νέο κτίριο γραφείων της Alumil κατασκευάζεται σε επαφή και σε λειτουργική συνέχεια με το σημερινό κεντρικό συγκρότημα γραφείων της εταιρίας στην έδρα της στο Κιλκίς. Ως μορφή και στατικό σύστημα, το κτίριο είναι μια μεταλλική γέφυρα επί ισχυρών εδράνων χωρίς αρμό. Η οργάνωσή του αυτή καθορίζεται από τη λειτουργία του όλου βιομηχανικού συγκροτήματος που επιβάλλει στη θέση αυτή τη συνεχή διέλευση μεγάλων φορτηγών κάτω από το κτίριο καθώς και από την πρόθεση των μελετητών να διαφοροποιήσουν το νέο κτίριο σε σχέση με το υπάρχον συγκρότημα γραφείων.

Πρόκειται για έναν απλό γραμμικό, τετραγωνικής διατομής, «εναέριο» κλειστό όγκο με ένα σύνθετο φλοιό, που περιβάλλει πλήρως τις κύριες γραμμικές του όψεις και μερικώς τις οριζόντιες επιφάνειες του (δώμα και οροφή ισογείου). Ο φλοιός αυτός  αποτελείται από τέσσερα επάλληλα φίλτρα (από έξω προς τα μέσα):
(α) συνεχή κατακόρυφη «τέντα» στο άκρο των εξωστών από φύλλα διάτρητα αλουμινίου διαστάσεων 0.80 Χ 2.60 και πάχους 2 χιλ. με διάμετρο οπής 2 χιλ. και πυκνότητα οπών ώστε να προκύπτει διαπερατότητα περίπου 70%,
(β) οριζόντια διάτρητα φύλλα εσχάρας τύπου «ορσογκρίλ» εν είδει εξωστών σε συνέχεια των πλακών, που καλύπτουν την ηλιοπροστασία κατά την κατακόρυφη συνιστώσα,
(γ)σύνθετες κατακόρυφες κινητές περσίδες από φύλλα αλουμινίου ύψους 1.55 μ., πλάτους 30 εκ. τοποθετούμενες στην εξωτερική πλευρά του εξώστη που καλύπτουν την ηλιοπροστασία κατά την οριζόντια συνιστώσα και
(δ) διπλό αεριζόμενο σύστημα υαλοπετάσματος, που επιτρέπει τον φυσικό αερισμό και τον φυσικό κλιματισμό του χώρου μετά από φιλτράρισμα του αέρα.

 


Κλικ για μεγέθυνση

Η ενεργειακή συμπεριφορά του παραπάνω κτιρίου προβλέπεται να είναι κατά 25% καλύτερη από ένα κτίριο με τοίχους και παράθυρα και κατά πολύ καλύτερη από ένα κτίριο με κοινά υαλοπετάσματα.

Διακρίσεις
Στο κτίριο έχει απονεμηθεί ένα από τα τρία ισότιμα βραβεία του Μεσογειακού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για κτίρια με προσόψεις αλουμινίου (οργάνωση U.I.A. - Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων, ETEM και ELVAL, ΕΙΑ).

Στοιχεία έργου
Α. Κωτσιόπουλος και συνεργάτες: Α. Κωτσιόπουλος, Ε. Ζουμπουλίδου, Α.Πάνου,
Συνεργάτες: Στ. Ζερεφός, Ε. Χαλκιοπούλου
Σύμβουλος βιοκλιματικής σχεδίασης: Β. Κουβάκη,
Πολιτ. μηχανικοί: Χ. Μπανιωτόπουλος, Ι. Λαβασάς, Π. Ζέρβας, Γ. Νικολαίδης
Η/Μ μηχανικοί: Γ. Λαγός Κ. Σαρρόπουλος,
Συνολική επιφάνεια κτιρίου 2.000 τμ
Μελέτη: 2001 - 2003
Έναρξη σταδιακής υλοποίησης: 2004.

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital