ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

LAB

12 Δεκέμβριος, 2011

LAB

Ελληνική Διάκριση στον Διεθνή αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για το Κέντρο εκπαίδευσης και πρόληψης Φυσικών καταστροφών στην Κωνσταντινούπολη.

English version


Στον Διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που διοργάνωσε η Thyssenkrup (XII ThyssenKrupp Elevator Architecture Award) σε συμμετοχή με τον Μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινούπολης υπό την εποπτεία της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA), υποβλήθηκαν 287 προτάσεις από 59 χώρες σε όλο τον κόσμο. Στόχος του διαγωνισμού ήταν η πρόταση για τη δημιουργία του νέου Κέντρου εκπαίδευσης και πρόληψης των φυσικών καταστροφών σε κοντινή περιοχή από το διεθνές αερολιμένα Atatürk της Κωνσταντινούπολης.

Οι αρχιτέκτονες Τσαμπίκος Πετράς, Αλέξανδρος Κιτρινιάρης, Ιωάννης Φάρκωνας και Γεώργιος Χούσος έλαβαν τιμητική διάκριση με την πρόταση «LAB» η οποία συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στις δέκα τελικές υποψηφιότητες για τη διεκδίκηση του πρώτου βραβείου.

Περιγραφή της Πρότασης

 

Συνθετική συγκρότηση της πρότασης

Φυσικές Καταστροφές: Καταστροφή ή Αναγέννηση;

Στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού καταγράφεται έντονα η προσπάθεια και η αγωνία για τον έλεγχο των στοιχείων της φύσης και ειδικότερα των φυσικών καταστροφών. Οι σεισμοί, οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές και οι τυφώνες αποτελούν από τη μια δραματικά συμβάντα στην ανθρώπινη ιστορία, από την άλλη όμως αποτελούν και στοιχεία παλιγγενεσίας των λαών. Μετά από κάθε καταστροφή άλλωστε έπεται μια νέα εποχή, με κεκτημένο τη γνώση του παρελθόντος.

Οι φυσικές καταστροφές είναι απρόβλεπτες. Η πρόταση "LAB" αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο παρατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος από τον ανθρώπινο πολιτισμό για την αντιμετώπιση κρίσεων, μέσα από την ανακατασκευή της μεταξύ τους σχέσης.

Διαγράμματα κεντρικής ιδέας

 

ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Η αρχιτεκτονική πρόταση δεν αναφέρεται στο στοιχείο της καταστροφής ως εμπειρία τρόμου, αλλά ως πρόθεση ελέγχου και κατανόησης της απρόβλεπτης δύναμης των φυσικών στοιχείων. Το κτήριο συσπειρώνεται στην απαιτούμενη μάζα και ανυψώνεται ως εργαστήριο που μελετά και ελέγχει το νέο πάρκο που δημιουργείται στην περιοχή μελέτης. Με αυτή την συνθετική κίνηση επιτρέπει στο επίπεδο του δρόμου την ελεύθερη δημόσια διέλευση και την ενοποίηση του με τον γειτονικό φυτεμένο λόφο σε ένα ευρύτερο δίκτυο πρασίνων χώρων στην πόλη. Η δημιουργία του δημόσιου πάρκου συνδέει της γειτονικές περιοχές και τις υπάρχουσες αλλά και μελλοντικές πολιτιστικές χρήσεις, με σπουδαιότερη αυτή του πανεπιστημίου.

 


Άποψη από τις επιφάνειες νερού

 

Η Φυσική καταστροφή ως νέα τοπογραφία - Το πάρκο και το εργαστήριο

Μια νέα τοπογραφία δημιουργείται ως σημείο καταστροφής και αναγέννησης. Το έδαφος παραμορφώνεται, παραλαμβάνοντας τις χρήσεις του χώρου στάθμευσης, του foyer και του καταφυγίου ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί ένα φυσικό ανάγλυφο που επιτρέπει την θέαση της πόλης και του κτηρίου από ψηλότερα σημεία και πρανή. Το κτήριο ίπταται της καταστροφής ως υψηλό τεχνολογικό επίτευγμα που ελέγχει μέσω επιστημονικών δομών τα φυσικά φαινόμενα.

 


Άποψη από τον κεντρικό δρόμο

 

Η μορφή του συλλαμβάνεται ως ένα σαφές ορθογώνιο πρίσμα με κύριο χαρακτηριστικό το κεντρικό αίθριο. Μια σειρά από οπές στην συμπαγή του μάζα αναφέρονται  ως  δοκιμαστικοί σωλήνες πειραμάτων και παρατήρησης αλλά και ως χώροι κατακόρυφης επικοινωνίας. Ο σωλήνας με την σεισμική τράπεζα, ο προσομοιωτής του ανέμου και τέλος το κεντρικό αίθριο ως προσομοιωτής της βροχής, αποτελούν τα κυρίαρχα συμβάντα της βιωματικής εμπειρίας στο κτήριο. Αντίστοιχα συμβάντα διαδραστικού χαρακτήρα συντελούνται στη νέα τοπογραφία στο επίπεδο της πόλης και συνδέονται με τα στοιχεία του νερού και της φωτιάς. Η συνολική εμπειρία στο χώρο περιγράφεται από μια δημόσια περιήγηση γύρω από πειράματα και εκπαιδευτικά συμβάντα που καθίστανται ως εκθέματα στο δημόσιο βλέμμα.

 


Γενική κάτοψη και εγκάρσιες τομές

 

ΕΜΠΕΙΡΙΑ Ή ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ;

Κτήριο και τοπίο συνιστούν μια ευρύτερη τοπιακή ενότητα. Ο επισκέπτης βιώνει το χώρο μέσα από το δίπολο της εμπλοκής ή της παρατήρησης. Βρίσκεται ενεργά στις πειραματικές διαδικασίες ή παρατηρεί τα φυσικά φαινόμενα στη γη και τον ουρανό. Πρόκειται για μια νέα πρόταση όπου το κτήριο δε λειτουργεί ως απομονωμένη μονάδα αλλά εξωτερικεύει τις λειτουργίες του στην πόλη, ως δημόσια εκθέματα, σε ένα νέο πολιτιστικό άξονα τόσο για την γύρω περιοχή όσο και για την μητροπολιτική κοινότητα.

Λειτουργικό διάγραμμα

 


Εσωτερική άποψη του φουαγιέ

 


Εξωτερική Άποψη του πεδίου φωτιάς

 


Εσωτερική άποψη του μηχανισμού προσομοίωσης του ανέμου

 


Άποψη του αίθριου και του μηχανισμού προσομοίωσης της βροχής

Ομάδα Μελέτης:
Τσαμπίκος Πετράς
, Αρχιτέκτων Μηχ. ΕΜΠ, MPhil NTUA, PhD Cand. NTUA
Αλέξανδρος Κιτρινιάρης
, Αρχιτέκτων Μηχ. ΕΜΠ, MPhil Cand. NTUA
Φάρκωνας Ιωάννης
, Αρχιτέκτων Μηχ. ΕΜΠ
Γεώργιος Χούσος
, Αρχιτέκτων Μηχ. ΕΜΠ

Οι υπόλοιπες προτάσεις που διακρίθηκαν καθώς και τα βραβεία βρίσκονται ΕΔΩ

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital