ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

02 Ιούνιος, 2014

2η Ημερίδα του κύκλου : η μεταποίηση στην Ελλάδα σήμερα

Σύγχρονο ελληνικό προϊόν με σοβαρή ενδογενή προστιθέμενη αξία, από μικρές δυναμικές μεταποιητικές μονάδες σε ένα αντίξοο και ρευστό εθνικό και διεθνές περιβάλλον, σαν απτό παράδειγμα του μοναδικού τρόπου διεξόδου από την κρίση. (2 Ιουλίου 2014)

Στην Ημερίδα έχουν προσκληθεί και θα παρουσιάσουν το έργο τους, τις προσωπικές τους εμπειρίες (θετικές και αρνητικές), πρακτικές και απόψεις εκπρόσωποι δυναμικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες δημιουργήθηκαν ή συνεχίζουν να λειτουργούν επιτυχημένα την περίοδο της παραγωγικής απαξίας που βιώνει η Ελλάδα την τελευταία 30ετία και ειδικότερα την περίοδο της τελευταίας χρηματοπιστωτικής κρίσης που εμφανίζεται μετά το 2008.

Την συζήτηση θα συντονίσει ο Ανδρέας Κυράνης, Αρχιτέκτονας μηχανικός ΕΜΠθα επακολουθήσει συζήτηση.

ομιλητές:

1. Ντίνος Νικολαΐδης μηχανικός DNA® FILTERS www.dnafilters.com
2. Ανδρέας Σοφικίτης γεωλόγος POOLSTONES by SOFIKITHS www.poolstones.com
3. Sημήτρης Μπέκας μηχανολόγος LASERTECH www.lasertech.com.gr
4. Βαγγέλης Τσιτούρας τεχνίτης χυτηρίου ΑΦΟΙ ΤΣΙΤΟΥΡΑ Ο.Ε www.bells.gr

Στόχος είναι η ανάδειξη του ιδιαίτερου παραγωγικού μοντέλου που ακολουθούν, της ταυτότητας της τεχνογνωσίας και των προϊόντων τους, των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων αλλά και των ζητημάτων που συνιστούν τροχοπέδη στην πρόοδο της δραστηριότητας τους.

Η γνώση της δυναμικότητας, των θετικών αλλά και των αρνητικών εμπειριών ελλήνων παραγωγών ακόμη μάχιμων, αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου:

1. να εξαχθούν αξιόπιστα συμπεράσματα για την πραγματικότητα της μεταποίησης στην Ελλάδα σήμερα
2. να συγκροτηθούν προτάσεις για την ανάπτυξη της μεταποίησης στη χώρα μας, γεγονός που συνιστά και την μοναδική υγιή διέξοδο μας από την κρίση.

Αξιοποιώντας την εθελοντική προσφορά εργασίας μελών (και μη) του Τ.Ε.Ε , και διακεκριμένων Πανεπιστημιακών ερευνητών, το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Μελών Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ι.Ε.Κ.Ε.Μ Τ.Ε.Ε) διοργανώνει σειρά Ημερίδων με θέμα:
'Είναι δυνατή η ενδογενής παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και ποιο το μέλλον της μεταποίησης στην Ελλάδα σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον;'

Το τρέχον μοντέλο της παγκοσμιοποίησης προωθεί την αντίληψη ότι η μεταποίηση μπορεί να γίνεται στις αναπτυσσόμενες χώρες ενώ στις αναπτυγμένες χώρες θα παραμείνουν οι υπηρεσίες υψηλής απόδοσης (έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, σχεδιασμός προϊόντων, εμπόριο, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, πωλήσεις, διαφήμιση).

Η από-καθετοποίηση όμως της παραγωγής στις αναπτυγμένες χώρες διαπιστώθηκε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά δίχως την ύπαρξη του κόμβου της μεταποίησης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την ανησυχητική μείωση της βιομηχανίας, για πρώτη φορά προχώρησε στην διαμόρφωση θέσεων για τη βιομηχανική πολιτική, με ορίζοντα το 2020. Οι ΗΠΑ υλοποιούν προγράμματα επαναπατρισμού της μεταποίησης που είχε μετακινηθεί στις αναδυόμενες οικονομίες. Στην Ελλάδα η μεταποίηση από 25% το 1980 έχει κατακρημνιστεί στο 9% το 2013 ενώ ένα σημαντικό τμήμα του παραγωγικού δυναμικού τόσο σε ανθρώπινους πόρους όσο και σε παραγωγικό εξοπλισμό παραμένει ανενεργό.

Τι δυνατότητες υπάρχουν ώστε να υπάρξει αντιστροφή αυτής της τάσης;
Στις επόμενες Ημερίδες, επιδιώκοντας να αναδείξουμε περεταίρω την σύγχρονη ελληνική παραγωγική πραγματικότητα, θα επιμείνουμε σε αντίστοιχες παρουσιάσεις υπαρκτών παραγωγικών εγχειρημάτων και θα διευρύνουμε τη θεματική μας στο αγροτοβιομηχανικό σύστημα & τις βιομηχανίες τροφίμων, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την μεταποίηση, τις περιβαλλοντικές βιομηχανίες, τα θετικά υποδείγματα και πρακτικές συνεργασιών/συνεργειών από την Ελλάδα και το διεθνές περιβάλλον κλπ.

 

 

Τόπος : Αμφιθέατρο του ΤΕΕ ( Νίκης 4 Σύνταγμα 1ος όροφος )
Ημερομηνία : Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014 ώρα 18.30

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital