ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΑ

03 Φεβρουάριος, 2011
Υπόθεση προσωπική
Με μια βόλτα στην ελληνική ύπαιθρο και στα χωριά μας παρατηρούμε ότι η εκμετάλλευση του κήπου συνεχίζεται παραδοσιακά στο ίδιο στυλ.
Στο στυλ του χωριάτικου - αγροτικού κήπου με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Βλέπουμε στοιχεία όπως οι πήλινες γλάστρες, κιούπια γεμισμένα με χώμα και όμορφα λουλούδια, κληματαριές και άλλα πολλά που πολλές φορές σηματοδοτούν το ύφος και το χαρακτήρα ολόκληρης περιοχής όπως για παράδειγμα οι τσίγκινες γλάστρες στο Πήλιο.
Ελιά-ροδιά : δέντρα ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα που τα συναντάμε σχεδόν σε όλους τους αγροτικούς κήπους.
Εσωτερικά σχεδόν πάντα θα δούμε δύο βασικά συστατικά που ορίζουν την πετυχημένη συνταγή του παραδοσιακού αγροτικού κήπου. Τα φυτά με εδώδιμους καρπούς και ο παραδοσιακός λαχανόκηπος. Τα δύο αυτά μαζί κατακλύζουν τον κήπο στο μεγαλύτερο ποσοστό με αποτέλεσμα να αποτελεί μια μικρή παραγωγική μονάδα για την κάθε οικογένεια. Σχεδόν όλα τα δένδρα και οι θάμνοι κάτι φαγώσιμο προσφέρουν και μαζί με το χαρακτηρισμένο χώρο του λαχανόκηπου φτάνουν στο τραπέζι της οικογένειας όλα τα αγαθά.
Βάζουμε σε μικρά γλαστράκια σπόρους και σε λίγες μέρες βλέπουμε να ξεπροβάλουν τα νέα φυτά
Υπάρχουν πάρα πολλά διαφορετικά είδη δένδρων τα οποία προσφέρουν πλουσιοπάροχα τα αγαθά τους, όπως η ελιά που προσφέρει τον καρπό για το λάδι ή για βρώση, τα οπορωφόρα όπως η πορτοκαλιά που τρώμε το φρούτο της αλλά το στίβουμε για υπέροχους φυσικούς χυμούς, ή και άλλα είδη όπως η κυδωνιά που τρώμε τον καρπό της με πολλούς διαφορετικούς τρόπος από ψητά έως σε γλυκό του κουταλιού.
Ο λαχανόκηπος πάλι με την σειρά του μπορεί να προσφέρει σχεδόν ολόκληρο μανάβικο. Πατάτες, ντομάτες, αγγουράκια, φασόλια, λάχανα, μαρούλια και οτιδήποτε άλλο μπορούμε να καλλιεργήσουμε ανάλογα τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.
Snow pea : μόλις λίγες εβδομάδες χρειάστηκαν για να μεγαλώσουν και λίγες ακόμα για να μας δώσουν τους καρπούς τους.
Τα snow pea είναι ένα είδος φασολιού-αρακά με γλυκιά γεύση και τρώγεται στην σαλάτα.
Όμως όλα τα παραπάνω που αναφέραμε δεν αποτελούν αποκλειστικότητα των κήπων της υπαίθρου και των ελληνικών χωριών. Μπορούμε σε κάθε αστικό κήπο να εντάξουμε με απόλυτη αισθητική επιτυχία όλων των ειδών τα φυτά που μπορούν να μας προσφέρουν πέρα από την όμορφη παρουσία τους αλλά και την πλούσια παραγωγή τους.
Τα μαρούλια είναι έτοιμα και μπορούμε να κόψουμε για την σαλάτα μας.
Πρέπει να κάνουμε υπόθεση προσωπική την παραγωγή φρούτων και λαχανικών στο σπίτι μας. Μπορούμε σε κάθε κήπο της πόλης να ορίσουμε ένα χώρο για την καλλιέργεια κηπευτικών. Ανάλογα την εποχή του έτους καλλιεργούμε τα αντίστοιχα φυτά ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν και να μας δώσουν τους καρπούς τους. Καλλιέργεια λαχανόκηπου μπορεί να γίνει οπουδήποτε έχει ήλιο και νερό. Ακόμα και στο διαμέρισμα μας μπορούμε να βάλουμε σε γλάστρες τις ντομάτες μας ή τα μαρούλια και να εξασφαλίσουμε υγιεινή σαλάτα για όλο το χρόνο. Εύκολα χωρίς να απαιτούν πολύ χρόνο για τη φροντίδα τους τα φυτά αυτά μεγαλώνουν πάρα πολύ γρήγορα και μέσα σε λίγους μήνες απολαμβάνουμε πεντανόστιμα πιάτα.
Το δενδρολίβανο το χρησιμοποιούμε στα ψητά μας αλλά και ως ρόφημα
Μπορούμε επίσης σε γλάστρες να καλλιεργούμε όλα τα βότανά μας και τα μυρωδικά. Σε γλάστρα φυτεύεται η φασκομηλιά, πίνετε ως αφέψημα και είναι πάρα πολύ ωφέλιμο στον ανθρώπινο οργανισμό. Χαρακτηριστικά λένε ότι όποιος πίνει φασκόμηλο το Μάιο δεν θα πεθάνει ποτέ, θέλοντας να δείξουν τις ευεργετικές ιδιότητες του φυτού την συγκεκριμένη περίοδο του έτους.
Μυρωδικά όπως ο βασιλικός, το θυμάρι και η ρίγανη που τα χρησιμοποιούμε σχεδόν καθημερινά στη διατροφή μας. Το μάραθο, η λεβάντα και πόσα άλλα με ωφέλιμες για εμάς ιδιότητες.
(Αρ. εικ.)Η αψιθιά γίνεται ένα πολύ ευεργετικό για τον άνθρωπο ρόφημα, (Δεξ. εικ.) Φασκομηλιά
Το θυμάρι γνωστό για το άρωμά του ενώ πίνετε και σαν ρόφημα
Αν με τόση ευκολία φτιάχνουμε ένα λαχανόκηπο στο μπαλκόνι μας πόσο μάλλον σε ένα κήπο που ο χώρος δεν είναι τόσο περιορισμένος. Όμως εκεί οι δυνατότητές μας δεν περιορίζονται σε αυτό το κομμάτι. Μπορούμε να φυτεύουμε καρποφόρα δένδρα εντάσσοντας τα στο καλλωπιστικό μέρος του κήπου. Δίνοντας συγκεκριμένα σχήματα όπως σφαίρας, μια πορτοκαλιά για παράδειγμα αποτελεί ένα υπέροχο καλλωπιστικό δένδρο που το χειμώνα θα μας προσφέρει και πορτοκάλια. Σίγουρα υποβαθμίζουμε την παραγωγή στο όνομα της αισθητικής αλλά δεν μας απαγορεύει να έχουμε και τα δύο. Επίσης περιπτώσεις θάμνων όπως η κουμαριά μπορεί να μας προσφέρει τα νόστιμα κούμαρα αλλά παράλληλα συγκαταλέγεται στα φυτά με ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία φυτεύοντας το μεμωνομένα, σε ομάδες ή και σε μπορντούρες.
Συνοψίζοντας βλέπουμε ότι ο αστικός κήπος μπορεί να συμπεριλάβει με επιτυχία χαρακτηριστικά του αγροτικού και ενώ μας προσφέρει απλόχερα τα προϊόντα του, παράλληλα δεν υστερεί σε τίποτα από ένα καθαρά καλλωπιστικό αστικό κήπο.