ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΑ

Ενας νησιώτικος κήπος

02 Απρίλιος, 2011

Ενας νησιώτικος κήπος

Ένα όμορφο σπίτι, εξ ολοκλήρου πέτρινο με μεγάλη αυλή και πισίνα στην άκρη της με ατέλειωτη θέα προς τα κυκλαδίτικα νησιά.

Του Σωτήρη Παπαδάκη


Πρώτη επαφή
Αρχές της άνοιξης, η θερμοκρασία είχε αρχίσει να είναι στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και στο ταξίδι μας για την Άνδρο, συναντήσαμε στο πλοίο αρκετούς ξένους τουρίστες οι οποίοι απολάμβαναν την ανοιξιάτικη λιακάδα. Μετά από δύο ώρες φτάσαμε στο Γαύριο όπου και αποβιβαστήκαμε. Σύμφωνα με τις οδηγίες που είχαμε πάρει οδηγήσαμε περίπου δεκαπέντε λεπτά και φτάσαμε σε μια περιοχή λίγο έξω από το Μπατσί. Ο ιδιοκτήτης μας περίμενε για να μας δείξει το χώρο γύρω από το σπίτι του. Πραγματικά αντικρίσαμε ένα πολύ όμορφο σπίτι, εξ ολοκλήρου πέτρινο με μια μεγάλη αυλή και την πισίνα στην άκρη της και με ατέλειωτη θέα προς τα κυκλαδίτικα νησιά. Σίγουρα το τοπίο μας μάγεψε από την πρώτη στιγμή και παράλληλα μας ενέπνευσε ώστε να δώσουμε το μέγιστο δυνατό στη δημιουργία ενός αντάξιου κήπου.

 

papadakis.2011.04.01.jpg

 

Προκλήσεις
Την απόλυτη μαγευτική εικόνα πραγματικά την παρέσυρε ο απίστευτα δυνατός άνεμος. Σε ορισμένα σημεία και στιγμές δυσκολευόμασταν να σταθούμε όρθιοι. Ο άνεμος μας έδειξε από την αρχή ότι θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στην μελέτη του χώρου τόσο στο σχεδιασμό αλλά και στα είδη των φυτών που θα πρέπει να επιλέξουμε.

Επόμενη πρόκληση ήταν το μέτριο έως ακατάλληλο έδαφος της περιοχής. Σκληρό, πετρώδες, σχεδόν αδιαπέραστο από το νερό εξαιτίας των πολλών παράλληλων στρώσεων που παρουσιάζει ο μαρμαρυγιακός σχιστόλιθος.

Το ανάγλυφο του οικοπέδου λόγω της μεγάλης κλίσης μας προσανατόλισε στην δημιουργία βαθμίδων και σκαλιών για την πρόσβαση σε αυτές.

Επίσης δυσκολία συναντήσαμε και στην ποιότητα του νερού που μετά από ανάλυση βρέθηκε ότι είναι αρκετά σκληρό.

Προτάσεις 
Από  την αρχή της μελέτης του χώρου οι προτάσεις ήταν πολλές αλλά κινήθηκαν στον ίδιο άξονα. Η ήδη διαμορφωμένη κάτω πλακόστρωση και η επιθυμία του ιδιοκτήτη για τη δημιουργία χλοοτάπητα, μας οδήγησε τα πρώτα σχέδια και σκέψεις. Το πρώτο πρόβλημα που έπρεπε να λυθεί ήταν η κακή ποιότητα χώματος που δεν θα βοηθούσε την ανάπτυξη ενός υγιή χλοοτάπητα. Αντικαταστήσαμε με αμμόχωμα καλής ποιότητας και εγκαταστήσαμε το αυτόματο πότισμα. Το σύστημα αυτόματου ποτίσματος σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ικανό να αρδεύει και σε περιπτώσεις με μειωμένη πίεση. Προτιμήθηκαν ειδικά μπεκ που διατηρούν ομοιόμορφη διαβροχή και με κατάσταση αέρα και παράλληλα δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα με τα άλατα του νερού.

 

papadakis.2011.04.02.jpg

 

Πριν την εγκατάσταση του χλοοτάπητα φυτεύτηκαν τα φυτά στις τρεις πλευρές  του χώρου επιτρέποντας την πρόσβαση από το σπίτι και τοποθετήθηκαν κυβόλιθοι περιμετρικά των δένδρων που βρίσκονται στο χώρο του χλοοτάπητα αλλά και στις πλευρές προς τα φυτά. Ο κυβόλιθος θα διατηρεί το σχήμα του χλοοτάπητα σταθερό όσο και αν μείνει ακούρευτος, δεδομένο ότι δεν είναι μόνιμη κατοικία ώστε να συντηρείτε σταθερά ο κήπος, αλλά παράλληλα οριοθετεί και το στρογγυλό πλαίσιο με λουλούδια γύρω από τα δένδρα. Τα φυτά που προτιμήσαμε είναι κυρίως ανθοφόρα, μεγάλης αντοχής όπως η Διμορφοθήκη, η Βερονίκη και η Αρμέρια. Για αποχρώσεις του πράσινου Γιουνίπερα πλαγιόκλαδα και Λεβαντίνη. Τα περισσότερα φυτά είναι χαμηλού ύψους έτσι ώστε να μην κρύβουν την υπέροχη θέα από τα παράθυρα των δωματίων του ξενώνα  που βρίσκονται στο πρώτο επίπεδο. Μερικές πινελιές του κόκκινου, του φούξια και του κίτρινου δώσαμε με Δωδωναία, Βουκαμβίλια, απόλυτα παραδοσιακό φυτό των Κυκλάδων, και Άκορους σε προστατευμένα σημεία του χώρου.

Ο πλακόστρωτος δρόμος που οδηγεί στην πάνω αυλή δηλαδή στο δεύτερο επίπεδο, φυτεύτηκε δεξιά και αριστερά με θάμνους ποικιλόχρωμους, θάμνους με αρώματα ακόμα και με καρπούς. Προτιμήσαμε Πολυγαλά, Λαντάνα έρπουσα και νάνα για την πλούσια και συνεχή ανθοφορία, Φεγόια, Κουμαριά και Πυράκανθο για τα χρώματα και τους καρπούς τους  και άλλα πολλά φυτά για να ολοκληρώσουν τις συνθέσεις σε όγκους, σχήματα, χρώματα και αρώματα όπως Γιουνίπερα, Δεντρολίβανο, Ρίγανη,  Λεμονοθύμαρο, Μυόπορο έρπον και άλλα πολλά από την πλούσια ποικιλία φυτών που υπάρχουν. Γενικά φυτεύτηκαν σε σειρές αμφιθεατρικά και ανάλογα την εποχή ανθοφορίας και καρποφορίας ώστε να πετύχουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερη περίοδο ανθισμένου κήπου.  

 

papadakis.2011.04.03.jpg

 

Τέλος στην μία πλευρά του δρόμου φυτεύτηκαν έξι εξάμετρα Κυπαρίσσια ορθόκλαδα με σκοπό την μερική αποκοπή της θέα από το δρόμο προς την πισίνα.

Ανεβαίνοντας πλέον στην κεντρική αυλή, πριν την επέμβασή μας υπήρχε απλά ένα τμήμα της πλαγιάς του βουνού η οποία δημιουργούσε και προβλήματα κατολίσθησης με τις έντονες βροχές. Εξ αρχής προσανατολιστήκαμε στη δημιουργία τοιχίων αντιστήριξης από οπλισμένο σκυρόδεμα και επένδυση πέτρας. Δύο μεγάλα και δύο μικρά τοιχία ήταν το αποτέλεσμα δικαιώνοντας τις επιλογές μας για ευκολότερη πρόσβαση και δημιουργία προσβάσιμων τμημάτων κήπου.

Στο τρίτο επίπεδο του κήπου,  πάνω από το πρώτο τοιχίο λόγω του μήκους του σχεδιάσαμε ένα διάδρομο σε καμπύλη μορφή, ο οποίος καταλήγει στην σκάλα που μας οδηγεί στο επόμενο επίπεδο. Η φύτευση εκατέρωθεν του διαδρόμου αποτελείτε από μεγάλους θάμνους  όπως ο Ελαίαγνος πανασέ για το κιτρινοπράσινο φύλλωμά του, η Θιβέτια, ο Καλλιστήμονας και η Βουδλέια για την εντυπωσιακή ανθοφορία τους και συμπληρώνεται με μεσαίους και μικρούς όπως το Ευώνυμο μπράβο, το Υπέρικο έρπον, το Ευώνυμο μικρόφυλλο και άλλους.

 

papadakis.2011.04.04.jpg papadakis.2011.04.05.jpg

 

Ανεβαίνοντας ένα ακόμα επίπεδο δεξιά μας συναντάμε ένα τεράστιο επίπεδο βράχο που ανακαλύψαμε καθαρίζοντας την πλαγιά. Τον καθαρίσαμε και στις οπές του φυτεύαμε μικρά ανθοφόρα έρποντα φυτά, όπου από αυτό το σημείο η θέα προς την θάλασσα είναι τουλάχιστον καθηλωτική. Δίπλα ακριβώς από το φυσικό καθιστικό τα αρώματα από τη Ρίγανη και τη Μέντα μας φέρνουν πιο κοντά στην φύση ολοκληρώνοντας τη στιγμή.  Η κίνηση στο χώρο συνεχίζεται στο ίδιο μοτίβο με καμπυλωτό διάδρομο στρωμένο με ψηφίδα χρώματος τερακότα. Ένα χρώμα κοντά στα χρώματα του φυσικού περιβάλλοντος τοπίου που οδηγεί  ανάμεσα από φυσικά σχήματα και όγκους που σχηματίζουν τα φυτά προς την άλλη άκρη του οικοπέδου, όπου συναντάμε στο επίπεδο του εδάφους το ασημοπράσινο χρώμα από το Ελίχρυσο πετιολάρυς να αναδεικνύει το σκούρο πράσινο από πέντε Κυπαρίσσια ορθόκλαδα που σηματοδοτούν την πάνω γωνία του χώρου.

 

papadakis.2011.04.06.jpg papadakis.2011.04.07.jpg

 

Αποτέλεσμα
Το αποτέλεσμα της όλης προσπάθειας μας δικαίωσε, αφού ο ιδιοκτήτης και το φιλικό περιβάλλον του, που ζούνε το χώρο, εκφράζουν τη χαρά και την ηρεμία που τους προσφέρει ο κήπος σε συνδυασμό με το υπέροχο φυσικό περιβάλλον του νησιού για πραγματικά ημέρες χαλάρωσης για πραγματικές διακοπές.

 

papadakis.2011.04.08.jpg

papadakis.2011.04.09.jpg

 

 του Σωτήρη Παπαδάκη

 papadakis.2011.04.ipografi.jpg

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital