ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΑΤΙΕΣ

 

Αφιέρωμα στα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής.

23 Μάρτιος, 2010

Αφιέρωμα στα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής.

Η Μ. Καρδαμίτση – Αδάμη παρουσιάζει στο GreekArchitects.gr τα αρχεία νεοελληνικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Συνέντευξη (βίντεο) στον Αλέξιο Βανδώρο.

Του Αλέξιου Βανδώρου

English version

Το Μουσείο Μπενάκη τον Απρίλιο του 1995 ίδρυσε τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής. Σκοπός τους είναι η συγκέντρωση, η καταγραφή, η ταξινόμηση και η αρχειοθέτηση κάθε εικαστικής, γραπτής και προφορικής πληροφορίας σχετικά με τη νεότερη ελληνική αρχιτεκτονική, πολεοδομία και τοπογραφία και τους δημιουργούς τους, καθώς και η συλλογή διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών, έτσι ώστε να είναι προσιτά σε όλους τους ερευνητές.


Τα Α.Ν.Α περιλαμβάνουν έργα ελλήνων αρχιτεκτόνων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έργα ξένων αρχιτεκτόνων στην Ελλάδα από το 1828, χρονολογία ίδρυσης του νεοελληνικού κράτους,  μέχρι σήμερα.

Τα Α.Ν.Α. είναι ίσως τα μοναδικά οργανωμένα αρχεία νεοελληνικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και περιλαμβάνουν ένα  μεγάλο αριθμό αρχείων αρχιτεκτόνων και μηχανικών, καθώς και μεμονωμένες μελέτες, σχέδια ή προπλάσματα.


Στο αρχειακό υλικό τους υπάρχουν έργα των Σταμάτη Κλεάνθη, Εduard Schaubert, Λύσανδρου Καυταντζόγλου, Ερνέστου Τσίλλερ, Αναστάση Μεταξά, Σχέδια της Πόλεως των Αθηνών του 19ου αιώνα, κτλ...
Επίσης, είναι συγκεντρωμένο ένα μεγάλο αρχειακό υλικού της περιόδου του Μεσοπολέμου όπου συνυπάρχουν ο εκλεκτικισμός, το κίνημα της επιστροφής στις ρίζες και το μοντέρνο κίνημα στην Ελλάδα. Υπάρχουν σχέδια αρχιτεκτόνων της γενιάς του ’30, όπως των Αλέξανδρου Δραγούμη, Νικόλαου Μητσάκη, Κυριακούλη Παναγιωτάκου ( με την μορφή οργανωμένων αρχείων) καθώς και μεμονωμένα έργα των Βασίλη Δούρα, Ιωάννη και Στάμου Παπαδάκη και Πάνου-Νικολή Τζελέπη.

 


Στα Α.Ν.Α. βρίσκονται επίσης αρχεία καθηγητών των Σχολών Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. και του Α.Π.Θ., όπως των Αλέξανδρου Νικολούδη, Εμμανουήλ Κριεζή, Ιωάννη Δεσποτόπουλου, Σόλωνος Κυδωνιάτη, Κυπριανού Μπίρη, Γεώργιου Σκιαδαρέση, Ιωάννη Λιάπη, Αλέκου Ζάννου, Αναστασίας Τζάκου, Δημήτρη Φατούρου , Μάξιμου Χρυσομαλλίδη και Ντίνου Παπαΐωάννου.

 

Ιδιαίτερη προσφορά αποτελεί επίσης το αρχείο του καθηγητή της Αρχιτεκτονικής και μεγάλου δασκάλου, Δημήτρη Πικιώνη, μια συλλογή 4.000 περίπου σχεδίων, τα οποία βρίσκονται ψηφιοποιημένα και στην ιστοσελίδα των Αρχείων.

Στο αρχειακό υλικό των Α.Ν.Α είναι καταχωρημένο και τμήμα του αρχείου των σχεδίων των "Ξενία", έργων του Άρη Κωσταντινίδη, Δ Πικιώνη και Χ. Σφαέλλου, μια πολύτιμη προσφορά του Ε.Ο.Τ.


Στα πλαίσια  των εργασιών τους τα  Α.Ν.Α.έχουν  δημιουργήσει ένα σημαντικό πυρήνα μελέτης και έρευνας της Νεοελληνικής αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούν εκθέσεις και επιμελούνται εκδόσεις, αυτοτελώς ή σε συνεργασία με ανάλογα ιδρύματα και φορείς.

Από το 1998 τα Α.Ν.Α. είναι ενεργό μέλος του ICAM (International Confederation of Architectural Museums).
Πλούσιο αρχειακό υλικό μπορείτε να δείτε στο: http://www.benaki.gr/index.asp?id=10204&lang=gr

Ένας σημαντικός αριθμός έργων των Ιωάννη Δεσποτόπουλου, Νικόλαου Μητσάκη, Παύλου Μυλωνά, Δημήτρη Πικιώνη, Χαράλαμπου Σφαέλλου, καθώς και η συλλογή Κώστα Μπίρη, έχουν ήδη ψηφιοποιηθεί και κατηγοριοποιηθεί  στην ιστοσελίδα των Αρχείων. 


Ακολουθεί συνέντευξη (βίντεο) στον Αλέξιο Βανδώρο.

 

 

 

 

 

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital