ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

03 Οκτώβριος, 2010

Δημόσιος χώρος…αναζητείται

Συνέδριο για το δημόσιο αστικό χώρο, τη μεταβλητότητα, τα σημερινά ρευστά του όρια και τις νέες νοηματοδοτήσεις του (Οκτώβριος 2011, Θεσσαλονίκη)

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων, τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τα Τμήματα Αρχιτεκτόνων των Πολυτεχνικών Σχολών των Πανεπιστημίων: Αριστοτέλειου, Πατρών, Θεσσαλίας, Δημοκρίτειου και Πολυτεχνείου Κρήτης διοργανώνουν το 1ο Συνέδριο με τίτλο: Δημόσιος χώρος...αναζητείται» τον Οκτώβριο του 2011 στη Θεσσαλονίκη και καλούν τους ενδιαφερόμενους επιστήμονες να υποβάλουν ανακοινώσεις και να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου.

Το Συνέδριο επιδιώκει να φέρει στο προσκήνιο και να αναζητήσει όλες τις πλευρές των νέων δεδομένων γύρω από το δημόσιο αστικό χώρο, τη μεταβλητότητα και τα σημερινά ρευστά του όρια, τις νέες νοηματοδοτήσεις του αλλά και τα υπαρκτά και δεδομένα προβλήματα της διαχείρισης και λειτουργίας του στις ελληνικές πόλεις.

Ο δημόσιος χώρος μιας πόλης αποτελεί το σημαντικότερο συστατικό της στοιχείο, την κατεξοχήν εικόνα της στα μάτια πολιτών και επισκεπτών, είναι ο τόπος που προσλαμβάνεται και ερμηνεύεται από τον καθένα διαφορετικά, ανάλογα με τα προσωπικά του βιώματα και την αντίληψη που διαθέτει για την πόλη και τη ζωή του μέσα σε αυτή. Η περιήγηση ενός επισκέπτη στο δημόσιο χώρο, στα πάρκα και τις πλατείες μιας πόλης αρκεί για να τον κατευθύνει στην αντίληψη της βασικής της δομής αλλά κυρίως στην πρόσληψη και κατανόηση της ατμόσφαιράς της. Παρά τις όποιες αλλαγές έχει υποστεί, ο δημόσιος χώρος μιας πόλης εξακολουθεί να αποτυπώνει και να διατηρεί τη συλλογική συνείδηση και μνήμη.

Η οικειοποίηση του δημόσιου χώρου της πόλης από τους πολίτες της αποτελεί το πρωταρχικό ζητούμενο για την εξασφάλιση ενός συνεκτικού τρόπου κατοίκησης μέσα στο σημερινό, διαρκώς μεταβαλλόμενο, και ρευστό τοπίο της νέας αστικότητας.

Η λειτουργική και αισθητική απαξίωση ιδιαίτερα του ελληνικού αστικού περιβάλλοντος έρχεται, όχι αδικαιολόγητα, μέσα από τα υπάρχοντα προβλήματά του. Η ετερογένεια της ελληνικής πόλης, η πολλαπλότητά της, η πολυεπίπεδη και θραυσματική σχέση της με τον ιστορικό χρόνο, μας διαφεύγει κάτω από την αισθητική ισοπέδωση του δημόσιου χώρου που βιώνουμε καθημερινά.

 

Θεματικές ενότητες συνεδρίου:

Η έννοια του δημόσιου χώρου
Ο δημόσιος χώρος και τα νοήματά του ακολουθούν τη σύνθετη και μεταβαλλόμενη φύση της πόλης στο χρονικό συνεχές. Θεωρητικές προσεγγίσεις για την έννοια του δημόσιου χώρου σήμερα, τις ιστορικές και κοινωνικές του αναφορές

Τα όρια του δημόσιου χώρου
Τα όρια του φυσικού δημόσιου χώρου αλλά και του «χώρου» της αστικής συλλογικότητας, υπό τη σημερινή συνθήκη της συνεχούς διεύρυνσης του «ιδιωτικοποιημένου» δημόσιου χώρου, την ανάπτυξη των νέων ψηφιακών τεχνολογιών και την επέκταση της ηλεκτρονικής κοινωνικής δικτύωσης.

 

1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ...ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ»
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 20 - 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Μεταβλητότητα του δημόσιου χώρου
Ο δημόσιος χώρος όπως αυτός βιώνεται στις σύγχρονες πόλεις είναι δυνατόν να μεταβάλλεται στο χρόνο και χώρο. Στοιχεία εφήμερα, happenings, νέες κοινωνικές ομάδες χρηστών, φυσικά φαινόμενα και άλλοι παράγοντες δημιουργούν τις προϋποθέσεις αυτής της μεταβλητότητας.

Σχέση αστικού / φυσικού στο δημόσιο χώρο
Ο δημόσιος χώρος ως υβριδικό οικοσύστημα μεταξύ αστικού και φυσικού. Νέες υλικότητες και νέες οπτικές επαναπροσδιορίζουν παγιωμένες αντιθέσεις και επαναφέρουν στην πόλη τις «ξεχασμένες» ποιότητες του φυσικού περιβάλλοντος (φως, σκιές, αισθήσεις, εναλλαγή εποχών).

Μνημεία και δημόσιος χώρος
Διαχρονικά αλλά και σήμερα τα μνημεία ως αστικά μνημειακά τοπόσημα, είτε ως μοναδικά σημειακά μνημεία, είτε ως μνημειακά σύνολα, είτε ως αρχαιολογικά αποτυπώματα, προσφέρουν μια δυνατότητα διαλόγου και σχολιασμού της ιστορικότητας και δυνατότητες και αφορμές επαναπροσδιορισμού του δημόσιου χώρου.

Τα αστικά δίκτυα ως δημόσιος χώρος
Τα δίκτυα κινητικότητας είναι οι κατεξοχήν δημόσιοι αστικοί τόποι. Ρευστοί και ταυτόχρονα συμπαγείς, συνδυάζουν τις πολλαπλές ταυτόχρονες ταχύτητες μιας πόλης, την κίνηση και τη στάση, την τέχνη και τη διαφήμιση, την εμπορικότητα και την ελευθερία της έκφρασης. Μπορούν να είναι οι οικείοι τόποι μιας πόλης όπου η κίνηση ενώνει χωρίς να διαιρεί.

Διαχείριση του δημόσιου χώρου
Τα προβλήματα και οι δυνατότητες που προκύπτουν από τη δράση κοινωνικών ομάδων και φορέων που διαχειρίζονται το δημόσιο χώρο. Τα όρια των παρεμβάσεων.

Συμμετοχικές διαδικασίες στην οργάνωση του δημόσιου χώρου
Θεωρητικές θέσεις και υιοθετημένες πρακτικές όπως η μεθόδευση ευρύτερων συμμετοχικών διαδικασιών στη λήψη αποφάσεων για το σχεδιασμό (συμμετοχή από πάνω προς τα κάτω) αλλά και ομάδες αστικών δράσεων που ενθαρρύνουν και καλλιεργούν την αυτοοργάνωση και την δραστική εμπλοκή ευρύτερων ομάδων πληθυσμού στις διαδικασίες διαμόρφωσης ενός δημόσιου χώρου.

Ποιότητες του δημόσιου χώρου
Σχολιασμός των υπαρκτών, αγνοούμενων, «κρυμμένων» ποιοτήτων οι οποίες εν δυνάμει μπορούν να αναδειχθούν. Νέες τάσεις σχεδιασμού.

Όλες οι παραπάνω θεματικές ενότητες θα περιλαμβάνουν τις πολλαπλές προσεγγίσεις του δημόσιου χώρου όπως:

Πολιτική: Ο συσχετισμός μιας σειράς εννοιών όπως η δημοκρατία, ο διαχωρισμός, η περιθωριοποίηση, η ιδιωτικοποίηση, η ενεργή πολιτική δράση αλλά και η πολιτική μνήμη και ο συμβολισμός με την πολυπλοκότητα της εμπειρίας του δημόσιου χώρου.

Κοινωνιολογική: Η προσέγγιση και ο μετασχηματισμός του δημόσιου χώρου ως αποτέλεσμα της βιωματικής σχέσης του με τις κοινωνικές ομάδες που φιλοξενεί.

Ψηφιακή: Ο δημόσιος αστικός χώρος ως τόπος σύγχρονης επικοινωνίας και δικτύωσης, διάδραση ψηφιακού και φυσικού χώρου, νέες σχεδιαστικές πρακτικές που υπερβαίνουν το σχεδιασμό της μορφής του δημόσιου χώρου.

Περιβαλλοντική: Στη σύγχρονη προβληματική ενός βιώσιμου αστικού τρόπου ζωής, ο δημόσιος χώρος αποτελεί το κατεξοχήν πεδίο όπου μπορούν να αναζητηθούν οι νέες ισορροπίες ανάμεσα στις πολλές και συχνά συγκρουόμενες ανάγκες

Εικαστική: Προσεγγίσεις μετασχηματισμού του δημόσιου χώρου μέσω διαφόρων τύπων εικαστικών δρώμενων και κατασκευών.

 

Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου:

Πρόδρομος Νικηφορίδης Πρόεδρος, αρχιτέκτων
Μαρία Δούση Αντιπρόεδρος, αρχιτέκτων
Παρασκευή Κούρτη Γραμματέας, αρχιτέκτων
Γιώργος Δέλλιος Ταμίας, αρχιτέκτων
Βίκυ Παπαγεωργίου Μέλος, αρχιτέκτων
Γιώτα Αδηλενίδου Μέλος, αρχιτέκτων
Παρασκευή Ταράνη Μέλος, αρχιτέκτων

 

Τελευταία ημερομηνία υποβολής περιλήψεων: Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010
Γνωστοποίηση αποδοχής περιλήψεων: Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010
Τελευταία ημερομηνία υποβολής πλήρους κειμένου: Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010
Γνωστοποίηση της κρίσης των πλήρων κειμένων: Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011
Μέγιστος χρόνος προφορικής παρουσίασης ανακοινώσεων: 15 λεπτά

 

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε να αποτείνεστε:

Οργανωτική Επιτροπή 1ου Συνεδρίου "Δημόσιος χώρος...αναζητείται" 
τηλέφωνο επικοινωνίας 2310-228320, Fax. 2310-221415
email: publicspace@central.tee.gr  
web: http://www.publicspace.gr/

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital