ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΑΤΙΕΣ

 

Η ανάπτυξη της νήσου Saadiyat στο Αμπού Ντάμπι

01 Σεπτέμβριος, 2008

Η ανάπτυξη της νήσου Saadiyat στο Αμπού Ντάμπι

Η πόλη του Abu Dhabi, πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα της Μέσης Ανατολής, κατά κάποιον τρόπο η διάδοχος της Βηρυτού του Κάιρου και της Βαγδάτης. 

Του Αλέξιου Βανδώρου

Δείτε το video εδώ>>

Από το 2004 ο οργανισμός τουρισμού του Abu –Dhabi ξεκίνησε να υλοποιεί το όραμα της ανάπτυξης του νησιού Σααντιγιάτ το οποίο απέχει 500 μέτρα από την ακτογραμμή της πόλης για να το μετατρέψει σε διεθνούς κύρους τουριστικό προορισμό. Οι κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκαν για το πολιτιστικό κέντρο ήταν τέτοιες ώστε το νησί αυτό να γίνει ο απόλυτος πόλος έλξης για τους ανθρώπους των τεχνών και του πολιτισμού όλου του πλανήτη.

Πρόκειται για το σχεδιασμό μιας νέας μεγαλεπήβολης πολιτιστικής γειτονιάς που θα ξεκινήσει από το μηδέν στο νησί της ευτυχίας, όπως είναι η ακριβής μετάφραση της ονομασίας Σααντιγιάτ στα αραβικά. Το νησί εκτείνεται σε 27 τετραγωνικά χιλιόμετρα ενώ πριν από 50 χρόνια η περιοχή κατοικούνταν από βεδουίνους και είχε φοίνικες και μια οικονομία βασισμένη στην αλιεία και στο εμπόριο μαργαριταριών. Σύμφωνα με το υπάρχον σχέδιο, που υλοποιήθηκε από το αμερικάνικο αρχιτεκτονικό γραφείο SOM, η περιοχή της πολιτισμικής πρωτεύουσας είναι προγραμματισμένη να ανοίγει σε φάσεις από το 2012.

Το Σααντιγιάτ θα συνδέεται με το κυρίως νησί του Abu Dhabi με δύο λεωφόρους 10 λωρίδων, κάνοντας το εύκολα προσβάσιμο από το αεροδρόμιο το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων. Ο σχεδιασμός των παραθαλάσσιων ξενοδοχείων και της μαρίνας του νησιού ήταν σχετικά εύκολη υπόθεση για το Υπουργείο Ανάπτυξης και Τουρισμού του Abu Dhabi. Για το σχεδιασμό όμως της πολιτιστικής γειτονιάς, αποφάσισαν να επιστρατεύσουν τον διευθυντή του ινστιτούτου Solomon Guggenheim, ο οποίος με τη σειρά του ζήτησε τις υπηρεσίες διάσημων αρχιτεκτόνων.
Το φιλόδοξο σχέδιο περιλαμβάνει την ανέγερση μουσείων και ενός κέντρου παραστατικών τεχνών σχεδιασμένο από τους Frank Gehry, Zaha Hadid, Jeanne Nouvelle και Tadao Ando.

.



Η αρχιτέκτονας Zaha Hadid, θα σχεδιάσει το κέντρο παραστατικών τεχνών, το οποίο θα παρουσιάζει από τα καλύτερα μουσικά, θεατρικά και χορευτικά δρώμενα. Η πρότασή της περιλαμβάνει χώρους ρευστούς βασισμένους σε οργανικές μεταφορές και γλυπτικά σχήματα για να αποδώσει ένα αεροδυναμικό συγκρότημα πέντε θεάτρων.
Ο Frank Gehry ανέλαβε να σχεδιάσει το μουσείο Guggenheim, το οποίο θα είναι το μοναδικό στο είδος του στη Μέση Ανατολή. Στην πρότασή του συμπεριέλαβε στο γνώριμο συνονθύλευμα γλυπτικών όγκων του, εικονικές  σε τομή αυλές που δροσίζονται με φυσικό αερισμό.

 



Το μουσείο κλασσικής τέχνης θα υλοποιηθεί από τον Jeanne Nouvelle σε συνεργασία με το Λούβρο, και θα παρέχει σημαντικά έργα τέχνης προς την έκθεση. Η πρόταση του Jeanne Nouvelle περιλαμβάνει μία πελώρια τοξωτή κατασκευή, από την οποία εισέρχεται φυσικό φως στον χώρο, εξαιτίας της ύπαρξης μικρών οπών, όπως εκείνες των αραβικών θόλων επάνω από αυτόνομες εκκλησιακές αίθουσες που χωρίζονται με νερό.
Τέλος, ο Ιάπωνας Tadao Ando θα σχεδιάσει το ναυτικό μουσείο, το οποίο θα παρουσιάζει την πλούσια θαλάσσια ιστορία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Αραβικού κόλπου.



Επιπλέον θα κατασκευαστούν 19 περίπτερα σχεδιασμένα από νεαρούς αρχιτέκτονες, στα οποία θα διοργανώνονται εκθέσεις. Ένας ακόμη στόχος είναι η συνεργασία με διάσημα ιδρύματα και μουσεία της Δύσης, όπως το μουσείο Guggenheim, το Λούβρο και το Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Όλα αυτά τα μουσεία εντάσσονται σε ένα μεγαλύτερο έργο, με προϋπολογισμό 27 δις. δολαρίων, για την κατασκευή του νησιού της ευτυχίας, που θα περιλαμβάνει την ανέγερση κατοικιών, γραφείων και ξενοδοχείων.



Όπως δήλωσε ο σεΐχης Mohamet, ο σκοπός των έργων στο νησί θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός πολιτιστικού θησαυρού για τον κόσμο. Θα πρέπει να αποτελεί πύλη και πηγή έμπνευσης για την ανταλλαγή και απόκτηση πολιτιστικών ιδεών και εμπειριών. Ο πολιτισμός υπερπηδά όλα τα σύνορα και συνεπώς και το Σααντιγιάτ θα ανήκει στο λαό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της ευρύτερης Μέσης Ανατολής και του κόσμου στο σύνολό.

Ωστόσο η μεγαλύτερη πρόκληση για τους ιθύνοντες του Abu Dhabi είναι να αναλογιστούν το ρόλο που παίζει η τέχνη σε ολόκληρο τον κόσμο και το ερώτημα που παραμένει είναι αν η δυναμική κάθε μεμονωμένου αρχιτεκτονήματος θα περάσει τελικά και στο γενικότερο σχέδιο για τη νήσο της ευτυχίας.    

Βανδώρος Αλέξιος,
Αρχιτέκτων – Αρχισυντάκτης e-περιοδικού GreekArchitects.gr

Οι φωτογραφίες είναι μέρος του προσωπικού αρχείου του συγγραφέα.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital