ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ

Εκδοχές του μοντέρνου στη σύγχρονη πραγματικότητα

18 Νοέμβριος, 2015

Εκδοχές του μοντέρνου στη σύγχρονη πραγματικότητα

Το παράδειγμα του Πάτροκλου Καραντινού. (ερευνητική εργασία)

Φοιτήτριες :  Συλεούνη Σταυρούλα, Σωτηροπούλου Πολυξένη
Επιβλέπων καθ : Τουρνικιώτης Παναγιώτης
Αρχιτεκτονική Σχολή, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Ημερομηνία παρουσίασης : Μάρτιος 2015

Αναζήτηση των κτιρίων του μοντέρνου στη σημερινή πόλη και διερεύνηση της εικόνας τους ως αποτελεσμα της συμπεριφοράς των χρηστών τους και συγκριτική θεώρηση των μεθόδων εκσυγχρονισμού που εφαρμόστηκαν στις περιπτώσεις των Αρχαιολογικών Μουσείων Ηρακλείου και Θεσσαλονίκης , έργα του Πάτροκλου Καραντινού.

Αρχιτεκτονική κληρονομιά και μοντέρνο: έννοιες γνωστές και ιδιαίτερα σημαντικές για την αρχιτεκτονική κοινότητα του σήμερα. Πώς όμως ο σεβασμός αυτός, αντικατοπτρίζεται στη σύγχρονη ζωή των κτιρίων-«μύθων»; Σε τι κατάσταση βρίσκονται σήμερα κτίρια της περίφημης δεκαετίας του ‘30, τα λαμπρά δείγματα της νέας ελληνικής αρχιτεκτονικής;

Σκοπός της παρούσας έρευνας δεν είναι να εξυμνήσει το μοντέρνο κίνημα και τα δημιουργήματά του, αλλά να τα αναζητήσει και να τα εντοπίσει στη σύγχρονη πόλη σε μια προσπάθεια να τα ζήσει και μαζί με αυτά να γνωρίσει την ιστορία του τόπου και τελικά να προβληματιστεί για τη σύγχρονη εικόνα της αρχιτεκτονικής και της πόλης, ως αποτέλεσμα της συμπεριφοράς των χρηστών της.

Αφετηρία και σημείο αναφοράς για την έρευνα αποτελεί το έργο του Πάτροκλου Καραντινού. Ο Καραντινός, σημαντικός εκπρόσωπος της γενιάς του ‘30 και με έργο που συνεχίζεται μέχρι τη δεκαετία του ‘60, έχει χωρίς αμφιβολία συμβάλει στη διαμόρφωση της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής. Ωστόσο, η παρακάτω εργασία δεν αποτελεί μονογραφία του αρχιτέκτονα, αλλά αναγνωρίζοντας την αξία του έργου του, επιχειρεί να το γνωρίσει στην ζωντανή εκδοχή του, αυτή που ξεπερνά τα σχέδια και τη βιβλιογραφία και συντάσσεται στον πραγματικό χώρο και χρόνο. Η αναζήτηση αυτή καταλήγει στην εξέταση της σημερινής εικόνας των κτιρίων των μουσείων και συγκεκριμένα στην κριτική θεώρηση των μελετών εκσυγχρονισμού που έχουν πραγματοποιηθεί στα Αρχαιολογικά μουσεία Ηρακλείου και Θεσσαλονίκης, σε αντιπαράθεση με τη μελέτη εκσυγχρονισμού, που είχε συντάξει ο Καραντινός, αυτή τη φορά, για το μουσείο Ακρόπολης.

Δείτε την εργασία σε pdf (143 σελ.) ΕΔΩ ή στο ακόλουθο flipbook

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital