ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Εκπαίδευση

«Επαγγελματικά δικαιώματα Αρχιτεκτόνων»

11 Απρίλιος, 2011

«Επαγγελματικά δικαιώματα Αρχιτεκτόνων»

Η επιστολή του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ προς τον κο Νίκο Σηφουνάκη, υπουργό (αν.) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.


Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Εκδόθηκε, μετά από ερώτημα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετική γνωμοδότηση η οποία τοποθετείται επί του παρακάτω ερωτήματος :

''Μηχανικοί ποιου πτυχίου μπορούν νόμιμα να συντάσσουν τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις του άρθρου 14 παρ.4 του ν.2664/1998 τοπογραφικά διαγράμματα που είναι εξαρτημένα στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς 87' στο πλαίσιο της διενεργούμενης από την Κτηματολόγιο Α.Ε. κτηματογράφησης, ενόψει του γεγονότος ότι το μεν ΤΕΕ ισχυρίζεται ότι μόνο οι Τοπογράφοι μηχανικοί ή πολιτικοί Μηχανικοί, οι υπομηχανικοί με τους περιορισμούς του β.δ. 769/1972 καθώς και οι πτυχιούχοι τοπογραφίας των Τ.Ε.Ι. δικαιούνται να συντάσσουν τα διαγράμματα αυτά η δε Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών ότι επί πλέον αυτών τα ίδια δικαιώματα έχουν και οι πτυχιούχοι των Τ.Ε.Ι. των τμημάτων Πολιτικών Δομικών Έργων και Πολιτικών Έργων Υποδομής.

Ειδικότερα, κατά τη γνώμη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δικαίωμα σύνταξης των εις το ερώτημα αναφερομένων τοπογραφικών διαγραμμάτων έχουν οι αγρονόμοι τοπογράφοι μηχανικοί και πολιτικοί μηχανικοί των Α.Ε.Ι. καθώς και οι πολιτικοί υπομηχανικοί με τους περιορισμούς που θέτει το β.δ. 769/1972.

Με αφορμή την σχετική γνωμοδότηση και σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ. 42445/18.01.2011 και 42446/18.01.2011 εγγράφων του ΣΑΔΑΣ - Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων σας αναφέρουμε τα εξής :

1. Έχουμε επισημάνει την θέση του ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ για τη συνολική ρύθμιση του ζητήματος των επαγγελματικών δικαιωμάτων, συμφώνα με το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών και τις νέες επιστημονικές και κοινωνικές ανάγκες υπηρεσιών Μηχανικού. Σημειώνουμε ωστόσο ότι επί του θέματος της γνωμοδοτήσεως προβάλλεται η κρίση επί των δικαιωμάτων αποφοίτων Α.Ε.Ι.- Τ.Ε.Ι. χωρίς να έχει προβλεφθεί ερώτημα σχετικώς με το δικαίωμα σύνταξης τοπογραφικών δικαιωμάτων των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών βάσει του Ν. 4663/1930. (Αν και διαφωνούμε στο σύνολό του και θεωρούμε αναχρονιστικό το περιεχόμενό του, σήμερα είναι σε ισχύ!- βλ.παρ.2 του άρθρου 4 αυτού).

Τονίζουμε επίσης ότι οι κτηματολογικές εγγραφές και οι διορθώσεις αυτών περιλαμβάνουν και στοιχεία διοικητικών πράξεων του ΟΚΧΕ οι οποίες μέχρι σήμερα εκδίδονται (πλην ελάχιστων περιπτώσεων) βάσει τοπογραφικών διαγραμμάτων υπογεγραμμένων και από Αρχιτέκτονες. Συνεπώς οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να λάβει υπόψη της την έννοια ειδικών εκτημένων επαγγελματικών δικαιωμάτων προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις ακυρότητας πληθώρας πράξεων της διοίκησης.

Επαναλαμβάνουμε δε ότι η διαφορετική προσέγγιση των Κρατικών Υπηρεσιών (υπάρχουν περιπτώσεις Κτηματολογικών γραφείων αλλά και πολεοδομικών υπηρεσιών που δεν δέχονται τοπογραφικά διαγράμματα συντεταγμένα από Αρχιτέκτονες) δημιουργεί ένα αίσθημα ανασφάλειας δικαίου με αποτέλεσμα την μείωση του επιστημονικού κύρους των Μηχανικών απέναντι στο Κοινωνικό σύνολο, την αναξιοπιστία των κρατικών λειτουργιών και την αποδόμηση των σχέσεων συνεργίας πολλών ειδικοτήτων Μηχανικών.

2. Περαιτέρω, επισημαίνουμε ότι έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο Σας την υποβολή σχετικού ερωτήματος προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για τον έλεγχο υπογραφής των Αρχιτεκτονικών μελετών που υποβάλλονται σε όργανα ΕΠ.Α.Ε. και Σ.Χ.Ο.Π. κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 46[1] Οδηγίας 2005/36/ΕΚ ως εναρμονίστηκε στο εθνικό μας δίκαιο με το π.δ. 38/2010. Ειδικότερα, υπενθυμίζουμε ότι κατά τις αποφάσεις του ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ σε περιπτώσεις όπου κρίνεται εκ του νόμου απαραίτητος αρχιτεκτονικός επανέλεγχος για λόγους προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της διάδοσης της Αρχιτεκτονικής (ΕΠ.Α.Ε. και Σ.Χ.Ο.Π.) προκειμένου για την άσκηση δραστηριοτήτων Αρχιτέκτονα (Αρχιτεκτονικές Μελέτες) θα πρέπει εκ της αναφοράς του τίτλου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης οι αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγχουν παρεμπιπτόντως την πλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 46 του π.δ. 38/2010 και συνεπώς να ελέγχουν κυρίως εάν οι σχετικές μελέτες υπογράφονται από Αρχιτέκτονες[2]. Σε περιπτώσεις διαφωνίας φρονούμε ότι τα σχετικά ερωτήματα θα πρέπει παραπέμπονται στο Τ.Ε.Ε.[3] Μέχρι δε την συνολική ρύθμιση του θέματος σας ενημερώνουμε ότι εντός 30 ημερών θα προβούμε στην έκδοση ειδικής εγκυκλίου - οδηγίας, προς τους Αρχιτέκτονες - Μέλη στα κατά τόπο όργανα ΕΠ.Α.Ε. και Σ.Χ.Ο.Π. σχετικά με την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, ενημερώνοντας το Τ.Ε.Ε. και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα δε με τα παραπάνω σας καλούμε:
1. Nα ενημερώσετε τις αρμόδιες υπηρεσίες του Κτηματολογίου για την ανάγκη συνολικής νομοθετικής ρύθμισης του ζητήματος των επαγγελματικών δικαιωμάτων Μηχανικών στα οποία περιλαμβάνεται και το νέο επιστημονικό αντικείμενο σύνταξης τοπογραφικών διαγραμμάτων που είναι εξαρτημένα στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς 87' στο πλαίσιο της διενεργούμενης από την Κτηματολόγιο Α.Ε. κτηματογράφησης. Μέχρι τότε δεν μπορεί κατά την άποψη μας παρά να ισχύει το καθεστώς που ισχύει σήμερα, δηλαδή δυνατότητα υπογραφής και από τους αρχιτέκτονες.
2. Να προωθήσετε τις απαραίτητες ενέργειες ελέγχου υπογραφής των αρχιτεκτονικών
μελετών λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθυντήριες διατάξεις του άρθρου 46 του π.δ 38/2010.

Εν κατακλείδι, αναφέρουμε, ότι ο ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ, εκ του καταστατικού του ρόλου προωθεί ένα συνολικό διάλογο με την πολιτεία για τη θεσμική αποκατάσταση του ρόλου του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα. Και προωθεί τον διάλογο όχι μόνο για την κάλυψη ενός συντεχνιακού αιτήματος, αλλά για την αναζωογόνηση και την ηθική αποκατάσταση των κοινωνικών αξιών που σχετίζονται με την εικόνα των πόλεων, την ανάπτυξη της περιφέρειας και της προστασίας της τέχνης του οικοδομείν γενικότερα.

Σήμερα ωστόσο, καθώς είναι επίκαιρη η αδυναμίας της πολιτείας να ανταπεξέλθει εν γένει στις ανάγκες των πολιτών, οι αρχιτέκτονες καλούνται να συμμετάσχουν στην επιχείρηση συνολικού κρατικού ανασχεδιασμού και αναδιανομής ρόλων και ευθυνών, ανακτώντας τον ειδικό ρόλο και τις ευθύνες που τους αναλογούν για μια εκ του μηδενός ανασύνταξη και ανάπτυξη.

Δείτε την επιστολή ΕΔΩ (pdf)


 

Σημειώσεις:
1 Από την απλή ανάγνωση του ανωτέρω άρθρου προκύπτει με σαφήνεια ότι κατ' εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας, ως πλέον ενσωματώθηκε στο εθνικό μας δίκαιο για την άσκηση της Αρχιτεκτονικής τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει να πληρούνται απόλυτα οι κατωτέρω προϋποθέσεις. Η εκπαίδευση αρχιτέκτονα ............ πρέπει να είναι πανεπιστημιακού επιπέδου και της οποίας το πρωταρχικό στοιχείο συνιστά η αρχιτεκτονική, πρέπει να διατηρεί την ισορροπία μεταξύ των θεωρητικών και πρακτικών πτυχών της εκπαίδευσης στον τομέα της αρχιτεκτονικής και να παρέχει την εγγύηση ότι ο ενδιαφερόμενος έχει αποκτήσει τις ακόλουθες γνώσεις και δεξιότητες:
α) ικανότητα σύλληψης αρχιτεκτονικών δημιουργιών που να ικανοποιούν συγχρόνως αισθητικές και τεχνικές απαιτήσεις
β) προσήκουσα γνώση της ιστορίας και των θεωριών της αρχιτεκτονικής καθώς και των συναφών τεχνών,τεχνολογιών και επιστημών του ανθρώπου?
γ) γνώση των καλών τεχνών ως παραγόντων που είναι δυνατόν να επηρεάσουν την ποιότητα της αρχιτεκτονικήςσύλληψης
δ) προσήκουσα γνώση της πολεοδομίας, του πολεοδομικού σχεδιασμού και των τεχνικών που εφαρμόζονται στη διαδικασία του πολεοδομικού σχεδιασμού
ε) ικανότητα κατανόησης των σχέσεων, αφενός, ανάμεσα στους ανθρώπους και τα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα, και αφετέρου, ανάμεσα στα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα και το περιβάλλον τους, καθώς και ικανότητα κατανόησης της ανάγκης αρμονικού συνδυασμού των αρχιτεκτονικών δημιουργημάτων με τους χώρους, ανάλογα με τις ανάγκες του ανθρώπου και την αντίστοιχη κλίμακα
στ) ικανότητα κατανόησης του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα και του ρόλου του στην κοινωνία, ειδικότερα μέσω της επεξεργασίας σχεδίων στα οποία λαμβάνονται υπόψη οι κοινωνικοί παράγοντες
ζ) γνώση των μεθόδων τεκμηρίωσης και προπαρασκευής της οικοδομικής μελέτης
η) γνώση των προβλημάτων στατικού σχεδιασμού, οικοδομικής και έργων πολιτικού μηχανικού, τα οποία συνδέονται με το σχεδιασμό των κτιρίων
θ) προσήκουσα γνώση των προβλημάτων που έχουν σχέση με τις φυσικές ιδιότητες των κτιρίων, των τεχνολογιών, καθώς επίσης και της λειτουργίας των κατασκευών, ώστε να τις εφοδιάζει με όλα τα στοιχεία εσωτερικής άνεσης και κλιματικής προστασίας
ι) τεχνική ικανότητα, χάρη στην οποία ο αρχιτέκτονας θα μπορεί να επινοεί κατασκευές που να ικανοποιούν τις απαιτήσεις αυτών που τις χρησιμοποιούν, σεβόμενος τους οικονομικούς περιορισμούς και τους οικοδομικούς κανονισμούς
ια) προσήκουσα γνώση των βιομηχανιών, οργανώσεων, κανονισμών και διαδικασιών, που έχουν σχέση με την υλοποίηση των κτιριακών μελετών και την ένταξη των σχεδίων στο γενικό σχεδιασμό.
[2] Και τούτο διότι ενώ συμφώνως με την σχετική οδηγία (άρθρο 46 του π.δ. 38/2010) π.χ. ο απόφοιτος του Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. ή ο απόφοιτος Τ.Ε.Ι., δεν νομιμοποιείται να ασκήσει το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα σε όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη, δεν ελέγχεται από την ελληνική διοίκηση για την παρά τις απαιτήσεις της Κοινοτικής Οδηγίας άσκηση του επαγγέλματος του Αρχιτέκτονα σε όλη την ελληνική επικράτεια. Βλ. επίσης: άρθρο 48 του π.δ. 38/2010 (Άσκηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων αρχιτέκτονα (Άρθρο 48 της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ) :
[1]. Για τους σκοπούς του παρόντος διατάγματος, επαγγελματικές δραστηριότητες του αρχιτέκτονα είναι οι δραστηριότητες που ασκούνται συνήθως βάσει του επαγγελματικού τίτλου του αρχιτέκτονα.
[2]. Θεωρείται ότι πληρούν τους απαιτούμενους όρους για την άσκηση των δραστηριοτήτων του αρχιτέκτονα, υπό τον επαγγελματικό τίτλο του αρχιτέκτονα, οι υπήκοοι κράτους μέλους οι οποίοι δικαιούνται να φέρουν τον εν λόγω τίτλο..
[3] αρμόδια αρχή κατά το π.δ. 38/2010 για την επί της ουσίας κρίση.

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital