ΕΡΓΟ

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

The Pierre

29 Μάρτιος, 2014

The Pierre

Κατοικία από εμφανές μπετόν μέσα στο βράχο.

English version

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Olson Kundig Architects εμπνεύστηκε από την αγάπη της ιδιοκτήτριας για το βράχο που περιβάλλει την ιδιοκτησία της, προκειμένου να σχεδιάσει την κατοικία από εμφανές μπετόν. Η επονομαζόμενη κατοικία «Pierre» που πήρε το όνομά της από τη γαλλική λέξη για την πέτρα, βρίσκεται σε ένα από τα San Juan Islands, στα ανοιχτά των ακτών του Σιάτλ, και αναπτύσσεται σε ένα επίπεδο.

Σχεδιασμένη ως ένα καταφύγιο που στριμώχνεται ανάμεσα σε δύο κομμάτια βράχου, η κατοικία «Pierre» υμνεί την υλικότητα της τοποθεσίας. Από ορισμένες οπτικές γωνίες, το σπίτι σχεδόν εξαφανίζεται μέσα στη φύση. Τα τραχιά του υλικά, ο βράχος που το περιβάλλει, η πράσινη στέγη με τη χλοώδη φύτευση και οι περιβάλλουσες φυλλωσιές είναι στοιχεία που βοηθούν την ομαλή ένταξη στο τοπίο.

 







 

«Το να βάλουμε το σπίτι μέσα στο βράχο ακολουθεί την παράδοση του να χτίζεις στο λιγότερο παραγωγικό μέρος του οικοπέδου, αφήνοντας τα πιο προνομιούχα μέρη ελεύθερα για αξιοποίηση», δήκωσε ο Tom Kundig, διευθυντής των Olson Kundig Architects και επικεφαλής αρχιτέκτονας του έργου.

Για να τοποθετηθεί η οικία βαθιά μέσα στο οικόπεδο, τμήματα του βράχου ανασκάφθηκαν μέσω συνδυασμού εργασιών μηχανής, αλλά και χειρωνακτικών. Ο ανάδοχος χρησιμοποίησε μεγάλα γεωτρύπανα για να ορίσει το περίγραμμα του κτηρίου και στη συνέχεια δυναμίτη, υδραυλικά πελέκια, συρμάτινα πριόνια και άλλα εργαλεία χειρός, εργαζόμενος όλο και με λεπτότερα εργαλεία και πιο λεπτομερείς εφαρμογές καθώς η κατασκευή προχωρούσε. Ο ανεσκαμμένος βράχος επαναχρησιμοποιήθηκε ως συντετριμμένο αδρανές υλικό στη λιθοδομή, υπενθυμίζοντας έτσι τη διαδικασία οικοδόμησης, ενώ επίσης τεράστια κομμάτια βράχου χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του  υπόστεγου.

 

 

Με εξαίρεση μια ξεχωριστή σουίτα, οι υπόλοιπες λειτουργίες του σπιτιού αναπτύσσονται σε ένα κύριο επίπεδο με ανοιχτή κουζίνα, τραπεζαρία και καθιστικό. Ένα κουτί αποθήκευσης επενδεδυμένο με ξύλο (κατασκευασμένο από σανίδες που ανακτήθηκαν από σπίτι που σχεδίασε ο Lionel Pries)εξασφαλίζει τη μετάβαση από έξω προς τα μέσα. Οι δύο μεγάλες βιβλιοθήκες ανοίγουν για να προσφέρουν κρυφή πρόσβαση στο χώρο του πλυντηρίου και τους αποθηκευτικούς χώρους της κουζίνας. Μια μεγάλη περιστρεφόμενη πόρτα από χάλυβα και γυαλί παρέχει πρόσβαση σε μια βεράντα.

Η κύρια κρεβατοκάμαρα βρίσκεται απομακρυσμένη στη δυτική πλευρά και διαθέτει νεροχύτη μαζί με λεκάνη κατασκευασμένη από ακόμη ένα τεράστιο πέτρινο εξόγκωμα, όπου στιλβωμένα τμήματα επιτρέπουν στο νερό να κυλά διαδοχικά σε τρεις ξεχωριστές δεξαμενές. Τοποθετημένη σε ορθή γωνία σε σχέση με το βασικό χώρο, η κρεβατοκάμαρα διαθέτει ένα ειδικά σχεδιασμένο κρεβάτι με δερμάτινο κεφαλάρι και υποπόδιο, τοποθετημένο στο μέσο μιας κατασκευής ραφιών από το δάπεδο ως την οροφή.

Ίχνη του βράχου συνεχίζονται και στο εσωτερικό του σπιτιού. Στο μπάνιο -το οποίο μοιάζει με σπήλαιο καθώς διατρυπά έναν από τους ογκόλιθους- δεσπόζει ένας κατακόρυφος καθρέφτης ο οποίος κρέμεται από μια τρύπα στην οροφή και αντανακλά το φυσικό φως στο χώρο. Σε όλο το σπίτι, ο βράχος προεξέχει μέσα στο χώρο ερχόμενος σε αντίθεση με τις πολυτελείς υφές των επίπλων. Ένα μεγάλο καθιστικό και η τραπεζαρία εκτείνονται κατά μήκος του κτηρίου, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η εστία τζακιού. Τόσο το εσωτερικό τζάκι όσο και το εξωτερικό σχηματίζονται από τη λαξευμένη υπάρχουσα πέτρα˙ εξαίρεση αποτελεί η επίπεδη επιφάνεια στην κορυφή, ενώ κατά τα λοιπά οι επιφάνειες αφέθηκαν τραχιές.

 

Η υλικότητα της χτισμένης οικοδομής -μαλακός χάλυβας, λείο σκυρόδεμα, γυψοσανίδες- δημιουργεί ένα ουδέτερο σκηνικό για την εσωτερική επίπλωση και τα έργα τέχνης καθώς επίσης και για την εξωτερική θέα προς τον κόλπο και το περιβάλλον τοπίο. Σύγχρονα έργα τέχνης των Cameron Martin, Jesse Paul Miller, Andres Serrano, Franz West και Claude Zervas έχουν τοποθετηθεί μέσα και έξω από την οικία. Τα έπιπλα αντίκες και τα αντικείμενα τέχνης συμπληρώνονται από κομμάτια που έγιναν κατά παραγγελία. Τα ιδιαίτερα φωτιστικά αντικείμενα βασίζονται σε σχέδια της Irene McGowan, καλλιτέχνιδος από το Σιάτλ και σχεδιάστριας φωτισμού, η οποία έγινε περισσότερο γνωστή για τη δουλειά της με το γνωστό Νορβηγό αρχιτέκτονα Roland Terry.

Η κατοικία «The Pierre» ολοκληρώθηκε το 2010 και ήταν ανάμεσα στους 26 νικητές των τιμητικών βραβείων του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτόνων στις αρχές Ιανουαρίου 2013.

 

Αρχιτεκτονικό γραφείο: Olson Kundig Architects
Επικεφαλής αρχιτέκτονας: Tom Kundig
Φωτογραφίες: Benjamin Benschneider
Πηγή: Olson Kundig Architects

Επιμέλεια - μετάφραση:  Μαρία-Ελένη Βογιατζή

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital