ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

''LIGHTING LAB FORUM'' Συνέδριο για τον Αρχιτεκτονικό Φωτισμό

07 Φεβρουάριος, 2009

''LIGHTING LAB FORUM'' Συνέδριο για τον Αρχιτεκτονικό Φωτισμό

Συνέδριο για τον Αρχιτεκτονικό φωτισμό (Αφορά Αρχιτέκτονες, Διακοσμητές, και Designers). Διάρκεια: 4 ημέρες. Χώρος Διεξαγωγής: Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας, Ελληνικό. (21-24 Φεβρουαρίου)  

English edition>>

Η εταιρία Α&Μ CONSULTANTS στα πλαίσια της έκθεσης DESIGN LAB η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 21-24 Φεβρουαρίου στο Ολυμπιακό κέντρο ξιφασκίας στο Ελληνικό, πραγματοποιεί το "LIGHTING LAB" FORUM:

1η ημέρα: ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Ο ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΩΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ *(κατωτέρω παρατίθεται σύντομο briefing των εισηγήσεων της πρώτης μέρας)

Συντονιστής: Σπύρος Κοντόπουλος

12:00 Προσέλευση κοινού

13:00 Η συνθετική αξία του φωτισμού

Εισηγητής: Σπύρος Κοντόπουλος. Αρχιτέκτων Μηχανικός, με ειδίκευση στην Αρχιτεκτονική φωτισμού, Επισκέπτης Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Μέλος της  ELDA (European Lighting Designers Association). Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Γραμματείας Βιομηχανικού Σχεδιασμού, υπεύθυνος τομέα Φωτισμού. Συμμετοχή σε εκπαιδευτικό workshop φωτισμού στο Alings?s της Σουηδίας- Φωτισμός της πόλης με διδασκαλία σε φοιτητές από διάφορες χώρες της Ευρώπης τον Οκτώβριο του ΄00.
  
14:00 Η Διαδικασία του Οργανικού Σχεδιασμού Φωτισμού.

Εισηγητής: Gustavo Avilés. Από τους κορυφαίους Μεξικανούς Σχεδιαστές Φωτισμού, διδάσκων καθηγητής, με πολλές διεθνείς διακρίσεις για έργα του. Γενικός Διευθυντής και Ιδρυτής της Lighteam Gustavo Aviles, επιχείρησης προσανατολισμένης στην Έρευνα και Εξέλιξη του Αρχιτεκτονικού Φωτισμού.

15:00 Διάλειμμα για καφέ
 

15:30 Μια ανθρωπιστική προσέγγιση στον Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό Φωτισμού.

Εισηγητής: Jan Ejhed. Σχεδιαστής Φωτισμού, Αρχιτέκτων MMA, Καθηγητής
στο KTH, School of Technology and Health, Lighting Laboratory, Στοκχόλμη/Σουηδία και στο University of Kalmar, School of Design, Kalmar/Σουηδία, Μέλος του ELDA+ από το 1994, Διευθυντής Εκπαίδευσης 1998-2005, Πρόεδρος του ELDA+, 2005 - 07,  Τέως Πρόεδρος 2007-08.
Μέλος του CIE από το 1987, Διευθυντής CIE, Τμήμα 3 από το 2007.

16:30 Ο νέος αστικός φωτισμός πόλεων και μία σύντομη παρουσίαση

Εισηγητής: Louis Clair. (2001-2003) πρόεδρος του ACE, του Γαλλικού συνδέσμου σχεδιαστών φωτισμού, μέλος του PLDA από το 2000, σύμβουλος του Inter Light Forum από το 2002, σύμβουλος Εξέλιξης Νέων Προϊόντων για τους διεθνείς κατασκευαστές φωτιστικών σωμάτων στην Ιταλία και τη Σλοβενία. Παραδίδει διαλέξεις με θέμα τον Σχεδιασμό Φωτισμού και τα Γενικά Σχέδια Φωτισμού σε όλο τον κόσμο, στα πλαίσια συνεδρίων πανεπιστημίων αρχιτεκτονικής και διαμόρφωσης εξωτερικών χώρων, διευθύνει ομάδες εργασίας φοιτητών στη Σουηδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κίνα και την Κορέα, διδάσκει στο Παρίσι στο  Penningen-ESAG, στο πρόγραμμα εσωτερικού φωτισμού, στο Μιλάνο στο I.E.D στο πρόγραμμα φωτισμού εξωτερικού χώρου, για δίπλωμα Master στον φωτισμό και στο Πεκίνο στο πανεπιστήμιο αρχιτεκτονικής TsingHua σε ένα προπτυχιακό πρόγραμμα εκπαίδευσης στο σχεδιασμό φωτισμού.

2η ημέρα: ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΟ LIGHTING DESIGN ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ.
Συντονιστής: Σπύρος Κοντόπουλος

12:00 Προσέλευση κοινού

13:00 Έναρξη. Το βήμα θα διατεθεί σε lighting designers - συνεργάτες εταιρειών αρχιτεκτονικού φωτισμού, για να παρουσιάσουν πρόσφατες δημιουργίες τους, εξηγώντας πώς η επιστήμη του φωτισμού έρχεται να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς και, κατά συνέπεια, να τεθεί στην υπηρεσία της παραγωγικής διαδικασίας.

3η ημέρα: ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

12:00 Προσέλευση κοινού

13:00 Έναρξη. Η Επιστήμη και η Βιομηχανία του Φωτισμού συζητούν, εντοπίζουν κενά και προβλήματα στην επικοινωνία ανάμεσα στους μεν και στους δε, κυρίως όμως αναζητούν κοινούς τόπους, με στόχο την ανάπτυξη επαρκών κωδίκων συνεννόησης και συνεργασίας.

4η ημέρα: ΤΡΙΤΗ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009

Οι συμμετέχοντες στα πάνελ του συνεδρίου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν έργα τους και να συζητήσουν με όσους παρακολούθησαν το συνέδριο, αλλά και με άλλους επαγγελματίες επισκέπτες της Έκθεσης.

"LIGHTING LAB" FORUM

* Για την πληρέστερη πληροφόρησή σας, παραθέτουμε σύντομο briefing των θεματικών αξόνων στους οποίους πρόκειται να κινηθούν οι εισηγήσεις της πρώτης μέρας:

13:00 Η συνθετική αξία του φωτισμού - Σπύρος Κοντόπουλος

Η αξία ενός κτιρίου, αντικειμένου, πίνακα ή μνημείου έγκειται περισσότερο στη σύνθεσή του, παρά στον πολυποίκιλο διάκοσμό του. Στην έννοια της σύνθεσης εμπεριέχεται η ογκομετρική και χρωματική σύνθεση, η αφαίρεση, οι σχέσεις, όπως και άλλα πολλά στοιχεία, που δεν είναι δυνατό να απαριθμηθούν. Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να αφορά σε ένα μόνο αντικείμενο. Όταν όμως το αντικείμενο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο χώρο, οι έννοιες της σύνθεσης που προαναφέρθηκαν αφορούν το σύνολο των αντικειμένων αλλά και του χώρου στον οποίο είναι ενταγμένα. Ο φωτισμός εν προκειμένω καλείται να αναγνώσει τη συνθετική δομή του αντικειμένου ενασχόλησης, να το αποδομήσει συνθετικά και ιδεολογικά, αποδίδοντάς του την συνθετική και εννοιολογική του υπόσταση με τρόπο που δεν είναι ευανάγνωστος κατά τη διάρκεια της ημέρας, υπό το γενικό φως του ήλιου. Ο φωτισμός λοιπόν καλείται να μιλήσει για την ουσία του φαινομένου, να επανασυνθέσει ουσιαστικά σε εικόνα, την κρυφή λεπτοφυή φύση του χονδροειδούς απτού όγκου του αντικειμένου. Στις εργασίες λοιπόν που πρόκειται να παρουσιαστούν, αυτό που θα επιδιωχθεί να γίνει εμφανές, είναι η επιστήμη του φωτισμού.

14:00 Η Διαδικασία του Οργανικού Σχεδιασμού Φωτισμού - Gustavo Avilés.

Όταν μιλάμε για το Φως, μιλάμε για χρώμα, άρωμα, ήχο, γεύση και υφή.  Μία έννοια συγγενική με τον θυμό, την ειρήνη και την αγάπη. Κοντινή όσο και ο πόνος με την απόλαυση. Όσον αφορά τους κώδικες, τα πρότυπα και τις προτάσεις όταν μιλάμε για το Φως αισθανόμαστε ότι προσεγγίζουμε τη Φωτεινότητα και το Σκοτάδι. Φως, ο Παγκόσμιος Ειρηνοποιός. 

15:30 Μια ανθρωπιστική προσέγγιση στον Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό Φωτισμού -Jan Ejhed.

Το αντικείμενο του Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού Φωτισμού γίνεται ολοένα και πιο διεθνές, ένα επάγγελμα που αφορά την παγκόσμια αγορά, με σχεδόν ταυτόσημη προσέγγιση στην ποιότητα φωτισμού σε όλο τον κόσμο. Ο φωτισμός στην καθημερινή μας ζωή σχετίζεται με το μέτρο και την ποιότητα του φυσικού φωτός. Οι συνθήκες του φωτός της ημέρας και του κλίματος, αποτελούν τη βάση για καλή υγεία, ευεξία και καλή οπτική αντίληψη (όραση). Παρόλα αυτά, ο ρυθμός και ο τύπος του φυσικού φωτός ποικίλει στις διάφορες γεωγραφικές περιοχές. Στον Ισημερινό επικρατεί ένας ρυθμός δώδεκα ωρών μέρας και δώδεκα ωρών νύχτας καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, σε σύγκριση με τις ακραίες εποχικές διαφορές φωτός που επικρατούν στις σκανδιναβικές χώρες. Επίσημες στατιστικές στη Σουηδία δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα το 3% με 5% των κατοίκων υποφέρουν από Εποχική Κατάθλιψη (Seasonal Affective Disorder), το 7% αισθάνονται "πεσμένοι" και παρουσιάζουν μειωμένη κοινωνικότητα  και το 50% αισθάνονται κόπωση. Μόνο το 40% των Σουηδών παραμένουν πλήρως παραγωγικοί κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Οι επιδράσεις του χειμερινού φωτός, οι εποχιακές αλλαγές και οι συνθήκες που διέπουν τα στατιστικά αποτελέσματα θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν οι απόψεις της γενικής εφαρμογής ως κατευθυντήριες οδηγίες και πρότυπα για μία καλή ποιότητα φωτισμού.       
 

16:30 Ο νέος αστικός φωτισμός πόλεων και μία σύντομη παρουσίαση - Louis Clair.

Είναι πλέον προφανές ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής αφορά σε ένα μεγάλο μέρος του τη νυχτερινή ζωή στην πόλη. Διαπιστώνουμε επίσης ότι οι επικοινωνίες στις πόλεις γίνονται ολοένα και πιο σημαντικές, έτσι ώστε πλέον πολλά κτίρια να λειτουργούν αποκλειστικά ως μέσα επικοινωνίας. Σε ολόκληρο τον κόσμο νέα συγκροτήματα κατοικιών, ξενοδοχειακά θέρετρα, εμπορικά και οικονομικά κέντρα, ακόμα και νέες πόλεις, βρίσκονται υπό κατασκευή. Τα περισσότερα από αυτά τα έργα βασίζονται στους νέους κανόνες πολεοδομίας, με μεγάλους δρόμους και ελεύθερους χώρους, μεγάλους κήπους σε τεράστιες εκτάσεις. Η αρχιτεκτονική των κτιρίων βασίζεται κυρίως σε σύγχρονες τεχνικές, για παράδειγμα με όψεις από τσιμέντο και γυαλί.

Ο φωτισμός δεν περιορίζεται πλέον στο να τοποθετούνται φανοστάτες κατά μήκος των δρόμων, να στερεώνονται φωτιστικά στην πρόσοψη και να φυτεύονται σποτάκια κάτω από τα δέντρα. Οι νέοι κανονισμοί ασφαλείας και οικολογίας πρέπει να ενσωματώνονται από το ξεκίνημα του γενικού σχεδίου πόλεως στο γενικό σχέδιο φωτισμού. Φωτιστικά έπιπλα και διαφημίσεις χρησιμοποιούνται πλέον στις πόλεις σε τόσες πολλές περιπτώσεις, που ο σχεδιασμός φωτισμού επιβάλλεται να ενσωματώνει αυτές τις νέες ανάγκες στο γενικό του σχέδιο.

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε και να συντονίσουμε όλες αυτές τις ανάγκες ώστε να αποφύγουμε τη σύγχυση και να δημιουργήσουμε μία αρμονική εξέλιξη και ιεράρχηση στην πόλη; Μέσα από παραδείγματα που έχουν ληφθεί από 4 ηπείρους, θα δούμε πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα μεγαλύτερα λάθη και να διασφαλίσουμε ένα ελάχιστο επίπεδο άνεσης με υλικά που αντέχουν μία ζωή.

Περισσότερες πληροφορίες: DESIGN LAB (Website)

Για δήλωση συμμετοχής πατήστε ΕΔΩ.

Κόστος Συμμετοχής: € 200,00 ανά άτομο.
Ειδικές τιμές για συμμετοχή περισσότερων ατόμων από την ίδια επιχείρηση.
Έκπτωση 70% για φοιτητές και σπουδαστές.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital