ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Athens by sound

14 Οκτώβριος, 2008

Athens by sound

"Athens by sound" ονομάζεται η ελληνική συμμετοχή στην 11η Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας με θέμα "Out there. Architecture beyond building". Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 23 Νοεμβρίου του 2008. 

Αρχιτεκτονική δεν είναι μόνο το κτισμένο. Αρχιτεκτονική συγκροτούν όλες οι ποιότητες του χώρου – υλικές και άυλες. Η ατμόσφαιρα, οι ήχοι, οι μυρωδιές, η δυνατότητα διάδρασης μεταξύ σωμάτων,..., αποτελούν όλα πτυχές του χώρου που όλο και αυξανόμενα μελετά η επιστήμη της αρχιτεκτονικής σε διεθνές επίπεδο. Σε αυτό το διερευνητικό πνεύμα σε σχέση με το ‘περαν-του-κτισμένου’ (Architecture beyond building), επιλέγουμε να προσεγγίσουμε τον χώρο μέσα από μία μή υλική παράμετρο: τον ήχο.

Έτσι, λοιπόν, δημιουργούμε ένα ηχητικό διαδραστικό χάρτη της Αθήνας, ο οποίος παρουσιάζει θραύσματα της ατμόσφαιρας της πόλης με απροσδόκητους τρόπους.

Πώς θα φανταζόταν κανείς έναν μη-οπτικό χάρτη; Πώς θα βιωνόταν μία περιπλάνηση μέσα σε ένα δάσος από ακουστικά που παίζουν ήχους από σημεία της Αθήνας; Πώς θα ήταν αν βρισκόσουν ξαφνικά σε έναν «χάρτη» που θα εμφανιζόταν μόνο όταν εσύ περπατούσες μέσα του; Πώς θα ήταν αν αυτός ο χάρτης εμφανιζόταν μόνο αν καλούσες και κάποιον να σε ακολουθήσει;

Το περίπτερο της ελληνικής συμμετοχής αντιμετωπίζει τα παραπάνω ερωτήματα μέσω της μεταμόρφωσής του σε ένα ατμοσφαιρικό διαδραστικό παιχνίδι, το οποίο παρουσιάζει θραύσματα ήχων και οπτικών ακολουθιών της Αθήνας. Ο επισκέπτης ανα-δημιουργεί τον χώρο γύρω του μέσω της ίδιας του της παρουσίας και κίνησης. Ο χάρτης αποκαλύπτεται μόνον εκεί που περπατά και/ή όταν καλεί ένα ακόμα άτομο να καθίσει κοντά του. Τα σώματα των επισκεπτών αλληλεπιδρούν τόσο μεταξύ τους όσο και με τον ίδιο τον χώρο, δημιουργώντας ένα δυναμικό μεταβαλλόμενο πεδίο. Αυτή η βόλτα μέσα στο περίπτερο σε μεταφέρει «εκεί έξω» σε μία «αόρατη» Αθήνα.

Το περίπτερο ουσιαστικά φέρνει στην επιφάνεια τις σχεδόν απρόσιτες και φευγαλέες πλευρές του χώρου. Διερευνά τον ήχο, τις μη-οπτικές αισθήσεις, την ατμόσφαιρα, χωρικές ποιότητες πέραν του υλικού, πέραν του κτισμένου. Προκαλεί έτσι όχι μόνο τα όρια της αρχιτεκτονικής, αλλά και τα όρια του τί μπορεί να καταγραφεί και να ανα-βιωθεί και τί όχι...

Για πρόσθετες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την αρχιτεκτονική ομάδα η οποία αποτελείται από τους: Αναστασία Καρανδεινού, Χριστίνα Αχτύπη, Στυλιανό Γιαμαρέλο στο contact@athensbysound.gr ή με τη Χρύσα Βρούζη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας, στο cvrouzi@gmail.com
"Athens by sound" ονομάζεται η ελληνική συμμετοχή στην 11η Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας με θέμα "Out there. Architecture beyond building". Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 23 Νοεμβρίου του 2008. (http://www.athensbysound.gr/)


 


Α.Καρανδεινού, Χ.Αχτύπη, Σ.Γιαμαρέλος



Αναστασία Καρανδεινού

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π., απόφοιτος του MSc in Advanced Architectural Design, του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και υποψήφια Διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου, υπότροφος AHRC. Εργάζεται ως αρχιτέκτονας και παρέχει επικουρικό διδακτικό έργο (University of Edinburgh). Η Διδακτορική της Διατριβή με τίτλο ‘Immaterial; the beyond-the-built’ διερευνά την έννοια του «άυλου» - τις μή υλικές πτυχές του χώρου - το αισθαντικό, το ηλεκτρονικό ή υβριδικό, το μη-σχεδιάσιμο. Έχει διακριθεί σε πολυάριθμους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, και έχει λάβει το 3ο διεθνές βραβείο στον διαγωνισμό της UIA ‘Light of tomorrow’, 2006, 550 διεθνών συμμετοχών. Έχει δημοσιεύσει σε διεθνή αρχιτεκτονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε οκτώ αρχιτεκτονικά συνέδρια, μεταξύ των οποίων στο ‘Critical Digital’, στο Πανεπιστήμιο Harvard, USA, στο ‘Tectonics’, στο TUE, Ολλανδία, και στο ASCAAD 2007, στην Αλεξάνδρεια. ‘Εχει λάβει μέρος σε πολυάριθμα workshops και εκθέσεις (4η Biennale της Βαρκελώνης, κ.α.) και έχει συμμετάσχει ως καλεσμένη ομιλήτρια στο workshop της Αρχιτεκτονικής Σχολής της Chur στην Ελβετία.

Χριστίνα Αχτύπη

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1980. Απόφοιτος του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. (2005), ολοκληρώνει σήμερα το μεταπτυχιακό της στην Bartlett School of Architecture, UCL (M.Arch Architecture Design, 2007-2008). Από το 2005 ως το 2007 έζησε και εργάστηκε στην Αθήνα ενώ από το 2007 ζει και εργάζεται στην Αθήνα και το Λονδίνο ως αρχιτέκτονας (μέλος RIBA). Ασχολείται με τη μελέτη και την κατασκευή ιδιωτικών έργων και έχει λάβει μέρος σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς (μεταξύ των οποίων δύο πρώτα διεθνή βραβεία, μια διάκριση). Μελέτες και έργα της έχουν παρουσιαστεί σε ομαδικές εκθέσεις αρχιτεκτονικής και έχουν δημοσιευτεί σε αρχιτεκτονικά περιοδικά, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει πάρει μέρος σε πολυάριθμα διεθνή workshops (2ο βραβείο IN.DE.SEM 2003 “Fast Forward, a driving perception” TU_DELFT). Έχει επιλεγεί να παρουσιάσει τη δουλειά της στην 4η Biennale Αρχιτεκτονικής Τοπίου της Βαρκελώνης (2006) και στην 1η Biennale Αρχιτεκτονικής στο Rotterdam (2003).

Στυλιανός Γιαμαρέλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Απόφοιτος του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π.(2007), παρακολουθεί σήμερα το ΔΠΜΣ «Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός» και επιτελεί επικουρικό διδακτικό έργο σε μαθήματα Θεωρίας Αρχιτεκτονικής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ. Έχει συνεργαστεί με αρχιτεκτονικά γραφεία στην Αθήνα (μελέτη και κατασκευή ιδιωτικών έργων). Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις του σε διεθνή αρχιτεκτονικά συνέδρια, μεταξύ των οποίων και το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο της UIA: “Transmitting Architecture” (Τορίνο, 2008). Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις αρχιτεκτονικής και κόμικς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τιμήθηκε με το 1ο βραβείο στην κατηγορία Δοκιμίου στον 26ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Π.ΕΛ. (2007) και Διάκριση στην κατηγορία «Νέοι Καλλιτέχνες» του 7ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Κόμικς της Ελευθεροτυπίας (2007).

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital