ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΝΕΑ

Light forest, AA DLAB 2013

03 Οκτώβριος, 2013

Light forest, AA DLAB 2013

Το Light Forest αποτελεί τη τελική πρόταση διαδραστικής αρχιτεκτονικής του DLAB Visiting School, το οποίο έλαβε χώρα στο Λονδίνο στην σχολή Architectural Association και στο AA Hooke Park.

English version

 

Χαμηλά στο έδαφος ή επάνω σε κάθετες επιφάνειες , το Light Forest επεκτείνεται και φωτίζει το περιβάλλον του. Ως ένας ζωντανός οργανισμός εξαπλώνεται στο χώρο και εναποθέτει τους κινητικούς του κάλυκες για να μεταδώσει το φως. Ως ένα διαδραστικό έργο τέχνης, επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ του ιδίου και των ανθρώπων γύρω του. Το Light Forest είναι ένα πολύπλοκο σύνολο κινητικών μελών το οποίο, όταν ενεργοποιείται, μεταβάλλει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το χώρο. Έχοντας εισαχθή στο ανθρώπινο περιβάλλον, το Light Forest αποτελείται από ένα κεντρικό νευρικό σύστημα και από μια κινητική επιφάνεια η οποία επιτρέπει την διάδραση με τους ανθρώπους που την περιβάλλουν μέσω της άμεσης επαφής.

Χρησιμοποιώντας ένα σύνολο μοτίβων από νήματα, το εξωγήινο νευρικό σύστημα του Light Forest είναι ικανό να λαμβάνει ερεθίσματα από το άμεσο περιβάλλον του. Ο εγκέφαλος αυτός ασκεί κεντρικό έλεγχο πάνω στην κίνηση των διακριτών δομικών οργάνων της κατασκευής. Οι ελάχιστες κινήσεις στην επιφάνεια του δημιουργούν ποικιλόμορφους σχηματισμούς φωτός στο χώρο. Καθώς ο χώρος γεμίζει με τα διαφορετικά σχεδιαστικά μοτίβα φωτός, οι άνθρωποι μπορούν να βιώσουν την αλληλεπίδραση με τρόπο άμεσο αλλά και με τρόπο που είναι συνδεδεμένος  με το υποσυνείδητό.

Το ΑΑ DLAB πειραματίζεται με την ενσωμάτωση αλγοριθμικών και παραγωγικών μεθοδολογιών σχεδιασμού καθώς και με την χρήση ψηφιακών μηχανών κατασκευής μεγάλης κλίμακας. Συνεχίζοντας με την χρωματική του αντζέντα, το ΑΑ DLAB 2013 βυθίζεται στο χρώμα του μπλε. Διερευνάει τις φυσικές διεργασίες της μορφολογικής ανάπτυξης σε σχέση με τις καινοτόμες ιδέες της αρχιτεκτονικής κατασκευής. Οι έννοιες της μορφολογικής ανάδυσης, της διαφοροποίησης και της πολυπλοκότητας είναι συνυφασμένες με την αλληλεπίδραση και τη συμμετοχική μέθοδο σχεδιασμού. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται αρχιτεκτονικά αρχέτυπα σε πλήρη κλίμακα. Το πρόγραμμα διακρίνεται σε δύο φάσεις. Κατά τη διάρκεια της αρχικής φάσης οι συμμετέχοντες βιώνουν τη μοναδική ατμόσφαιρα και τις εγκαταστάσεις της Architectural Association στο Λονδίνο. Η δεύτερη φάση λαμβάνει χώρα στο AA Hooke Park και εστιάζει κυρίως στην κατασκευή και συναρμολόγηση ενός μεγάλης κλίμακας μοντέλου που συμβαδίζει με τις ιδέες σχεδιασμού του DLAB.

Το 2013 το AA DLAB διερεύνησε θέματα παραγωγικών τρόπων σχεδιασμού, την σχεδίαση κινητικής αρχιτεκτονικής, το διαδραστικό design, καθώς και τις τεχνολογίες κατασκευής μεγάλης κλίμακας. Κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού , οι μαθητές ανακάλυψαν μεθόδους που επιτρέπουν την ενσωμάτωση της διάχυσης του φωτός στο χώρο σε σχέση με άλλες χωρικές παραμέτρους. Με αυτό τον τρόπο προστίθεται ένα επιπλέον επίπεδο αρχιτεκτονικής χωρικής ποιότητας. Η οργανωμένη υπολογιστική δύναμη για τις σχεδιαστικές εξερευνήσεις αντικατοπτρίζει τα χαρακτηριστικά της 'αυτο-οργάνωσης' που παρατηρούνται σε ένα εύρος διαστάσεων στη φύση. Στο πλαίσιο του DLAB, τα διακριτά στοιχεία της κατασκευής αν και είναι μικρής διάστασης φέρουν πληροφόριες και ικανότητες επικοινωνίας με το ευρύτερο περιβάλλον. Οι μαθητές  βιώνουν μια πλήρης διαδικασία παραγωγικών συστημάτων σχεδιασμού μέσω της διαχείρησης των αρχικών design παραμέτρων. Τα υπολογιστικά εργαλεία του εργαστηρίου συμπεριλαμβάνουν Rhino Grasshopper, Processing και Arduino

Η ερευνητική ατζέντα του προγράμματος θέτει σε δοκιμή τη χρήση εργαλείων διαδραστικού και κινητικού σχεδιασμού καθώς και νέων τεχνολογιών κατασκευής. Ο στόχος είναι να μετατραπούν τα στατικά μοντέλα κατασκευής σε κινούμενα πρωτότυπα κινητικής αρχιτεκτονικής. Παράλληλα εξετάζεται η προσέγγιση μιας ιεραρχικής διάταξης μορφών και συσχετισμών στο σχεδιασμό. Με την ενσωμάτωση του φωτός και της κίνησης, οι έννοιες της αλληλεπίδρασης και της κίνησης στην αρχιτεκτονική λαμβάνουν πλέον νεο χαρακτήρα. Η κεντρική ιδέα συμπεριλαμβάνει την άμεση αλληλεπίδραση του χρήστη και της φυσικής δομής, και έμμεσα, την αλληλεπίδραση των χρηστών μεταξύ τους σε κοντινή απόσταση από την κατασκεύη.

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Διευθυντής Προγράμματος : Elif Erdine
Διδάσκοντες : Elif Erdine, Αλέξανδρος Καλλέγιας, Angel Lara, Φωτεινή Κοντολεών, Ciriaco Castro
Συμμετέχοντες : Jessica Alcantara Rivera, Laura Baza, Alina Bontas, Marcella Carone do Nascimento, Cesar Cheng, Samet Duman, Rodion Eremeev, Eva Haggrén, Omar Ibraz, Carol Kan, Ki Woong Kim, Jin Liang, Ekaterina Nuzhdina, Unha Park, Annika Vaisanen, Xiliu Yang
http://dlab.aaschool.ac.uk/

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital