ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

40under40. Ένας Έλληνας ανάμεσα στους 40

22 Σεπτέμβριος, 2011

40under40. Ένας Έλληνας ανάμεσα στους 40

Ανάμεσα στους διακριθέντες και ένας Έλληνας. Ο Τσαμπίκος Πετράς με δύο έργα, το wallhouse στον Αγ. Κωνσταντίνο Λαυρίου και την κατοικία in situ στην Άνδρο.

Του Κώστα Πολυχρονιάδη

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομικών Σπουδών (European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies) μαζί με το Μουσείο Αρχιτεκτονικής του Σικάγο (The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design) ανακοίνωσαν τα φετινά βραβεία αρχιτεκτονικής Europe 40 under 40.

Πρόκειται για μια ετήσια πρωτοβουλία που φέρνει στο προσκήνιο τη νέα γενιά των επιτυχημένων αρχιτεκτόνων που δυνητικά θα επηρεάσουν, θα δώσουν κατευθύνσεις ή κάποιοι ακόμα περισσότερο θα καθορίσουν το σχεδιασμό στις δεκαετίες που έρχονται. Η λίστα με τους 40 ανακοινώνεται σε ετήσια βάση. Το πρόγραμμα είναι ανοικτό σε όλους τους νέους αρχιτέκτονες, αρχιτέκτονες τοπίου, πολεοδόμους, βιομηχανικούς σχεδιαστές, γραφίστες, ακόμη και σχεδιαστές μόδας, οι οποίοι είναι κάτω των 40 ετών και εργάζονται είτε ανεξάρτητα είτε σε επιχείρηση ή σε ένα συγκεκριμένο έργο, όπου όμως απαραίτητα ο αιτών είναι ο επικεφαλής σχεδιαστής. Συγκεκριμένα οι αιτήσεις για τη λίστα του 2012 έχουν πάρει παράταση και κλείνουν την 1η Δεκεμβρίου... Τα έργα των 40 που διακρίθηκαν θα εκτεθούν μεταξύ άλλων στην 13η Διεθνή Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής (International Biennial of Architecture) στο Buenos Aires στο Centro Cultural Recoleta. Η έκθεση ανοίγει τις πύλες της στις 8 Οκτώβρη και διαρκεί έως τις 30 Οκτώβρη. Έπεται περιοδεία των έργων στην Ευρώπη εντός του 2012.

Δείτε τη λίστα με τους διακριθέντες εδώ. Ανάμεσα στους διακριθέντες και ένας Έλληνας. Ο Τσαμπίκος Πετράς με δύο έργα, το wallhouse στον Αγ. Κωνσταντίνο Λαυρίου και την κατοικία in situ στην Άνδρο είναι ένας από τους 40!

 

 

Το wallhouse το οποίο είχε λάβει διάκριση στην 6η Μπιενάλε Νέων Αρχιτεκτόνων και τα Βραβεία ΔΟΜΕΣ 2011 στέκει -με την απλούστερη δυνατή γεωμετρία- όπως μια πέτρα στο χορταριασμένο αγρό, που έχει συμφιλιωθεί με τον τόπο της. Το ίδιο το κτήριο γίνεται ένας τοίχος, ένα όριο, που καθώς μορφώνει ανοίγματα ενώνει και ταυτόχρονα διαχωρίζει δύο διαφορετικούς κόσμους, τον δημόσιο χώρο και την ιδιωτική αυλή ενώ η κίνηση του ήλιου εντείνει την αίσθηση του χρόνου κατά την διημέρευση. Το δυτικό πρανές του οικοπέδου επιτρέπει στο βλέμμα να ενοποιήσει την ιδιωτική αυλή με το ευρύτερο τοπίο και το δάσος.

 

 

Η κατοικία in situ στην Άνδρο συντίθεται σε οργανική σχέση με τα δύο χαρακτηριστικά του τόπου: τους αναλημματικούς τοίχους που δημιουργούν τις πεζούλες στο κυκλαδίτικο τοπίο και τα υφιστάμενα λιγοστά δέντρα. Καθώς ο αναλημματικός τοίχος αναδιπλώνεται δημιουργούνται εκατέρωθεν χώροι στους δύο αναβαθμούς. Μια μοντέρνα κατοικία η οποία ενσωματώνει τα παραδοσιακά πρότυπα, τα μεταφράζει και τα επαναπροσδιορίζει σύμφωνα με τις προσταγές της σύγχρονης απόδοσης της κατοίκησης.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital