ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διάλεξη Κώστα Τερζίδη

01 Απρίλιος, 2009

Διάλεξη Κώστα Τερζίδη

Ο κ. Τερζίδης, προσκεκλημένος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ.  

Την Παρασκευή 8 Μαϊου του 2009 και ώρα 19.00, θα δοθεί διάλεξη από τον καθηγητή κ. Κώστα Τερζίδη στο Αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ,  ‘Π. Παναγιωτόπουλος’.
Ο κ. Τερζίδης που είναι προσκεκλημένος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ είναι απόφοιτος του Τμήματος, ο οποίος, ύστερα από μακρές μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ, διδάσκει στο μεταπτυχιακό Τμήμα (GSD) του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Ειδικότερα διδάσκει τα μαθήματα: κινητική αρχιτεκτονική, αλγοριθμική αρχιτεκτονική, ψηφιακά μέσα, μελέτες στον αρχιτεκτονικό υπολογισμό και ερευνητικές μέθοδοι σχεδιασμού.

Η πιο πρόσφατη εργασία του κ. Τερζίδη αφορά στην ανάπτυξη θεωριών και τεχνικών για την αλγοριθμική αρχιτεκτονική.  Το βιβλίο του Expressive Form «Η εκφραστική μορφή: Μια εννοιολογική προσέγγιση στον υπολογιστικό σχεδιασμό»  που δημοσιεύθηκε από τον Αγγλικό εκδοτικό οίκο Spon (2003) προσφέρει μια μοναδική προοπτική στη χρήση του υπολογισμού, όσον αφορά στην αισθητική, την αρχιτεκτονική και το σχέδιο. Το βιβλίο του Algorithmic Architecture «Αλγοριθμική Αρχιτεκτονική», (Architectural Press/Elsevier, 2006), παρέχει μιαν οντολογική μελέτη σχετικά με τους όρους, τις έννοιες, και τις διαδικασίες της αλγοριθμικής αρχιτεκτονικής, καθώς και ένα θεωρητικό πλαίσιο για τις εφαρμογές σχεδίου. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του είναι «Αλγόριθμοι για οπτική σχεδίαση» (Wiley, 2009), το οποίο περιέχει μια σειρά από ψηφιακές τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από σχεδιαστές για τη δημιουργία υπολογιστικού κώδικα για την επίλυση σχεδιαστικών προβλημάτων.

Η αλγοριθμική αρχιτεκτονική δεν είναι μια ακόμη θεωρία της αρχιτεκτονικής.  Δεν είναι ούτε μια τεχνική προγραμματισμού για υπολογιστές.  Δεν είναι ούτε τέχνη, παρόλο που τα αποτελέσματα των αλγορίθμων μοιάζουν με εικαστικούς πίνακες. Ακολουθώντας την παράδοση της αρχιτεκτονικής ως μια συνένωση διαφορετικών επιστημών και τεχνών, όπως γεωμετρία, μηχανική, φιλοσοφία, τέχνη και λογισμικό, η πρόθεση του ομιλητή/συγγραφέα είναι να αναλύσει μια νέα έννοια η οποία προκύπτει από τη συνένωση πολλών διαφορετικών επιστημών.  Ένας αλγόριθμος δεν είναι μόνο μια τμηματική διαδικασία επίλυσης ενός προβλήματος, ούτε μια σειρά από υπολογιστικούς κώδικες ή μια μηχανιστική γλωσσολογική έκφραση, αλλά είναι επίσης και μια οντολογική διαδικασία με βαθιές φιλοσοφικές, κοινωνικές, σχεδιαστικές, και καλλιτεχνικές προεκτάσεις. 
Η ομιλία θα παρουσιάσει πολλές, διαφορετικές, και φαινομενικά ανόμοιες θεωρίες που ενοποιούνται από μια κοινή θεώρηση: την αλγοριθμική αρχιτεκτονική.

Ο Κώστας Τερζίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στη μεταπτυχιακή σχολή σχεδιασμού (GSD) του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ. Οι σειρές μαθημάτων που διδάσκει είναι: κινητική αρχιτεκτονική, αλγοριθμική αρχιτεκτονική, ψηφιακά μέσα, μελέτες στον αρχιτεκτονικό υπολογισμό, και ερευνητικές μέθοδοι σχεδιασμού. Έχει πτυχίο PhD στην αρχιτεκτονική από το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν (1994), μεταπτυχιακό (Masters) στην αρχιτεκτονική από το κρατικό Πανεπιστήμιο του Οχάιο (1989) και δίπλωμα Αρχιτέκτονα Μηχανικού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1986).
Ως αρχιτέκτονας έχει σχεδιάσει και χτίσει διάφορα κτήρια κατοικιών. Η πιο πρόσφατη εργασία του είναι στην ανάπτυξη θεωριών και τεχνικών για αλγοριθμική αρχιτεκτονική. Το βιβλίο του Expressive Form «Η εκφραστική μορφή: Μια εννοιολογική προσέγγιση στον υπολογιστικό σχεδιασμό» που δημοσιεύθηκε από τον Αγγλικό εκδοτικό οίκο Spon (2003) προσφέρει μια μοναδική προοπτική στη χρήση του υπολογισμού όσον αφορά την αισθητική, την αρχιτεκτονική και το σχέδιο.
Το βιβλίο του Algorithmic Architecture «Αλγοριθμική Αρχιτεκτονική», (Architectural Press/Elsevier, 2006), παρέχει μια οντολογική μελέτη σχετικά με τους όρους, τις έννοιες, και τις διαδικασίες της αλγοριθμικής αρχιτεκτονικής καθώς και ένα θεωρητικό πλαίσιο για τις εφαρμογές σχεδίου. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του είναι «Αλγόριθμοι για οπτική σχεδίαση» (Wiley, 2009) το οποίο περιέχει μια σειρά από ψηφιακές τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από σχεδιαστές για τη δημιουργία υπολογιστικού κώδικα για την επίλυση σχεδιαστικών προβλημάτων.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital