ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

12 Δεκέμβριος, 2015

Διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου σε αστικό πάρκο στο Shamrock Condo, Λίμα, Περού

Το οικόπεδο της μελέτης βρίσκεται σε μια αστική κατοικημένη περιοχή που συνορεύει από όλες τις πλευρές από κτίρια κατοικιών τεσσάρων ορόφων.(Διαγωνισμός ιδεών - Συμμετοχή)

English version

Το οικόπεδο της μελέτης βρίσκεται σε μια αστική κατοικημένη περιοχή που συνορεύει από όλες τις πλευρές από κτίρια κατοικιών τεσσάρων ορόφων. Ουσιαστικά το οικόπεδο είναι ένας ανοιχτός χώρος το οποίο οριοθετείται και από τις τέσσερεις πλευρές του με κτίσματα τμήμα της αστικής δομής της περιοχής.

 

 

Η βασική ιδέα της πρότασης είναι να δημιουργηθεί μια αντίστροφη «ακτινογραφία» της αυστηρής αστικής ανοικοδόμησης, δίνοντας έμφαση στην ελευθερία του σχήματος και της μορφής με απεριόριστη και ελεύθερη διαμόρφωση του εδάφους. Αυτό ενισχύσει παράλληλα και την αντίθεση μεταξύ του υπό μελέτη ανοικτού δημόσιου χώρου του πάρκου υπό μελέτη και της ιδιωτικής κατοικημένη περιοχή. Οραματιζόμαστε το χώρο αυτό ως την διαδικασία ενεργοποίησης ενός ηφαιστείου. Είμαστε εμπνευσμένα από αυτή τη διαδικασία, διότι έχει ένα διπλό νόημα που το καθιστούν μάλλον μοναδικό.

Πρώτα απ 'όλα το ηφαίστειο ως γεωλογική διαδικασία συμβολίζει την φυσική καταστροφή του εδάφους την συνεχούς μεταλλαγή της μορφολογίας του και αλλάζοντας το τοπίο σε ελεύθερη σχήματα και μορφές. Δεύτερον, το ηφαιστειακή δράση της γης ως βιολογική διαδικασία εκφράζει τη γονιμότητα της και την διατήρηση των φυσικών μετάλλων αλλά και των ζωτικής σημασίας στοιχείων όπως το νερό και τα φυτά. Το ίδιο το έδαφος είναι μια εύπλαστη δομή σαν μια ροή της ηφαιστειακής λάβας που παράγεται από τον πυρήνα του ηφαιστείου. Τέλος, αντιπροσωπεύει μια «σκηνογραφική» τοπογραφία με την επιλογή φωτιστικών στοιχεία που παραπέμπουν στις λάμψεις των εκρήξεων του ηφαιστείου.
Επιπλέον, το σχέδιο για το πάρκο είναι οργανωμένη σε 5 επίπεδα:

1. έδαφος μορφολογία
Η μορφολογία του εδάφους θα λάβουν ελεύθερο σχήματα με καμπύλες όπως το τοπίο που έχει δημιουργηθεί από λάβα που ρέει από ένα ενεργό ηφαίστειο. Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν διαφορετικά επίπεδα αυτού του συνεχόμενα μεταβαλλόμενου εδάφους που δεν έχουν πλέον τις ιδιότητες και την εμφάνιση της με τα περισσότερα από τα κτίρια γύρω που συνορεύεται. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε μια σχεδιαστική αντίθεση που έρχεται να προβάλλει μια αντίστροφη αντανάκλαση της αστικής δομής της περιοχής.

2. Στοιχείο του νερού
Η κίνηση του εδάφους ως διαδικασία λάβα θα δημιουργήσει χαμηλά και τα υψηλά επίπεδα της γης. Τα χαμηλότερα επίπεδα αντιπροσωπεύουν το επίπεδο του νερού, όπως τα κοίλα σημεία της λάβας τοπίο. Αυτό το νερό κηλίδες είναι το πρώτο στοιχείο που συνδέεται με τη γη όπως στον κύκλο της ζωής.

3. Στοιχείο του πράσινου
Το πράσινο στοιχεία αποτελεί το κύριο στοιχείο του έργου. Αποτελεί ζωτικής σημασίας για το προτεινόμενο τοπίο -πάρκο και είναι οργανωμένη σε δύο ομάδες, τα χαμηλά στοιχεία πρασίνου: θάμνους και λουλούδια και υψηλά στοιχεία πρασίνου: δέντρα. Η επιλογή της φύτευσης είναι τοποθετημένο στο χώρο με τέτοιο τρόπο που δημιουργεί την αρμονία των χρωμάτων σε διαφορετικές εποχές του χρόνου, αλλά επίσης να δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν την απαραίτητη σκιά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

4. Στοιχείο του ξύλο
Το στοιχείο του ξύλου είναι ένα άλλο φιλικό προς το περιβάλλον υλικό που χρησιμοποιείται για να σχεδιάσει του χώρο ανάπαυσης του πάρκου (πάγκους). Η επιλογή του αυτού υλικού ήταν η πρόθεση να διατηρηθεί η συνεχή επαφή των επισκεπτών με στοιχεία του φυσικό περιβάλλον, αλλά και να δημιουργηθεί για αυτούς η δυνατότητα στάσης σε διαφορετικά σημεία του πάρκου.

5. Στοιχεία φωτισμού
Τα στοιχεία φωτισμού είναι το τελευταίο επίπεδο επέμβασης και συμβολίζει τη δύναμη της θερμότητας του ενεργού ηφαιστείου, αλλά και την ενεργειακή δύναμη του πάρκου και κατ'επέκταση και της ίδιας της ζωής. Επιπλέον, έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιπροσωπεύει μια σκηνογραφική άποψη της αστραφτερής λάμψης από τις ηφαιστειακές εκρήξεις.

 

 

Τύπος μελέτης: Διαγωνισμός ιδεών - Συμμετοχή
Κατηγορία μελέτης: landscape
Περίοδο μελέτης: 2011
Ομάδα αρχιτεκτόνων: Χρύσα Βασιλοπούλου, Αθηνά Γκούμα

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

     

    GreekArchitects Athens

    Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

    Powered by Intrigue Digital