ΕΡΓΟ

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

ΚΤΙΡΙΟ ΤΡΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ (Ν. ΕΡΥΘΡΑΙΑ)

15 Απρίλιος, 2008

ΚΤΙΡΙΟ ΤΡΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ (Ν. ΕΡΥΘΡΑΙΑ)

Η μελέτη αυτή είχε ως βασικό παράγοντα πληροφόρησης του κτιριολογικού προγράμματος και τις γενικότερης οργάνωσης των κατοικιών την μέθοδο της αντιπαροχής. Για να επιτευχθεί μια αποδοτική και οικονομική λύση οι κατοικίες οργανώθηκαν σε ένα ενιαίο κέλυφος τεσσάρων επιπέδων με κοινό χώρο στάθμευσης και λεβητοστάσιο.

English version

Η κάθε κατοικία έχει ανεξάρτητη πρόσβαση από το δρόμο διατηρώντας έτσι την ιδιωτικότητα της μονοκατοικίας (δυνατότητα προσωπικής διεύθυνσης για τον κάτοικο).  Οι υπαίθριοι χώροι τόσο στον ακάλυπτο όσο και στο δώμα οργανώθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να διαχειρίζονται αποκλειστικά από τους εκάστοτε ιδιοκτήτες των τριών κατοικιών ενισχύοντας έτσι την ιδιωτικότητα της κατοικίας και την αίσθηση του προσωπικού χώρου σε ένα περιβάλλον συμβίωσης. 

Το πρώτο επίπεδο (υπόγειο) αποτελείται από τον χώρο στάθμευσης, το λεβητοστάσιο και τους βοηθητικούς χώρους των κατοικιών.  Η πρώτη κατοικία καταλαμβάνει κυρίως το τρίτο επίπεδο (όροφος) και μέρος του δευτέρου επιπέδου (ισόγειο) ως κύρια είσοδο. Τα τρία υπνοδωμάτια ορίζουν μια ζώνη ιδιωτικότητας που φιλτράρεται από τον διάδρομο ο οποίος ορίζει την μία πλευρά του χώρου υποδοχής.  Η ημιδιαφανής επιφάνεια αυτής της πλευράς καθώς και ο φυσικός φωτισμός από την οροφή καθιστούν τον διάδρομο τον χώρο όπου η ιδιωτικότητα προβάλλεται στον χώρο υποδοχής υπό τη μορφή σκιών. 
Η δεύτερη κατοικία καταλαμβάνει μέρος του δεύτερου επιπέδου (ισόγειο) με αυστηρό διαχωρισμό των δύο υπνοδωματίων από τον χώρο υποδοχής.  Το τζάκι αιωρείται αφήνοντας την εσωτερική κλίμακα να περνά από κάτω του η οποία ενώνει την κατοικία με το πρώτο επίπεδο. 
Η τρίτη κατοικία οργανώνεται κατακόρυφα και καταλαμβάνει το δεύτερο επίπεδο (ισόγειο) με τον χώρο υποδοχής, κουζίνα, WC και το τρίτο (όροφος) με δύο υπνοδωμάτια και λουτρό.  Η διάταξη του χώρου υποδοχής και της κουζίνας δημιουργούν μια αυξημένη ιδιωτικότητα στον υπαίθριο χώρο ανατολικά σε αντίθεση με την αυξημένη δημοσιότητα του δρόμου δυτικά.  Ως αποτέλεσμα ο χώρος υποδοχής με την έντονη διαφάνεια  επιτρέπει στιγμές όπου η ιδιωτικότητα της αυλής συνυπάρχει με την δημοσιότητα του δρόμου. Η πρώτη και τρίτη κατοικία έχουν πρόσβαση στο δώμα από εξωτερικές κλίμακες όπου δύο μεταλλικές κατασκευές οριοθετούν των υπαίθριο χώρο. 

 

 

Η δυτική όψη του κτιρίου ακολουθεί τον δρόμο και προβάλει ένα επίπεδο ως φίλτρο της κατοίκησης προς τις δραστηριότητες του δρόμου.  Το επίπεδο αυτό ορίζεται εν μέρει από συρόμενα μεταλλικά διάτρητα φύλλα που χρησιμοποιούνται για σκίαση του δυτικού ήλιου. 
Τα φύλλα αυτά ορίζουν περιοχές των υπαίθριων χώρων όπου μπορεί να εξωτερικευτεί η ιδιωτικότητα  των εσωτερικών χώρων.  Η δυνατότητα κίνησης των φύλλων δημιουργεί μια δυναμική όψει που συνεχώς αλλάζει προβάλλοντας την αντίδραση του κτιρίου κατά τη διάρκεια της ημέρας προς τον δρόμο. Ο φέρον οργανισμός του κτιρίου από οπλισμένο σκυρόδεμα έχει διατηρηθεί ανεπίχριστος προβάλλοντας έτσι τον τρόπο κατασκευής στον χρήστη. 
Ο πλαισιωτός σκελετός ορίζει την κλίμακα των όψεων δημιουργώντας αντίθεση με τις επιχρισμένες επιφάνειες της τοιχοποιίας πλήρωσης και των διάφανων υαλοπινάκων. Σε μικρότερη κλίμακα η υφή του σκυροδέματος με τα αποτυπώματα του ξύλινου καλουπιού δημιουργεί απρόσμενες σχέσεις με τα υπόλοιπα υλικά του εσωτερικού των κατοικιών.

Palimpsest | Architects + Enginners
Γιάννης A Κακλαμάνης , αρχιτέκτονας,  MSAAD
Χρήστος Κακλαμάνης, Πολιτικός Μηχανικός, MS


Η συγκεκριμένη παρουσίαση ,εντάσσεται στην πρόταση – πρόσκληση του greekarchitects.gr , για την ανάδειξη σύγχρονου αρχιτεκτονικού έργου.
Λεπτομέρειες για την αποστολή προτάσεων δείτε
ΕΔΩ

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital