ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Shanghai Expo Pavillions

04 Οκτώβριος, 2010

Shanghai Expo Pavillions

Η Παγκόσμια Έκθεση της Expo για το 2010, διαδραματίζεται στις δύο όχθες του ποταμού Huangpu στην πόλη της Σαγκάης, στην Κίνα (έως 31 Οκτωβρίου 2010)

English version

Το θέμα της έκθεσης είναι "Καλύτερη Πόλη - Καλύτερη Ζωή" και σηματοδοτεί  το υψηλό κύρος της Σαγκάης στον 21ο αιώνα. Το λογότυπο της expo χαρακτηρίζεται από τον Κινέζικο χαρακτήρα 世 (που σημαίνει 'κόσμος') τροποποιημένο ώστε να αναπαριστά τρεις ανθρώπους μαζί με την ημερομηνία της expo. Είναι η πιο πολυδάπανη expo στην ιστορία των παγκόσμιων εκθέσεων. Η Διεθνής Expo της Σαγκάης διαθέτει επίσης τον μεγαλύτερο σε έκταση εκθεσιακό χώρο που χρησιμοποιήθηκε ποτέ με συνολικό εμβαδό 5.28 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Περισσότερες από 190 χώρες και πάνω από 50 διεθνείς οργανισμοί συμμετέχουν στην expo της Σαγκάης, τη μεγαλύτερη που διοργανώθηκε ποτέ. Η Κίνα αναμένεται να υποδεχτεί σχεδόν 100 ξένους ηγέτες και 70 - 100 εκατομμύρια επισκεπτών από όλο τον κόσμο για την Διεθνή Έκθεση που θα την μετατρέψει στην έκθεση με τους περισσότερους επισκέπτες στην ιστορία.

 

Το Περίπτερο της Αυστρίας 
Αρχιτέκτονες:  SPAN & Zeytinoglu

Το Περίπτερο της Αυστρίας, των Βιεννέζων αρχιτεκτόνων  SPAN & Zeytinoglu  με την ονομασία 'Αυστρία - Νιώσε την Αρμονία' καθρεφτίζει την αλληλεπίδραση της πόλης, της τοπιογραφίας, της φύσης, των αστικών κατοικιών και των αστικών πολιτιστικών τοπίων διά μέσου του σχεδίου του.  Γι' αυτό και έχει προκαλέσει αρκετά θετικές εντυπώσεις στη Σαγκάη. " Είμαστε χαρούμενοι που ανεγέρθη με ακρίβεια,  ανάλογα με τα σχέδιά μας,"  δηλώνει ο αρχιτέκτονας  Arkan Zeytinoglu.

 

architeam.2010.07.01.jpg

 

Οι Βιεννέζοι αρχιτέκτονες  επένδυσαν το περίπτερο της πατρίδας τους για την διεθνή έκθεση, το οποίο αλλάζει χρώμα από κόκκινο σε άσπρο. Το περίβλημα του περίπλοκου εξωτερικού του περιπτέρου πραγματοποιήθηκε με την επιλογή μικροσκοπικών, εξαγωνικών ενοτήτων. Το αποτέλεσμα είναι μία αστραφτερή έκταση επιφάνειας, εμφανισιακά χωρίς αρμούς, παρότι συγκρατείται από 60 εκατομμύρια αρθρώσεις.

 

architeam.2010.07.02.jpg architeam.2010.07.03.jpg


 

Βασισμένοι στην μεθοδολογία εκπόνησης σχεδίου του Περιπτέρου, οι SPAN και Zeytinoglu ανέπτυξαν, επίσης, εξ' ολοκλήρου την εσωτερική διακόσμηση του, η οποία περιλαμβάνει το εστιατόριο, το κατάστημα και την περιοχή των επισήμων μαζί με τον εκθεσιακό χώρο και τα γραφεία.  Ως μέρος των εσωτερικών προσαρμογών, η ομάδα κατασκεύασε το εστιατόριο και το μπαρ των επισήμων, το γραφείο του καταστήματος, το γραφείο πληροφοριών, το αποτελούμενο από υπομονάδες σαλόνι, το γραφείο στην περιοχή των επισήμων, το γραφείο υποδοχής και το γραφείο στην αίθουσα αναμονής των επισήμων. Τα μοντέλα είναι τεχνητά φτιαγμένα από CNC - λευκασμένη πολυουρεθάνη και επικαλυμμένα με συνθετική ρητίνη. Η CNC (Computer Numerical Control) είναι μία τεχνολογία πρωτότυπα ανεπτυγμένη για την βιομηχανία στον τομέα της αεροπλοΐας, που διευκολύνει την κατασκευή με ακρίβεια ψηφιακά παραγμένων, περίπλοκα καμπυλωτών αντικειμένων.

 

architeam.2010.07.04.jpg architeam.2010.07.05.jpg

 

"Αν και, τα αντικείμενα έχουν τη δική τους σημασία, η ενσωμάτωσή τους στην αρχιτεκτονική είναι θεμελιώδης. Οι ελεύθεροι χώροι και τα αντικείμενα πρέπει να συμβιώνουν και να ενισχύονται αμοιβαία, " λέει ο del Campo. "Το Περίπτερο της Αυστραλίας αντανακλά σίγουρα αυτή την πρακτική, " προσθέτει η Manninger." Οι οργανικές, καμπυλόγραμμες φόρμες του και η συνεχής ροή ανάμεσα στους χώρους βασίζονται σε χαρακτηριστικές γεωμετρικές μεθόδους."

Πληροφορίες: http://www.architravel.com/architravel/building/681

 

Το Περίπτερο του Καναδά
Αρχιτέκτονες:  Cirque du Soleil

 

architeam.2010.07.06.jpg

 

Σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες Cirque du Soleil και οικοδομημένο από την Καναδέζικη φίρμα SNC-Lavalin Inc. το Περίπτερο του Καναδά με εμβαδόν 6.000 τετραγωνικά μέτρα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα περίπτερα της Expo και αναμένεται να υποδεχτεί 5.5 εκατομμύρια άτομα, δηλαδή περίπου 30.000 επισκέπτες ανά ημέρα, στη διάρκεια των έξι μηνών  της Expo.

 

architeam.2010.07.07.jpg

 

Ο συνολικός προϋπολογισμός για το Καναδέζικο Περίπτερο ανέρχεται στα 43.57 εκατομμύρια δολάρια. Η χώρα έχει επενδύσει, επίσης, σε μελέτες περιβαλλοντολογικής προστασίας για το Περίπτερο. Το εξωτερικό του είναι επικαλυμμένο με ξύλινες λεπτές σανίδες και χαρακτηρίζεται από ένα μοναδικό σύστημα για την συλλογή των όμβριων, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό του κτιρίου. Εντός της αυλής του κτίσματος, οι τοίχοι είναι επιστρωμένοι με ένα ιδιαίτερο είδος πρασινάδας. "Το Περίπτερο θα παρουσιάζει τον Καναδά σαν την χώρα που είναι, μοντέρνα, δημοκρατική, δίγλωσση, διαποίκιλλη και περιβαλλοντολογικά υπεύθυνη. Μία χώρα γεμάτη πόλεις που αντιπροσωπεύουν καινοτόμες, δημιουργικές και οικονομικά επιτυχημένες περιοχές.", δηλώνει ο Πρωθυπουργός του Καναδά.

 

architeam.2010.07.08.jpg architeam.2010.07.09.jpg

 

Οι Cirque du Soleil συνεργάστηκαν, επίσης, με την Κυβέρνηση του Καναδά με σκοπό να δημιουργήσουν κοινές παραστάσεις, να διεξάγουν πολιτιστικά προγράμματα και στρατηγικά εταιρικές συμμαχίες για το περίπτερο. Ο ανοιχτός, δημόσιος χώρος του Περιπτέρου περιβάλλεται από τρεις μεγάλες οικοδομές. Το τετράγωνο τους είναι μία περιοχή παραστάσεων, όπου οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις οργανωμένες από τους Cirque du Soleil παραστάσεις προτού εισέλθουν στο Περίπτερο. Με θέμα "Η Ζωντανή Πόλη", το Πολιτιστικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα και παραγωγές διαφόρων καλλιτεχνικών πεδίων όπως ο χορός, η μουσική, το θέατρο, η λογοτεχνία και οι πλαστικές τέχνες.

Πληροφορίες: http://www.architravel.com/architravel/building/689

 

Το Περίπτερο του Ισραήλ                                                 
Αρχιτέκτονες:  Haim Dotan Architects

 

                                                                                           
architeam.2010.07.10.jpg

 

Σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες Haim Dotan, το Περίπτερο του Ισραήλ αποτελείται από δύο εκσυγχρονισμένα κτίρια, τα οποία σφιχταγκαλιάζουν το ένα το άλλο. Με ύψος που φτάνει τα 24 μέτρα, το 1200 τετραγωνικών μέτρων περίπτερο είναι χτισμένο σε ένα οικόπεδο 2000 τετραγωνικών μέτρων και έχει την όψη "θαλασσινού κοχυλιού". Η μία πλευρά αυτού είναι φτιαγμένη από αυθεντική πέτρα, ενώ η άλλη από διαφανές γυαλί. Το σχέδιο συμβολίζει τον νεωτερισμό του Ισραήλ στην τεχνολογία και επιπρόσθετα αντιπροσωπεύει τον διάλογο μεταξύ της ανθρωπότητας και της φύσης, της γης και του ουρανού, του παρελθόντος και του μέλλοντος.

 

architeam.2010.07.11.jpg architeam.2010.07.12.jpg

 

 Η κατασκευή στοιχειοθετείται από τρεις μείζονες περιοχές: τον 'Κήπο των Ψιθύρων', την 'Αίθουσα του Φωτός' και την 'Αίθουσα των Καινοτομιών'. Στην 'Αίθουσα του Φωτός', που είναι τοποθετημένη κοντά στην είσοδο του κτιρίου, η περιοχή στεγάζει μία ψηφιακή παρουσίαση, η οποία εκθέτει την ιστορία της Ιουδαϊκής εξέλιξης σε μία οθόνη ύψους 15 μέτρων.

Ο 'Κήπος των Ψιθύρων', που περιβάλλει τον σκελετό του περιπτέρου, χαρακτηρίζεται από τα 50 φυτεμένα πορτοκαλόδεντρα, σύμβολο του Ισραηλινού πολιτισμού. Οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να περιφερθούν σε αυτό τον πράσινο δεντρόκηπο και να εξοικειωθούν με τις προόδους του Ισραήλ στην τεχνολογία της άρδευσης και καλλιέργειας. 

 

architeam.2010.07.13.jpg architeam.2010.07.14.jpg 

 

Η 'Αίθουσα των Καινοτομιών' είναι το επίκεντρο του Περιπτέρου του Ισραήλ. Μία μοναδική οπτικοακουστική έκθεση θα επιτρέπει στους επισκέπτες να μιλήσουν με τα παιδιά του Ισραήλ, με επιστήμονες, γιατρούς και εφευρέτες διά μέσου εκατοντάδων οθονών. Οι Ισραηλινοί αυτοί θα αυτοπαρουσιάζονται και θα μοιράζονται τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον. Το Ισραήλ διέθεσε περίπου 6 εκατομμύρια δολάρια για την συμμετοχή του στην EXPO του 2010, στα οποία συμπεριλαμβάνονται το κόστος κατασκευής του Περιπτέρου και άλλες δραστηριότητες. Είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ δεσμεύτηκε στην οικοδόμηση ενός εθνικού περιπτέρου για μία Διεθνή Έκθεση.

Πληροφορίες: http://www.architravel.com/architravel/building/717

 

Το Περίπτερο του Μονακό                                                                                                                                      
Αρχιτέκτονες:  NACO

                                                                                        
architeam.2010.07.15.jpg 

 

Οι αρχιτέκτονες NACO δημιούργησαν την εικόνα ενός κτιρίου που αντιπροσωπεύει την ταυτότητα του πελάτη και ταυτόχρονα έχει ακολουθήσει μία παγκόσμια προσέγγιση στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, υιοθετημένη από τον Marcelo Joulia, η οποία συνδυάζει την αυστηρή κατασκευή και την δημιουργία μαζικών μέσων ενημέρωσης που λειτουργούν ως επιταχυντές για τους αντιμέτωπους των αστικών περιοχών. Το αποτέλεσμα δείχνει ένα μεγάλο κομμάτι της ακτής του Μονακό που παρουσιάζει τα ακατάπαυστα κύματα της Μεσογείου, κυριολεκτικά μετατοπισμένα σε ένα κατακόρυφο περιβάλλον ύψους 12 μ. στην περιοχή Pudong.

 

architeam.2010.07.16.jpg architeam.2010.07.17.jpg

 

Η τρισδιάστατη ψηφιακή μορφή του μεσογειακού ορμίσκου εκθέτει κινούμενα εικονοστοιχεία. Το σύστημα στηρίζεται σε ένα δίκτυο τροφοδοτικών σωλήνων που, συνεχώς, συμπληρώνονται με αληθινές μινιατούρες θαλασσινών πισινών κρυμμένες πίσω από την όψη και του οποίου οι συχνές αλλαγές προτύπων αντανακλώνται στο υάλινο περιβάλλον για να φωταγωγήσουν το περίπτερο. Με την δύση του ηλίου, ενεργοποιείται ο τεχνητός φωτισμός. Το ηλιακό φως χρησιμοποιείται σαν αρχιτεκτονικό τέχνασμα που εξασφαλίζει την ροή, αφού το κτίριο λειτουργεί με την χρήση ηλιακής ενέργειας.

Το περίπτερο, με έκταση 2000 τετραγωνικά μέτρα ενθαρρύνει τους επισκέπτες να εξερευνήσουν την εξέλιξη των αυτοκινήτων και την μεταμόρφωση της πόλης από το Grand Prix του Μονακό που ξεκίνησε το 1929 σε μία ειδική περιοχή αφιερωμένη στην Formula Ι. Μετά την είσοδο στο περίπτερο, οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν μία εξάλεπτη ταινία κινουμένων σχεδίων με τίτλο "Μονακό, ένα διαμάντι για την αιωνιότητα", ειδικά γυρισμένη για την Expo. Μέσω αυτής θα αποκαλυφθεί μία ασυνήθιστη περιπέτεια που θα οδηγήσει τους επισκέπτες στην εποχή των προϊστορικών χρόνων.

 

architeam.2010.07.18.jpg architeam.2010.07.19.jpg

 

Ο κινηματογράφος μπορεί να φιλοξενήσει 250 άτομα και είναι εξοπλισμένος με μία υψηλής ευκρίνειας οθόνη ύψους 56 μέτρων. Ένας περίπατος κατά μήκος των χαρακτηριστικών παλιών οδών του Μονακό δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες να ανακαλύψουν την πόλη, την χλωρίδα και την πανίδα της.

Πληροφορίες: http://www.architravel.com/architravel/building/713

 

Το Περίπτερο της Κορέας                                                                                                                                      
Αρχιτέκτονες:  Mass Studies

 

architeam.2010.07.20.jpg

 

Το Περίπτερο της Κορέας είναι τοποθετημένο στην Ζώνη Α, γειτονικό των περιπτέρων της Ιαπωνίας και της Σαουδικής Αραβίας και σε κοντινή απόσταση με το περίπτερο της Κίνας. Η τοποθεσία έχει εμβαδόν περίπου 6000 τετραγωνικά μέτρα και είναι ένα από τα μεγαλύτερα οικόπεδα μέσα στην έκταση της Expo. Εγκατεστημένη στην περίμετρο της ζώνης, η περιοχή εκμεταλλεύεται τη θέα προς το ποτάμι Huangpu και τον ορίζοντα της Σαγκάης.

 

architeam.2010.07.21.jpg architeam.2010.07.22.jpg

 

Η Κορεάτικη αλφάβητος Han-geul, είναι το κυριότερο στοιχείο "συμβόλων" στο περίπτερο. Ο συνολικός όγκος, ανυψωμένος 7.2 μέτρα από το επίπεδο του εδάφους, δημιουργήθηκε με την σύγκλιση των γραμμάτων αυτής της αλφαβήτου, επιτρέποντας στα σύμβολα να σχηματίσουν τον εκθεσιακό χώρο και να μπορούν οι επισκέπτες να βιώσουν την γεωμετρία τους μέσα από οριζόντιες, κατακόρυφες και διαγώνιες κινήσεις. Οι βασικές γεωμετρικές μέθοδοι που συνθέτουν τα γράμματα της Han-geul είναι καθολικές σε άλλους πολιτισμούς, συνεπώς δρουν σαν ένα είδος 'ανοιχτού' συνόλου συμβόλων κατανοητού σε όλους.

 

architeam.2010.07.23.jpg

 

Οι περισσότερες μη-περιφερειακές επιφάνειες αποτελούνται από τεχνητά εικονοστοιχεία, τα οποία είναι πλαίσια αλουμινίου διαστάσεων 45x45 εκατοστά, έργο του Κορεάτη καλλιτέχνη Ik-joong Kang, που είναι διάσημος για την δημιουργία μνημειωδών τοίχων τέχνης από μικρά, χρωματισμένα στο χέρι πλακίδια, που είτε κατασκευάζει ο ίδιος είτε συλλέγει από διάφορα μέρη του κόσμου. Οι εξωτερικές επιφάνειες του Περιπτέρου είναι επικαλλυμένες με δύο είδη εικονοστοιχείων: τα han-geul και τα τεχνητά. Τα πρώτα είναι λευκά πλακίδια με ανάγλυφα γράμματα των οποίων ο συνδυασμός αποτελεί την πλειονότητα της εξωτερικής επιφάνειας, κυρίως των περιμετρικών επιφανειών.

 

architeam.2010.07.24.jpg

 

Διαδοχικός φωτισμός είναι εγκατεστημένος πίσω από τα han-geul σύμβολα για να υπερτονίσει τα γράμματα της εξωτερικής όψης ξεχωριστά τη νύχτα και επί πλέον να ενισχύσει την εικόνα του περιπτέρου ως 'σύμβολο' (σαν ένα γραπτό κείμενο) σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα.

Πληροφορίες: http://www.architravel.com/architravel/building/715

 

Μαρία Αναγνώστου, Αννα Λουκίδου, Εύα Αετοπούλου (ArchiTeam)
Αλέξιος Βανδώρος (σύμβουλος)

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital