ΕΡΓΟ

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

25 Απρίλιος, 2010

Προσθήκη καθ' ύψος και ανάπλαση διατηρητέου κτηρίου στο Παγκράτι/2009

Ένα σύγχρονο κτήριο συνδιαλέγεται με το αρχιτεκτονικό παρελθόν

English version

architectones02: ΛΟΥΚΑΚΟΥ + ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πρόκειται για την ανάπλαση ενός διώροφου διατηρητέου κτιρίου 190τμ, με την προσθήκη ενός ορόφου 70τμ. Το κτίριο είναι κτισμένο σε οικόπεδο με συνολική επιφάνεια 136τ.μ. Το υπάρχον διατηρητέο κτίριο αποτελείται από δύο ανεξάρτητες κατοικίες, μια στο ισόγειο, και μία στον Α όροφο, δώμα και αποθήκη στον ακάλυπτο χώρο (αυλή). 


Η πρόσβαση στο κτήριο γίνεται με δύο ανεξάρτητες εισόδους στην διαμπερή αυλή, με πρόσωπο επί των οδών Ευφορίωνος 15 και Αρκτίνου 6 και που ορίζεται από την εσωτερική όψη του κτιρίου και από τη μεσοτοιχία με γειτονική τετραώροφη πολυκατοικία.


Ανακατασκευή του διατηρητέου κτιρίου.


Το λιθόκτιστο διατηρητέο κτίριο είχε υποστεί σοβαρές ζημιές λόγω πολύχρονης εγκατάλειψης αλλά και κατά την διάρκεια πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στο εσωτερικό του, οπότε χρειάστηκε να γίνει πλήρης ανακατασκευή του, δηλαδή όλες οι αναγκαίες εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης, καθώς και η απαραίτητη στατική ενίσχυση. Τόσο τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε ( έγχρωμος σοβάς, γύψινα διακοσμητικά, ξύλινα κουφώματα, παραδοσιακά πλακάκια κτλ.) όσο και ο τρόπος κατασκευής (ενσωμάτωση υποστυλωμάτων στον όγκο της λιθοδομής, ενδοδαπέδια θέρμανση κτλ) επιλέχθηκαν ώστε να διατηρηθεί η αρχιτεκτονική του σύνθεση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του.
Μετατροπή της κατοικίας του Α ορόφου σε μεζονέτα με την προσθήκη ενός ορόφου, με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες μιας τετραμελούς  οικογένειας.

 

 


Μετά την προσθήκη το κτίριο λειτουργεί ως δύο ανεξάρτητες κατοικίες, μια ισόγεια και μία μεζονέτα. Σκοπός μας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου ενιαίου κτιρίου. Επιλέγουμε την σύνθεση του παλαιού κτιρίου με το νέο μέσω της αντίθεσης των μορφών και των όγκων. Η προσθήκη του ορόφου γίνεται σε εσοχή περιμετρικά του υπάρχοντος  με φέροντα οργανισμό και στοιχεία πλήρωσης από οπλισμένο σκυρόδεμα. Οι όψεις της προσθήκης διαμορφώνονται με τα ελάχιστα μέσα, περιβάλλονται από ένα ενιαίο άνοιγμα -κορδέλα δημιουργώντας ένα καθαρό όγκο που αντισταθμίζει την ιδιαίτερη αισθητική του διατηρητέου.

 

 

 

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital