ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΝΕΑ

18 Ιούνιος, 2010

Contemplating the Void—Create Your Own Guggenheim Intervention.

Το Contemplating the Void-Create Your Own Guggenheim Intervention επιβεβαιώνει πόσο καταλυτική μπορεί να είναι η αρχιτεκτονική του Guggenheim.

English version

Το Μουσείο Guggenheim της Ν. Υόρκης γιορτάζοντας τα 50 χρόνια λειτουργίας του διεξήγαγε στις 14 Μαΐου 2010 τον διαγωνισμό Contemplating the Void-Create Your Own Guggenheim Intervention. Το μουσείο καλούσε τους συμμετέχοντες να "οραματιστούντην εικονική ροτόντα του μουσείου" και να καταθέσουν τις ιδέες τους στην ιστοσελίδα Flickr. Τελικά κατατέθηκαν 200 προτάσεις. Οι επιμελητές της έκθεσης (Nancy Spector, David Van Der Leer) επέλεξαν 5 από αυτές, οι οποίες παρουσιάζονται παρακάτω.

 

The Buried Void

The Buried Void
Noel Turgeon
St. Paul, Minnesota

Στο  The Buried Void, μια συνεχής ροή άμμου πέφτει από το oculus στην κορυφή του Guggenheim στο ετωτερικό του μουσείου και συγκεντρώνεται στο πάτωμα της ροτόντας. Για πενήντα χρόνια από τώρα το κενό θα γεμίζει σταδιακά με άμμο και θα σταματήσει στις 21 Οκτωβρίου 2059 (100ή επέτειο του Guggenheim), όταν θα έχει γεμίσει εντελώς. Μέχρι τότε, οι επισκέπτες του μουσείου, θα πρέπει να ενθαρρύνονται να βιώσουν και να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτόν τον χρονικό μετρητή: καθώς τα φυσικά αντικείμενα στη ζωή τους γίνονται άχρηστα, οι επισκέπτες καλούνται να τα τοποθετήσουν στις κάψουλες που θα παρέχει το μουσείο και να τα ρίξουν στην άμμο.

Κατά τη διάρκεια του εορτασμού των εκατό χρόνων από την ίδρυση του μουσείου Guggenheim, η ροτόντα θα αδειάσει και θα αποκαλυφτεί το περιεχόμενό της σε μια εξελικτική αναδρομική έκθεση ξεχασμένων αντικειμένων του  πρώτου μισού του 21ου αιώνα.

Η έμπνευση για αυτήν την παρέμβαση προέρχεται από δύο πηγές. Η πρώτη αφορά την σκέψη: "πώς πράγματα που θα ξεχαστούν, στο μέλλον θα μπορούσαμε να τα υπενθυμίσουμε;" και το δεύτερο σχετίζεται με την επιθυμία να σημαδέψουμε την πάροδο του χρόνου, με φυσικό τρόπο μέσα από τον χώρο και τα αντικείμενα. 

 

Favelart

Favelart

Lucio Carvalho
Sao Paulo, Brazil


Το Favelart είναι εμπνευσμένο από τη Βραζιλία.

Αν ο πολιτισμός δεν  φτάσει σε μέρη όπου υπάρχει φτώχεια, τότε, η φτώχεια, με τη σειρά της, θα εισβάλλει στον πολιτισμό.

Μια προσέγγιση αρκετά διαφορετική, με έντονη κεντρική ιδέα. Ο δημιουργός δεν χρειάστηκε να επεξηγήσει περισσότερο την πρότασή του.

 

 

 

 

 

 

 

Sunflowers

Sunflowers
David Andrew Tasman
New York, New York

Τα Sunflowers προτείνουν την δημιουργία ενός χωραφιού από ηλιοτρόπια στο ανώτερο επίπεδο της ροτόντα.  Τα  τελευταία 50 χρόνια, το Μουσείο Guggenheim κατάφερε να φέρει την τέχνη στην ζωή, και το αντίστροφο. Φέρνοντας το έξω μέσα, η τυπική σχέση μεταξύ κτηρίου και τοπίου αντιστρέφεται. Το φυσικό παρουσιάζεται στο κοινό ως έργο τέχνης και εκθέτεται με ανάλογο τρόπο.

Η έμπνευση για αυτήν την παρέμβαση προήλθε από το ενδιαφέρον για τη λαϊκή κουλτούρα, χρησιμοποιώντας αντιθετικές αντιπαραθέσεις για να επικαλεστούν το sublime, το ιδανικό. 

VOID CONDITION(ED)

VOID CONDITION(ED)
Bad Architects Group (Paul Burgstaller/Ursula Faix
Innsbruck, Austria

Η ιδέα του VOID CONDITION (ED) προέρχεται από τη γερμανική λέξη για το "κενό" (luftraum), η οποία κυριολεκτικά μεταφράζεται σε «εναέριο χώρο», καθώς και από τη σκέψη να αλλάξει ο χώρος εντελώς με όσο το δυνατόν λιγότερες αλλαγές. 


Κλιματίζοντας τον αέρα που ήδη υπάρχει στο κενό, κάποιος θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο χώρο χωρίς να διακόπτει τον τρόπο με τον οποίο υπάρχει σήμερα, προσθέτοντας ταυτόχρονα μια άλλη διάσταση ή επίπεδο στην υπάρχουσα εμπειρία με τη μορφή ενός κατακόρυφου τούνελ αέρα.

 

 

 

 

WTF?! (watch the fool)

WTF?! (watch the fool)
Bruny Yan You Fu
Rennes, France

Το  WTF?! (watch the fool)  προσπαθεί να δώσει μια γεωμετρική απάντηση στο "contemplating the void/σχεδιάζοντας το κενό." Η έμπνευση για αυτήν την παρέμβαση προέρχεται από μια ιστορία που αφορά τον αρχιτέκτονα Tadao Ando.

Όταν ο Ando ήταν νέος, η στέγη το  σπιτιού του κατέρρευσε αφήνοντας μια μεγάλη τρύπα. Τότε ο Ando συνειδητοποίησε ότι «σχεδιάζοντας το κενό" σημαίνει να αισθάνεσαι το χώρο, να νιώθεις την ομορφιά του αόρατου.

Η ιδέα του project προήλθε επίσης από το Pantheon of Hadrien στη Ρώμη.

 

 

 

Ο διαδικτυακός διαγωνισμός-έκθεση διοργανώθηκε στα πλαίσια της επετείου το μουσείου Guggenheim της Ν. Υόρκης και σαν συνέχεια της έκθεσης που παρουσιάστηκε στην ροτόντα του Guggenheim. Καλλιτέχνες, designers, αρχιτέκτονες άφησαν την πρακτική και την πραγματικότητα για να  σχεδιάσουν το κενό.

Στην έκθεση των projects ιδεών προέκυψαν ποικίλα θέματα, όπως η επιστροφή στη φύση, στην αρχέγονη κατάσταση της, η επιθυμία να σκαρφαλώσεις στο κτήριο, η αλληλεπίδραση του φωτός και του χώρου, το ενδιαφέρον για διαφάνειες σε αντιπαράθεση με την δομή από μπετόν, οι επιπτώσεις του ήχου στο περιβάλλον... Το Contemplating the Void-Create Your Own Guggenheim Intervention επιβεβαιώνει πόσο πραγματικά καταλυτική μπορεί να είναι η αρχιτεκτονική του Guggenheim.

Στην έκθεση συμμετείχαν οι καλλιτέχνες Alice Aycock, FAKE DESIGN (Ai Weiwei), Anish Kapoor, Sarah Morris, Wangechi Mutu, Mike Nelson, Paul Pfeiffer, Doris Salcedo, Lawrence Weiner, and Rachel Whiteread, οι designers ,  Fernando and Humberto Campana, Martí Guixé, Joris Laarman Studio, and Studio Job και οι αρχιτέκτονες Álvaro Siza Vieira Arquitecto, BIG (Bjarke Ingels Group), Greg Lynn FORM, junya.ishigami+associates, MVRDV, N55, Philippe Rahm, Snøhetta, Studio Daniel Libeskind, Toyo Ito & Associates, Architects, and West 8.

  • exhibit.photo

    Installation view: Contemplating the Void: Interventions in the Guggenheim Museum, Solomon R. Guggenheim Museum, New York, 2010
    Photo: David Heald
    © The Solomon R. Guggenheim Foundation, New York

  • exhibit.photo

    Installation view: Contemplating the Void: Interventions in the Guggenheim Museum, Solomon R. Guggenheim Museum, New York, 2010
    Photo: David Heald
    © The Solomon R. Guggenheim Foundation, New York

  • exhibit.photo

    Installation view: Contemplating the Void: Interventions in the Guggenheim Museum, Solomon R. Guggenheim Museum, New York, 2010
    Photo: David Heald
    © The Solomon R. Guggenheim Foundation, New York

  • exhibit.photos.2

    Acconci Studio (Vito Acconci), Brooklyn, New York
    SPIDERMUSE(UM)...WRIGHT-O-WEB...SPINNING GUGGY..., 2009
    Digital print, 193 x 135.9 cm
    Artwork © Acconci Studio

  • exhibit.photos.2

    Julien De Smedt Architects (JDS), Brussels
    Experiencing the Void, 2009
    Digital print, 48.3 x 33 cm
    Artwork © Julien De Smedt Architects (JDS)

  • exhibit.photos.2

    Anish Kapoor (b. 1954, Bombay)
    Ascension (Red), 2009
    Three digital prints, two parts 44.5 x 36.2 cm each, one part 44.5 x 56.6 cm, edition 1/ 6
    Artwork © Anish Kapoor

  • exhibit.photos.3

    MAD Architects (Yansong Ma), Beijing
    State Fair Guggenheim, 2009
    Digital print, 94.5 x 68.6 cm
    Artwork © MAD

  • exhibit.photos.3

    MVRDV, Rotterdam, Netherlands
    Let's Jump!, 2009
    Digital print, 95.3 x 68.6 cm
    Artwork © MVRDV

  • exhibit.photos.3

    Saunders Architecture, Bergen, Norway
    FLW in His Element, 2009
    Digital print, 48.3 x 32.7 cm
    Artwork © Saunders Architecture

  • exhibit.photos.3

    SelgasCano, Madrid
    Erratic Void, 2009
    Holographic print, 22.9 x 17.8 cm
    Artwork © SelgasCano

  • exhibit.photos.3

    Alyson Shotz (b. 1964, Glendale, Arizona)
    Untitled, 2009
    Laserjet print, 48.3 x 33 cm
    Artwork © Alyson Shotz

  • exhibit.photos.3

    Sarah Sze (b. 1969, Boston)
    Guggenheim as a Ruin, 2009
    Collage, string, tape, plastic, and razor blade on paper, 96.5 x 68.9 cm
    Artwork © Sarah Sze

Η ιστοσελίδα Flickr pool αποτελεί την διαδικτυακή έκθεση του Re:Contemplating the Void: Interventions in the Guggenheim και θα παραμείνει ανοιχτή για όσους επιθυμούν να καταθέσουν τη δική τους πρόταση για την ροτόντα του Guggenheim.

Πληροφορίες-υλικό: γραφείο τύπου Solomon R. Guggenheim Museum
http://www.guggenheim.org/new-york/press-room

Εικόνα πρώτου επιπέδου:
Solomon R. Guggenheim Museum, New York.
Photo: David Heald. © The Solomon R. Guggenheim Foundation, New York. FLWW-14

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital