ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΝΕΑ

«Στριφτός» ουρανοξύστης κοιτάζει ψηλά!

18 Ιούνιος, 2007

«Στριφτός» ουρανοξύστης κοιτάζει ψηλά!

Μια νέα σελίδα στην αρχιτεκτονική ανοίγει ο πρώτος περιστρεφόμενος ουρανοξύστης που θα ανεγερθεί οσονούπω στο Ντουμπάι με την εξής ιδιαιτερότητα: καθένας από τους 68 ορόφους του θα μπορεί να περιστρέφεται αυτόνομα!

Ως το τέλος της δεκαετίας το Ντουμπάι, γνωστό για τις αρχιτεκτονικές φιλοδοξίες του, θα αποκτήσει όχι μόνον έναν αλλά δύο περιστρεφόμενους ουρανοξύστες οι οποίοι θα αποτελούν τα πρώτα τέτοιου είδους κτίρια στον πλανήτη. Ο ένας εξ αυτών - του οποίου τα σχέδια αποκαλύφθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα - έχει προκαλέσει εδώ και καιρό το διεθνές ενδιαφέρον, καθώς εισάγει μια σειρά καινοτομιών πρωτοφανών για τα ως τώρα δεδομένα.

Εγκαινιάζοντας τη δικής του εμπνεύσεως «Δυναμική Αρχιτεκτονική», ο ισραηλινής καταγωγής ιταλός αρχιτέκτονας Νταβίντ Φίσερ έχει σχεδιάσει τον Burj (Πύργο), έναν ουρανοξύστη του οποίου ο κάθε όροφος θα μπορεί να περιστρέφεται ξεχωριστά, αλλάζοντας όχι μόνο το σχήμα του κτιρίου αλλά και τη θέα από το εσωτερικό του. Ο Burj θα έχει ύψος 313 μέτρων και, αν δεν είναι ο πρώτος, θα είναι σίγουρα ο ψηλότερος «κινούμενος ουρανοξύστης» στον πλανήτη. Θα είναι επίσης ο πρώτος ο οποίος θα «παραχθεί» σχεδόν εξ ολοκλήρου βιομηχανικά: το 90% του κτιρίου θα συντεθεί από ολοκληρωμένες δομικές μονάδες οι οποίες θα κατασκευαστούν σε τοπικό εργοστάσιο και θα μεταφερθούν για να συναρμολογηθούν επί τόπου.

Ο καθένας από τους 68 ορόφους του θα έχει σχήμα «λουκουμά» και θα αποτελείται από δώδεκα τέτοιες δομικές μονάδες. Θα είναι προσαρμοσμένος σε έναν κεντρικό άξονα (ο οποίος θα αποτελεί και το μοναδικό «χτιστό» τμήμα του κτιρίου) όπου θα υπάρχουν το ασανσέρ και οι κοινόχρηστοι χώροι. Ενεργοποιώντας το σύστημα μόνο με τη φωνή του, ο κάθε ένοικος θα μπορεί να περιστρέφει τον όροφό του όσο - και για όσο χρονικό διάστημα - επιθυμεί αλλάζοντας την κατεύθυνση με την οποία πέφτει το φως στο διαμέρισμά του και τη θέα που βλέπει από τα παράθυρά του. Οσοι ζαλίζονται, δεν χρειάζεται να ανησυχούν: η περιστροφή θα γίνεται πολύ αργά - ένας πλήρης κύκλος 360 μοιρών θα απαιτεί περίπου 90 λεπτά. Στην οροφή του 68ου ορόφου θα υπάρχει ένα τηλεσκοπικό ελικοδρόμιο το οποίο θα ανοίγει και θα κλείνει αν κάποιος θέλει να προσγειωθεί ή να απογειωθεί με το ελικόπτερό του.

Ο Burj θα είναι επίσης ένα κτίριο οικολογικό: με τη βοήθεια 48 ανεμογεννητριών κρυμμένων ανάμεσα στους ορόφους και φωτοβολταϊκών κυττάρων στην επιφάνειά του θα παράγει όχι μόνο τη δική του ηλεκτρική ενέργεια, αλλά αρκετή ενέργεια για να καλύψει και τις ανάγκες πέντε ακόμη κτιρίων αναλόγου μεγέθους. Εδώ κατέχει ακόμη μία πρωτιά, εφόσον είναι το πρώτο κτίριο με τόσο μεγάλη παραγωγή ενέργειας.

Το φιλόδοξο έργο αναμένεται να κοστίσει 350 εκατ. δολάρια και να ολοκληρωθεί σε περίπου δυόμισι χρόνια. Θα περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο έξι αστέρων, γραφεία, διαμερίσματα και έξι βίλες στον τελευταίο όροφο. Στο μέλλον προγραμματίζεται ανάλογα κτίρια να «συναρμολογηθούν» σε 11 ακόμη πόλεις στον κόσμο και πολλοί θεωρούν ότι η «Δυναμική Αρχιτεκτονική» του κ. Φίσερ είναι ήδη η αρχιτεκτονική του μέλλοντος.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital