ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Μηνιαία Αναδρομή

Αναδρομή Ιουλίου

02 Αύγουστος, 2008

Αναδρομή Ιουλίου

Δείτε τα θέματα που δημοσιεύτηκαν στις μόνιμες στήλες του greekarchitects.gr τον Ιούλιο -2008

Τον Ιούλιο του 2008, παρουσιάσαμε από το site μας 7 νέα θέματα στις μόνιμες στήλες. Αυτά ήταν:

 Φωτισμός

 

Ενεργειακά υπεύθυνος σχεδιασμός φωτισμού και σύγχρονες τεχνολογίες -(ΜΕΡΟΣ Α)

Τα σύγχρονα κτίρια με τις αυξημένες απαιτήσεις τους για περισσότερη άνεση και ασφάλεια, καλύτερες εργασιακές συνθήκες και ορθολογική διαχείριση της διαθέσιμης ενέργειας, αυξάνουν σημαντικά την πολυπλοκότητα και το κόστος των συμβατικών εγκαταστάσεων που θα προσπαθούσαν να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις αυτές.


(
Του Θεόδωρου Δ. Κοντορήγα )



Αρχιτεκτονική Τοπίου & Κηποτεχνία

 

William Beckford

Το Fonthill Abbey ήταν για τον αγγλικό κήπο ότι και το Bomarzo για τον ιταλικό μπαρόκ κήπο - ένα εκκεντρικό παράδειγμα του ύφους του. Δεν είναι  μια περίπτωση των τερατουργημάτων Bomarzo που εμφανίζονται  στις αντίστοιχες παραλλαγές τους σε Fonthill, αλλά τα  ανέκδοτα που μεγάλωσαν γύρω από το δημιουργό του, William Beckford ήταν τόσο περίεργα όσο τα φανταστικά πλάσματα στον ιταλικό κήπο. 

(
Του Σωτήρη Παπαδάκη )


Arti-physis

 

TO AΣΤΥ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ (ΜΕΡΟΣ Δ')

Η θεώρηση του αστικού μέλλοντος τυπικά ταυτίζεται με εσχατολογικές διηγήσεις. Οι ειδήμονες, πεφωτισμένοι μελλοντολόγοι ή απλά κινδυνολόγοι, προμηνύουν το συγκλονιστικό, το αποτρόπαιο, το απάνθρωπο, το φρικτό.

(
Του Αριστοτέλη Δημητρακόπουλου )


Επιλεγόμενα

 

Αρχιτεκτονική πέρα από την κατασκευή. Η 11η Μπιενάλε Βενετίας ή αλλιώς «Τα κτίρια: Η ταφόπλακα της Αρχιτεκτονικής».

Υπάρχει αρχιτεκτονική πέρα από την κατασκευή; Η αρχιτεκτονική εμπεριέχει και την κατασκευαστική διαδικασία, το κατασκεύασμα όμως δεν σημαίνει απαραίτητα και την συμμετοχή της αρχιτεκτονικής. Έτσι, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι στην Ελλάδα έχουμε μάλλον πληθώρα κατασκευών και ταυτόχρονα ελάχιστα αρχιτεκτονήματα. Το ζήτημα αυτό είναι το θέμα της φετινής ενδέκατης Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία με τίτλο: Out there: Architecture beyond building.

(
Του Νικόλα Μιτζάλη )



Τα ψηλά κτίρια

 

Αφιέρωμα στα ψηλά κτίρια II.α

Το αφιέρωμα αυτό περιλαμβάνει μια γενική επισκόπηση του αρχιτεκτονικού κτιριακού τύπου των ψηλών κτιρίων, γνωστού ως ουρανοξύστης, από την εμφάνιση του το 1885 στο Σικάγο μέχρι σήμερα, τις αρχές του 21ου αιώνα. Έχοντας γραφτεί πολλά κείμενα και θεωρίες για τα ψηλά κτίρια, έγινε η προσπάθεια να παρουσιαστεί η ιστορική αυτή αναδρομή με έναν πρωτότυπο τρόπο, ο οποίος να διαφέρει από τους μέχρι τώρα υπάρχοντες.


(
Tου Αλέξιου Βανδώρου )


Διάλογοι (2)

 

 «Να τα αποδεχθούμε ως έχουν»

Επιλέγουμε να συνεχίσουμε τις δημοσιεύσεις τις σχετικές με την αναγκαιότητα ή όχι της κατεδάφισης των διατηρητέων κτιρίων της Δ. Αρεοπαγίτου με ένα άρθρο της κ. Μάρως Καρδαμίτση-Αδάμη. Η κ. Καρδαμίτση-Αδάμη είναι αρχιτέκτων, καθηγήτρια στο ΕΜΠ και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

(
Του Μανώλη Αναστασάκη )


Αμφίστυλο

 

Η φωλιά του πουλιού   (μόνιμη στήλη , απο τον τεχνικό κόσμο)

Πολύπλοκες επιφάνειες και γεωμετρίες έχουν προσελκύσει την προσοχή και είναι πολύ δημοφιλείς στο πεδίο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Αντίθετα με τον μινιμαλισμό της μοντέρνας αρχιτεκτονικής, οι πολυπλοκότητες της σύγχρονης πρακτικής ενεργοποιούν αξίες ποικιλότητας, πλούτου και χωρικής κατανόησης μέσα από πολυπρόσωπες φόρμες. 

( Του Σίμου Γερασιμίδη )


Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital