ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Global Networking GSAPP Summer Workshop

06 Ιούλιος, 2011

Global Networking GSAPP Summer Workshop

Το workshop πραγματοποιείται στα πλαίσια της συνεργασίας του Α.Π.Θ. με το Πανεπιστήμιο Columbia για τη μελέτη, ανάπτυξη και αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου δυτικά του λιμανιού της πόλης και μέχρι τις εκβολές του Γαλλικού και του Αξιού ποταμού. (6 - 26 Ιουλίου 2011)

English version


Αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος για μια επιστημονική πρόταση ανάπτυξης μιας περιοχής που είναι μεν ενταγμένη στο δίκτυο Natura, παραμένει δε μια απολύτως αναξιοποίητη και εγκαταλελειμμένη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Αυτό το workshop θα δομηθεί σαν μια υποθετική έρευνα αλλά και σχεδιαστική διαδικασία η οποία θα εξερευνήσει τη σύγκλιση της φύσης και της τεχνολογίας στις παρυφές των πόλεων, προσπαθώντας να προσδιορίσει νέους τρόπους ζωής και κουλτούρας που μπορεί να προκύψουν από αυτή τη σύγκλιση. Αυτή η διερεύνηση θα αφορά τους φυσικούς πόρους, την εξάπλωση της άγριας ζωής και της οργανικής ανάπτυξης, καθώς επίσης και τις υπάρχουσες ελάχιστες επιπτώσεις των λαϊκών κατασκευών στις όχθες του δέλτα του ποταμού Αξιού, δίπλα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Η περιοχή αυτή η οποία εφάπτεται στο κύριο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, και επεκτείνεται μέχρι το Παλαιοχώρι ονομάζεται terra incognita. Είναι μια περιοχή με έντονο οικολογικό ενδιαφέρον, μοναδική για τη γεωμορφολογία αλλά και υποβάθμισης του κτιριακού της όγκου, σε κοντινή απόσταση από το αστικό κέντρο. Παρόλο που μια περιοχή με τέτοιο φυσικό πλούτο θα έπρεπε να παραμείνει ως έχει, είναι σε μεγάλο βαθμό ξεχασμένη και εγκαταλειμμένη. Ο κύριος σκοπός του workshop είναι η προβολή νέων οικολογικών τρόπων δημιουργίας ενδιαιτημάτων για άγρια ζωή, ο σχεδιασμός υποδομών που βελτιώνει τη διαχείριση των φυσικών πόρων. Επιδιώκει επίσης να φέρει την ανθρώπινη ζωή και κουλτούρα σε μια συμβιωτική σχέση με τη φύση με τη δημιουργία νέων βιώσιμων δομών με τις ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που θα είναι κοντά στη λογική των υπαρχουσών κατασκευών της περιοχής.

Μεθοδολογικά, στο workshop θα γίνει προσέγγιση στην περιοχή σε τρεις διαφορετικές κλίμακες σχεδιασμού. Έτσι θα περιλαμβάνει προτάσεις πολεοδομικού σχεδιασμού και στρατηγικής στη μεγαλύτερη κλίμακα, αρχιτεκτονικές προτάσεις σε συγκεκριμένες περιοχές, καθώς και προτάσεις που θα αφορούν προσδιορισμό υλικών και τεχνικών κατασκευής χαμηλού κόστους, για συγκεκριμένες κατασκευές. Παρόμοιος με τον τρόπο σχεδιασμού σε τρεις κλίμακες θα είναι και ο τρόπος πραγματοποίησης των προτάσεων. Θα υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα να γίνουν οι προτάσεις σε δυο χρόνια, πέντε χρόνια και δέκα χρόνια.

Στα πλαίσια της έναρξης του workshop θα πραγματοποιήσουν, την Τετάρτη 29 Ιουνίου, 8:00 μ.μ. - 11:00 μ.μ. στο Αμφιθέατρο 'Μ. Ανδρόνικος' του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης διάλεξη ο Professor Mark Wigley Κοσμήτορας της Μεταπτυχιακής Σχολής Αρχιτεκτονικής, Σχεδιασμού και Διατήρησης του Πανεπιστήμιου Columbia, και η Professor Beatriz Colomina, Ιστορικός Αρχιτεκτονικής, Διευθύντρια του Προγράμματος Νεωτερικότητας και Μέσων του Πανεπιστήμιου Princeton.


Η διάλεξη του Mark Wigley με τίτλο: "Utzon's Wings; The Mythology of the Global Architect" θα αναλύσει τον περιπετειώδη μύθο της όπερας του Σύδνευ του Utzon, με στόχο να αποτυπώσει την πολυπλοκότητα της αρχιτεκτονικής πρακτικής και εκπαίδευσης στο σημερινό παγκόσμιο πεδίο.

Ο Mark Wigley είναι κοσμήτορας της Μεταπτυχιακής Σχολής Αρχιτεκτονικής, Graduate School of Architecture, Planning, and Preservation, του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης. Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων Architecture of Deconstruction: Derrida's Haunt (1993), White Walls, Designer Dresses: The Fashioning of Modern Architecture (1995; both MIT Press), και Constant's New Babylon: The Hyper Architecture of Desire (010 Publishers, 1998). Συνεπιμελήθηκε, μαζί με την Catherine de Zegher, το βιβλίο The Activist Drawing: Retracing Situationist Architectures from Constant's New Babylon to Beyond,(MIT Press, 2001). Επιμελήθηκε εκθέσεις στο μουσείο MoMA της Νέας Υόρκης, στο Witte de With στο Rotterdam, στο The Drawing Center στη Νέα Υόρκη, και στο CCA στο Montreal.

Η Beatriz Colomina θα δώσει διάλεξη με τίτλο "Towards a New Posthuman Architect". Η αερομεταφορά πέρασε μια περίοδο επανάστασης το 1950 με την άφιξη των εμπορικών jetliners.

O Le Corbusier είδε την κατάρρευση του παραδοσιακού χώρου και χρόνου ως τίποτε λιγότερο από την ανάδυση ενός νέου είδους ανθρώπου. Στο δρόμο για την Ινδία, στην αγαπημένη του θέση στο αεροπλάνο, σημειώνει: «5 Ιανουαρίου 1960. Κάθομαι στη θέση μου μέχρι τώρα με το νούμερο 5, - μόνος, θαυμαστή θέση ενός ατόμου, απόλυτη άνεση. Σε πενήντα χρόνια έχουμε γίνει ένα νέο ζώο στον πλανήτη.» Ο μετα-άνθρωπος είναι ένα ζώο που πετάει, το αεροπορικό δίκτυο είναι «το αποδοτικό νευρικό σύστημα,», ο ιστός που καλύπτει τον πλανήτη. Ο υπερ-κίνητος αρχιτέκτονας είναι ένα σύμπτωμα μιας παγκόσμιας κοινωνίας μέσα στην οποία η ανθρωπότητα απαραίτητα θα μεταμορφωθεί.

H Beatriz Colomina είναι μια διεθνούς φήμης ιστορικός και θεωρητικός με μεγάλο συγγραφικό έργο γύρω από τη σχέση αρχιτεκτονικής και media. Είναι Καθηγήτρια Ιστορίας και θεωρίας της Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Princeton, όπου διευθύνει το Διδακτόρικό πρόγραμμα. Είναι επίσης ιδρύτρια και διευθύντρια του Προγράμματος Media και Μοντερνισμός στο Πανεπιστήμιο Princeton το οποίο προωθεί τη διεπιστημονική μελέτη μορφών πολιτισμού που αναδύθηκαν τον προηγούμενο αιώνα και εξετάζει τη σχέση πολιτισμού και τεχνολογίας. Ανάμεσα στα βιβλία της συμπεριλαμβάνονται τα: Privacy and Publicity: Modern Architecture as Mass Media, Sexuality and Space, Architectureproduction, Cold War Hot Houses: Inventing Postwar Culture from Cockpit to Playboy, Clip/Stamp/Fold: The Radical Architecture of Little Mafazines, Doble exposición: Arquitectura a través del arte (Double Exposure: Architecture through Art) (Madrid: Akal, 2006), και το Domesticity at War.


Τόπος : Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Διάρκεια: 6 - 26 Ιουλίου, 2011
Περισσότερες πληροφορίες : ΕΔΩLydia Kallipoliti

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital