ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Aρχιτεκτονικά Θέματα 46/2012

26 Μάιος, 2012

Aρχιτεκτονικά Θέματα 46/2012

Κυκλοφόρησε ο νέος τόμος (46/2012) της ετήσιας επιθεώρησης Αρχιτεκτονικά Θέματα. (Αναλυτικά)


Στον τόμο περιλαμβάνονται:

- Τα αρχιτεκτονικά γεγονότα της χρονιάς (επικαιρότητα, εκθέσεις, διαγωνισμοί, βιβλία, σπουδαστικές εργασίες).
- Αφιέρωμα με τίτλο «Σύγχρονα μουσεία. Ζητήματα συνέχειας και αντίστιξης», με επιμέλεια της Βανέσσας Τσακαλίδου.
- Αφιέρωμα στο αρχιτεκτονικό γραφείο του Διονύση Σοτοβίκη.
- Ένα πανόραμα της πρόσφατης ελληνικής αρχιτεκτονικής παραγωγής με την παρουσίαση πρόσφατων έργων Ελλήνων αρχιτεκτόνων.

Στην ενότητα της επικαιρότητας του Χρονικού περιλαμβάνονται τα άρθρα: «Ο τόπος του Δημοσίου και η κοινωνική λειτουργία» του Α. Γιακουμακάτου και «Διεθνής διάκριση 'Red Dot' για το ελληνικό design» του Η. Κωνσταντόπουλου. Στην ενότητα των εκθέσεων παρουσιάζονται: «Δύο εκθέσεις, δύο ιδιώματα» και «Σύγχρονη αρχιτεκτονική στην Ευρώπη των Άλπεων» από τον Α. Γιακουμακάτο, «Οι τέσσερις κύκλοι της σύγχρονης ιαπωνικής αρχιτεκτονικής» από τον Η. Κωνσταντόπουλο, «Πικιώνης, ο σημερινός και ο άγνωστος» από τον Δ. Φιλιππίδη.

Ακολουθούν οι συμμετοχές στους διαγωνισμούς: «Κτίριο γραφείων της Ακαδημίας Αθηνών», «Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστημίου Κύπρου, Λευκωσία» και «Δωμάτιο Ξενοδοχείου».

 


 

Η ενότητα των βιβλίων περιλαμβάνει βιβλιοκρισίες για τα βιβλία «On architecture. Short essays», «Tombazis and Associates Architects» και «Sanctuary of Fatima Church of the Most Holy Trinity» του Α.Ν. Τομπάζη, «Pikionis, 1887-1968» του Alberto Ferlenga και «Aris Konstantinidis, 1913-1993» των Paola Cofano και Δημήτρη Κωνσταντινίδη, «O'Neil Ford Monograph 3. Fassianos Building, Kyriakos Krokos» των Η. Κωνσταντόπουλου και W. Wang (επιμ.), «Κατώφλια. 100+7 χωρογραφήματα» της Σ. Αντωνακάκη, «Η σημασία του χρόνου στην αρχιτεκτονική» του Π. Πάγκαλου, «Τράπεζα της Ελλάδος. Τα κτίρια», «Νέο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη», του Δ. Παυλόπουλου. Η ενότητα κλείνει με τα βιβλία που λάβαμε, ενώ το Χρονικό ολοκληρώνεται με την παρουσίαση σπουδαστικών εργασιών.

Το δεύτερο μέρος του περιοδικού περιλαμβάνει το αφιέρωμα «Σύγχρονα μουσεία. Ζητήματα συνέχειας και αντίστιξης», με επιμέλεια της Βανέσσας Τσακαλίδου που υπογράφει και το εισαγωγικό άρθρο.

«Το σύγχρονο μουσείο δεν στεγάζει μόνο την τέχνη, την επιστήμη, την ιστορική κληρονομιά μιας πόλης, αλλά η αρχιτεκτονική του συμπλέκεται με τον τόπο, το αστικό ή φυσικό περιβάλλον, με μια ευαισθησία που αρνείται να πλήξει, να αποξενώσει ή να υποθάλψει το κοινό. Η μεγάλη ποικιλία σε εκδοχές του 'νέου' τεκμηριώνει τη δημοκρατική και πλουραλιστική φύση του σύγχρονου μουσείου, δηλώνοντας ότι η τέχνη και η έκθεσή της συνεχίζουν να παρέχουν ένα από τα πιο γοητευτικά πεδία για την εξέλιξη της ποιοτικής σύγχρονης αρχιτεκτονικής.»....

Έτσι, εδώ παρουσιάζονται: Νέο Μουσείο, Βερολίνο του David Chipperfield, Μουσείο Τέχνης Nelson-Atkins, Kansas City, ΗΠΑ του Steven Holl, Μουσείο Reina Sofia, Μαδρίτη του Jean Nouvel, Γυάλινο περίπτερο στο Μουσείο Τέχνης του Toledo, Ohio, ΗΠΑ, και Νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Νέα Υόρκη των Kazuyo Sejima + Ryue Nishizawa-SANAA, Μουσείο Brandhorst, Μόναχο των Sauerbruch Hutton, Mουσείο Καλών Τεχνών, Βοστώνη του Norman Foster, MACRO. Mουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Odile Decq, MAXXI. Eθνικό Μουσείο Τεχνών 21ου αιώνα, Ρώμη της Zaha Hadid, Μουσείο Paper-Tainer, Σεούλ του Shigeru Ban, ΜΑ. Μουσείο Μνήμης της Ανδαλουσίας του Alberto Campo Baeza, Μουσείο Καλών Τεχνών, Λειψία των Karl Hufnagel, Peter Pütz και Michael Rafaelian, Μουσείο Νezu, Minato-Ku, Τόκιο του Kengo Kuma, Ανακαίνιση της Punta della Dogana, Βενετία, και Μουσείο Τέχνης Chichu, Naoshima, Ιαπωνία του Tadao Ando, ΤΕΑ. Κέντρο Τεχνών Τενερίφης, Κανάριοι νήσοι, Ισπανία των Herzog & de Meuron, Mουσείο Ωκεανού και Ιστιοσανίδας, Biarritz, Γαλλία του Steven Holl, Μουσείο MUSAC, León, Ισπανία των Mansilla + Tuñón, Μουσείο Τέχνης Tomihiro, Azuma, Gunma, Ιαπωνία του Makoto Yokomizo, Kέντρο Paul Klee, Βέρνη του Renzo Piano.

 

 

Το τρίτο μέρος του περιοδικού περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα στο αρχιτεκτονικό γραφείο Διονύση Σοτοβίκη με εισαγωγικό άρθρο («Μια αισιόδοξη αρχιτεκτονική») του Α. Γιακουμακάτου. Τα έργα που παρουσιάζονται εδώ, είναι μια μικρή σύνοψη της πρόσφατης δουλειάς τους, όπως Μονοκατοικία στο Κοκκώνι Κορινθίας, Κτίριο κατοικιών στη Βούλα, Κτίριο κατοικιών στην Αγία Παρασκευή, Κατοικία στο Πόρτο Ράφτη, Κτίριο κατοικιών και διαμέρισμα στο Παγκράτι, Διαμέρισμα στο Κολωνάκι, και Κατάστημα και εστιατόριο στου Ψυρρή.

Στο τελευταίο μέρος του περιοδικού παρουσιάζονται πρόσφατα έργα στην Ελλάδα και την Κύπρο όπως: Μέγαρο ασφαλιστικών εταιρειών Α.Τ.Ε. του Ν. Βαλσαμάκη, Κέντρο αντιμετώπισης αυτισμού «Το Περιβολάκι», Παιανία του γραφείου Α.Ν. Τομπάζη, Μεταπτυχιακό  Τμήμα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών των Σ. και Δ. Αντωνακάκη, Μ. Καλογεράκου και Ε. Κουμαριανού, New Hotel στην Αθήνα των αρχιτεκτόνων-designers F. και H. Campana, Campanas' workshop in Athens και 3SK Στυλιανίδης αρχιτέκτονες, Σπουδαστική εστία «Αλίκη Περρωτή» στη Θεσσαλονίκη του Π. Μακρίδη, Φοιτητική εστία στην Πάτρα, δημοτικό σχολείο στην Πάφο, Κύπρος και κτίριο αρχείων Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου των Σ. Ξενόπουλου και Ε. Χατζηνικολάου, Δημαρχείο Δράμας του αρχιτεκτονικού γραφείου ΕΡΓΩΝ Μελετητική/Ν. Γούλιας και συνεργάτες, Βρεφονηπιακός σταθμός στο Αργοστόλι, Κεφαλονιά, του Σ. Ρογκάν, Ποδοσφαιρικό γήπεδο της Π.Α.Ε. Λάρισας του γραφείου Δ+Λ Ποτηρόπουλος, Κτίριο γραφείων και καταστημάτων στη λεωφόρο Βεΐκου των Δ+Λ Ποτηρόπουλου και Θ. Τούντα, Βιοτεχνικό κτίριο στη Θέρμη Θεσσαλονίκης των Antithesis Architecture, Κτίριο γραφείων των Σ. Κούτσικου και Σ. Φαφαλιού, Κτίριο γραφείων και καταστημάτων στην Πεύκη του Μ. Λούκου, Κτίριο εμπορικής χρήσης στο Ηράκλειο Κρήτης των αρχιτεκτόνων Α2Γ, Υπαίθριος χώρος T.A.F. των Pieris Architects και Δ. Μπουρδούκη, Ερευνητικό κέντρο Αρχιτεκτονικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας των Π. Κωνσταντίνου και Γ. Χατζηχρίστου, Λύκειο ανατολικά της Πάφου, Κύπρος, των Γ. Αποστολάκου, Χ. Παναγιωτίδη και Γ. Παυλίδου-Αποστολάκου, Ελληνική ιδιωτική σχολή Forum και αθλητικές εγκαταστάσεις Πανεπιστημίου Κύπρου του Η. Παπαχρίστου.

 

 

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital