ΕΡΓΟ

ΚΤΗΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ

Εμπορικό Κέντρο “Atrium”, Αθήνα

19 Ιανουάριος, 2013

Εμπορικό Κέντρο “Atrium”, Αθήνα

Με ένα εσωτερικό αίθριο στην καρδιά του που συνδέεται με εμπορικές στοές άλλων κτιρίων σε τρεις δρόμους, αποτελεί ένα σημαντικό πέρασμα για τους πεζούς στο κέντρο της Αθήνας. (Ιωάννης Βικέλας & Συνεργάτες Αρχιτέκτονες)

English version


 

Στην καρδιά του "Atrium" βρίσκεται ένα εσωτερικό αίθριο που συνδέεται με εμπορικές στοές άλλων κτιρίων σε τρεις δρόμους, τη Χαριλάου Τρικούπη, την Πανεπιστημίου και την Ιπποκράτους. Έτσι, αποτελεί ένα σημαντικό πέρασμα για τους πεζούς στο κέντρο της Αθήνας. Η κεντρική είσοδος - πρόπυλο, με κλιμακωτή εσοχή των ορόφων που διαμορφώνουν "αψίδα", τοποθετήθηκε μετωπικά στον κάθετο άξονα της οδού Φειδίου, ώστε να αναδεικνύεται προοπτικά η κύρια είσοδος.

Οι εμπορικές χρήσεις προβλέφθηκαν στο ισόγειο και σε τρεις ορόφους, με μεσαίο, περίοπτο πυρήνα κλιμακοστασίου-ανελκυστήρων και τέσσερις επιπλέον ορόφους γραφείων. Στο εσωτερικό, διαμορφώθηκαν δύο διευρυμένα αίθρια, όπου το ένα φθάνει από το πρώτο υπόγειο μέχρι τη στάθμη του τρίτου ορόφου και έχει δικτυωματική, γυάλινη οροφή. Η όψη επενδύθηκε σε ζώνες με λευκό μάρμαρο και υαλοστάσια από ανακλαστικά κρύσταλλα-καθρέπτες σε σκούρα πλαίσια και λεπτά ασύμμετρα κατακόρυφα, ανοξείδωτα στοιχεία σε όλο το ύψος της. Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν ανοξείδωτες ψευδοροφές στους προβόλους που στεγάζουν τα ισόγεια καταστήματα, τα οποία βρίσκονται σε εσοχή, ώστε να διαμορφώνεται στοά χωρίς υποστυλώματα στην οικοδομική γραμμή.

 

 

Αρχιτεκτονικά : Ιωάννης Βικέλας & Συνεργάτες Αρχιτέκτονες
Εργοδότης : Μπάμπης Βωβός - Διεθνής Τεχνική ΑΕ
Μελέτη : 1981
Κατασκευή : 1983
Ανωδομή: 14.900μ² (8 Όροφοι)
Υπόγεια: 5.000μ² (2 Όροφοι)Διεύθυνση: Χαρ. Τρικούπη 6-10 - Αθήνα
Φωτογραφίες: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ

Επιμέλεια παρουσίασης: Μαριλένα Μάργαρη

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital