ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Delicious architecture

05 Ιούλιος, 2010

Delicious architecture

Η έκθεση εξερευνά την ιστορική σχέση ανάμεσα στο φαγητό, το ντιζάιν και εν τέλει την παρουσίαση. (έως 1 Αυγούστου 2010)

English version

Το Ευρωπαϊκό κέντρο αρχιτεκτονικής, ντιζάιν και αστικών μελετών έχει οργανώσει μια διασκεδαστική και προκλητική έκθεση για να γιορτάσει το φαγητό και το ντιζάιν με τίτλο "Delicious architecture".

Η έκθεση ανοίγει στο Contemporary Space Athens ( Μεγάλου Βασιλείου 46-48, Ρουφ, Αθήνα) στις 12 Μαϊου και διαρκεί ως και τις 10 Αυγούστου.

Η έκθεση έκανε πρεμιέρα στο Fondazione Riccardo Catela στο Μιλάνο και γύρισε όλη την Ευρώπη. Η Electrolux Zanussi Italia και η Poggenpohl Moebelwerke GmbH είναι μεγάλοι χορηγοί αυτής της έκθεσης.

Τα εγκαίνεια στην Αθήνα γίνονται την Τετάρτη 12 Μαϊου από τις 20:00 ως τις 22:00. Την έκθεση επιμελείται ο Κος Christian K. Narkiewicz-Laine, Φιλανδός αρχιτέκτονας, δημοσιογράφος και κριτικός ντιζάιν καθώς επίσης και διευθυντής του Chicago Athenaeum museum.

Το Chicago Athenaeum και το Ευρωπαϊκό Κέντρο κάλεσαν περισσότερους από 50 από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες και σχεδιαστές προκειμένου να δημιουργήσουν ένα έργο που να ερευνά την καλιτεχνική διακόσμηση και μνημεία φτιαγμένα από φαγητό, κατά κύριο λόγο κέικ και ζαχαροπλαστικές φαντασιώσεις.

Τα έργα σαν σχέδια είναι αρχιτεκτονικές φαντασιώσεις που αναπολούν αριστοκρατικά τραπέζια και φεστιβάλ δρόμου από τον 16ο ως και τον 19ο αιώνα στην Ευρώπη. Οι πίνακες απεικονίζουν πανύψηλα, φανταστικά και οραματιστικά εφήμερα έργα αρχιτεκτονικής που έχουν δημιουργηθεί από πάστα ζάχαρης, αμυγδαλωτά, φρούτα, γλυκά, πάγο, λουλούδια, επίχρυσα και πολύτιμα μέταλλα.

Η έκθεση εξερευνά την ιστορική σχέση ανάμεσα στο φαγητό, το ντιζάιν και εν τέλει την παρουσίαση.

Οι προτεινόμενες δημιουργίες απατρίζονται από αξιοσημείωτους φουτουριστικούς πύργους, πυραμίδες, σπείρες, ναούς, οβελίσκους, γλυπτά, ακόμα και ουρανοξύστες που εξυμνούν τη χαρά στη σύγχρονη αρχιτεκτονική χρησιμοποιώντας το φαγητό και τη μαγειρική ως πηγή της εμπνευσής τους.

Για χρόνια αρχιτέκτονες και σχεδιαστές δημιουργούσαν αξεσουάρ για το φαγητό - πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, τραπεζαρίες και καρέκλες - έτσι είναι φυσικό το να σχεδιάσουν και το φαγητό αυτό καθ'αυτό.

Συμμετέχουν οι αρχιτέκτονες και οι σχεδιαστές: Vito Acconci, Florin Baeriswyl, Christopher E. Bangle, Paul Barbieri, Yves Béhar, Mario Bellini, Constantine Boym, Robert Brunner, Paolo Caputo, Julien de Smedt, Elina Drossou, Roger Duffy, Maurizio Duranti, Alessandro Finetto, Toni Follina, Jozeph Forakis, Massimo Iosa Ghini, Riccardo Giovanetti, Jan-Hendrik de Groote, Alfredo Häberli, Roland Heiler, Isao Hosoe, Ioannis Karalias, Perry King, Marc Krusin, Piero Lissoni, Tom Lloyd, Alessandro Loschiavo, Stefano Marzano, Alessandro Mendini, Eric Owen Moss, Ben Oostrum, Henrik Otto, Panos Parthenios, Luke Pearson, Mauro Porcini, Karim Rashid, Bart Reuser, Denis Santachiara, William Sawaya, Peter Sheehan, Borek Sipek, Peter Solomon, and Mehrdad Yazdani.

Για το "Delicious architecture" αρχιτέκτονες και σχεδιαστές εναπώθεσαν τις φαντασιώσεις τους σε χαρτί - μια αρχιτεκτονική τρέλλα- με το προσωπικό τους σχεδιαστικό στύλ, σε αυτή την περίπτωση μεταφρασμένη σε ένα άλλο μέσο το οποίο είναι φαγώσιμο.

Στην Αθήνα το Ευρωπαϊκό κέντρο και το Chicago Athenaeum, συνεργάστηκαν με τους σεφ μερικών εκ των μεγαλυτέρων ξενοδοχείων της Αθήνας για να πραγματοποιήσουν επιπλέον τρισδιάστατες φαντασιακές δημιουργίες.

Μεταξύ των σεφ είναι οι :
Ευάγγελος Αγάλου, Aldemar Hotels & Spa
Kim Park Chai, Athens Ledra Marriott
Fabien Fayolle, Hotel Grande Bretagne
Αθανάσιος Τζαμέτος, King George Palace Athens
και η ομάδα των σεφ από το Athenaeum InterContinental Athens.

Η έκθεση τονίζει επίσης την art de la table επιδικνύοντας τα τελευταία επιτραπέζια σχέδια και στολίδια από Ιταλούς, Γερμανούς, Τούρκους κατασκευαστές υαλικών και κεραμικών που κέρδισαν το αναγνωρισμένο βραβείο Good Design του Chicago Athenaeum. Αυτοί οι κατασκευαστές είναι οι : Alessi SpA., Gaia & Gino Decorum, Inc., Ancap SpA., Unitable SpA., Ceramiche Bitossi Flavia SpA., Auerhahn Bestecke GmbH., Sambonet Paderno Industrie SpA., Fratelli Guzzini SpA., Rastal GmbH & Co. KG., and Rosenthal AG.


Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Κα Ήρα Λειβαδιώτη, Director of Administration/ Marketing, The European Center της Αθήνας στο 2103428511 ή στο ira@europeanarch.eu

The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies
28 Butlers Court, Sir John Rogersons Quay
Dublin 2
Ireland
Tel/Fax +353/(0) 1 6708781

CONTEMPORARY SPACE ATHENS
Μεγάλου Βασιλείου 46-48
118 54 Ρούφ/ Αθήνα
Ελλάδα
Τηλ: +30/210 342 8511
Fax +30/210 342 8512
www.europeanarch.eu
info@europeanarch.eu

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital