ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΑ

Φυτεύσεις στο επίπεδο του εδάφους

04 Νοέμβριος, 2008

Φυτεύσεις στο επίπεδο του εδάφους

Όταν σχεδιάζουμε χώρους οι οποίοι προορίζονται για χρήση από ανθρώπους, οι διαστάσεις των φυτών που είναι σχετικές με τις ανθρώπινες διαστάσεις είναι κρίσιμες.

Επάνω σε ένα σχέδιο, πλάνο, διαχωρίζοντας απλά τις περιοχές που πρόκειται να φυτευτούν, σύμφωνα με το ύψος (της κόμης) των φυτών, αποτελεί ένα βασικό πρώτο βήμα στη διαδικασία του σχεδιασμού της φύτευσης και της εκλογής των φυτικών ειδών που θα την αποτελέσουν. Αυτό είναι βασικό για το λόγο ότι το ύψος των φυτών μέσα σε μια συνδυασμένη φύτευση είναι αυτό που καθορίζει πολλές από τις πιθανές ιδιότητες του χώρου και ειδικότερα αυτές που συνδέονται με την ορατότητα, την κίνηση και την αισθητική, φυσική άνεση των ανθρώπων μέσα στο συγκεκριμένο χώρο.
Ο Jakobsen (1977) μας υπενθυμίζει σαν κρίσιμα ύψη των φυτών, σε συνδυασμό με τις ανθρώπινες διαστάσεις, τα ακόλουθα: εδαφικό επίπεδο, ύψος γονάτου, ύψος μέσης και επίπεδο όρασης (ματιού). Βασιζόμενος σ' αυτές τις διαβαθμίσεις προτείνει την ομαδοποίηση του φυτικού υλικού αντιστοίχως.

Ύψος φυτού (κόμης) ----------------Φυτά

Εδαφικό επίπεδο --------------------Χλόης (διάφορα)
Κάτω από το ύψος γονάτου ---------Έρποντα - νάνα
Ύψος γονάτου - μέσης -------------Μικροί θάμνοι - Μεσαία ποώδη
Ύψος μέσης - ματιού ---------------Μεσαίοι θάμνοι - Ψηλά ποώδη
Επάνω από το επίπεδο της όρασης ---Ψηλοί θάμνοι - Δένδρα
(ματιού)


Πέρα από τις διαβαθμίσεις αυτές χρειάζεται να έχουμε υπ' οψιν μας το ύψος μιας συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων για την οποία μπορεί να σχεδιά¬ζουμε ένα συγκεκριμένο χώρο. Διαφορετική θα πρέπει να είναι η προσέγγιση μας στον σχεδιασμό ενός χώρου σύμφωνα με την ομάδα ανθρώπων που πρόκειται να τον χρησιμοποιήσει. Μπορεί να είναι χώρος για αναψυχή παιδιών, για τη συγκέντρωση ανθρώπων με ειδικές ανάγκες κ.λπ.

Είναι σκόπιμο στη συνέχεια να εξετάσουμε τις δυνατότητες που παρέχει κάθε μία κατηγορία από την προηγούμενη διαβάθμιση στο σχεδιασμό ενός χώρου.

Φυτεύσεις σε εδαφικό επίπεδο
Το κύριο χαρακτηριστικό που προσδίδει αυτή η κατηγορία είναι η έλλειψη οποιασδήποτε ενόχλησης όσον αφορά στην ορατότητα και στην κίνηση μέσα σ' ένα συγκεκριμένο χώρο.



Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει φυτά τα οποία αναπτύσσονται πολύ κοντά στην επιφάνεια του εδάφους με λίγα μόνο εκατοστά πάχος. Ακολουθούν οποιοδήποτε κυματισμό υπάρχει στην επιφάνεια του εδάφους. Σε περιπτώσεις που το έδαφος είναι επίπεδο η επιφάνεια που δημιουργεί το φυτικό υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους για κυκλοφορία στο χώρο αυτό. Φυσικά η φθορά από τη χρήση αυτή είναι αρκετά πιο έντονη σε σχέση με τα υλικά που χρησιμοποιούνται για δημιουργία πλακόστρωτων διαδρόμων κυκλοφορίας.



Τα πλέον ανθεκτικά στη φθορά φυτικά είδη είναι αυτά που κουρεύονται κανονικά και δημιουργούν έτσι ένα «χαλί» πράσινο όχι μόνο οπτικά και αισθητικά όμορφο αλλά και κατάλληλο ως χώρο για περπάτημα, παιχνίδι, ξάπλωμα, ποδήλατο κ.λπ. Όλα αυτά συντελούν αρκετά στην αισθητικά αξία και στη δημοφιλή χρήση του γκαζόν τόσο σε ιδιωτικούς όσο και σε δημόσιους χώρους.



Τα φυτά αυτής της κατηγορίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνα τους ή να συνδυαστούν και με άλλα υλικά που μπορεί να βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στο χώρο, όπως πέτρες, χαλίκια, και άλλα υλικά πεζοδρομήσεως βελτιώνοντας έτσι την αισθητική του χώρου που συνθέτουν. Χρησιμοποιώντας διαφορετικά είδη επιτυγχάνεται μια διαφοροποίηση στο φύλλωμα δημιουργώντας έτσι διαφορετικά σχέδια στην επιφάνεια που καλύπτουν.
Στη συνέχεια θα αναλύσουμε και τις υπόλοιπες περιπτώσεις στα επόμενα άρθρα.

Του Σωτήρη Παπαδάκη

Βιβλιογραφία : εργαστήριο κηποτεχνίας του Νίκου Πετρόπουλου

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital