ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΝΕΑ

Αναγόρευση του Αναστασίου Κ. Μπίρη σε επίτιμο διδάκτορα

28 Φεβρουάριος, 2016

Αναγόρευση του Αναστασίου Κ. Μπίρη σε επίτιμο διδάκτορα

Τελετή Αναγόρευσης του Τάσου Μπίρη Ομότιμου Καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δ.Π.Θ. (31 Μαρτίου 2016)

 

Η αναγόρευση του κ. Αναστασίου Μπίρη ως Επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δ.Π.Θ. συνιστά τιμητική αναγνώριση της συνολικής προσφοράς του στα πεδία της δημόσιας αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης και της εφαρμοσμένης αρχιτεκτονικής δημιουργίας στον τόπο μας. Προσφοράς, μακρόχρονης, πολυεπίπεδης και παραδειγματικής, με διεθνή απήχηση και αναγνώριση.

Ιδιαιτέρως, όμως, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δ.Π.Θ. έρχεται να αναγνωρίσει, με τον πλέον επίσημο τρόπο, την καίρια συμβολή του κ. Αναστασίου Μπίρη στη διαμόρφωση της αρχικής φυσιογνωμίας τού Τμήματος, κατά τα πρώτα 6 κρίσιμα χρόνια της λειτουργίας του (1999-2005). Ως προσκεκλημένος Καθηγητής, προσέφερε τις πολύτιμες υπηρεσίες του (αμισθί, με δική του επιθυμία), οργανώνοντας και διδάσκοντας τα μαθήματα των Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων, επιβλέποντας τις πρώτες διπλωματικές εργασίες, αφήνοντας μια πλούσια παρακαταθήκη στους νεότερους συναδέλφους που συνεργάσθηκαν, τότε, μαζί του.

Τον τιμώμενο θα προσφωνήσουν ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Καθηγητής κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Καθηγητής κ. Χρήστος Καραγιάννης και ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Καθηγητής κ. Παναγιώτης Κόκκορης. Τον Έπαινο του τιμώμενου, με αναφορά στο πολύπλευρο έργο του, θα εκφωνήσει ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών κ. Πάνος-Λουκάς Εξαρχόπουλος.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ομιλία του Επίτιμου Διδάκτορα Α. Μπίρη με θέμα: «Ο σπόρος, το δέντρο, το δάσος. Η διδασκαλία ως συνέχεια».

Πληροφορίες: Γραμματεία Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Δ.Π.Θ., τηλ. 25410 79350

 


Από το μάθημα «Βασικές Αρχές και Έννοιες της Αρχιτεκτονικής» του Α΄ Έτους στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Ξάνθης, Ακαδ. Έτος 1999-2000. Εκπαιδευτικό δρώμενο με τη συμμετοχή όλης της τάξης: οι φοιτητικές προτάσεις για ένα μικρό ημιυπαίθριο εκθετήριο σχηματίζουν ένα συνολικό δίκτυο - περίπατο.

 

Τόπος : Αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Ξάνθη.
Ημερομηνία : Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016 και ώρα 19:00

 

Βιογραφικό Σημείωμα Τάσου Μπίρη
Ο Ομότιμος Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Αναστάσιος Μπίρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1942. Μεγάλωσε σε περιβάλλον αρχιτεκτόνων. Ο πατέρας του Κυπριανός Μπίρης, αρχιτέκτονας και Καθηγητής Οικοδομικής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. και ο θείος του Κώστας Μπίρης, αρχιτέκτονας-πολεοδόμος και γνωστός μελετητής της αρχιτεκτονικής ιστορίας της Αθήνας οδήγησαν τα πρώτα του βήματα στην κατεύθυνση της αρχιτεκτονικής. Σπούδασε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π., απ' όπου αποφοίτησε το 1966.

Το ίδιο έτος, δέχτηκε πρόσκληση του δασκάλου του και διακεκριμένου αρχιτέκτονα, Καθηγητή Ιωάννη Δεσποτόπουλου, να διδάξει Αρχιτεκτονική Σύνθεση στην ίδια Σχολή. Δίδαξε επί 43 συναπτά έτη (1966-2009), από άμισθος Βοηθός έως Πρωτοβάθμιος Καθηγητής, στην Περιοχή των Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων του Τομέα Ι-Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού. Επιπλέον, προσέφερε τις πολύτιμες υπηρεσίες του επί 6 έτη (1999-2005) στο νεοσύστατο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δ.Π.Θ. στην Ξάνθη, όπου ως προσκεκλημμένος Καθηγητής, οργάνωσε και δίδαξε τα μαθήματα των Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων, επέβλεψε τις πρώτες διπλωματικές εργασίες και συνέβαλλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση της αρχικής φυσιογνωμίας του Τμήματος, στα πρώτα κρίσιμα χρόνια της λειτουργίας του. Με το μακρόχρονο, πρωτότυπο και πολυσχιδές διδακτικό του έργο, συνεισέφερε καθοριστικά στη δημόσια αρχιτεκτονική εκπαίδευση, και ως χαρισματικός δάσκαλος ενέπνευσε την αγάπη για την αρχιτεκτονική σε πλήθος μαθητών του, διαμορφώνοντας «γενιές» άξιων αρχιτεκτόνων.

Σε ερευνητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο επικεντρώθηκε σε ζητήματα που σχετίζονται με τη μεθοδολογία και τη διδασκαλία της Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης. Διαμόρφωσε και διατύπωσε προσωπικές θεωρητικές θέσεις και εφάρμοσε πρωτότυπες εκπαιδευτικές πρακτικές (π.χ. το ειδικό μοντέλο/εργαλείο συνθετικών εφαρμογών). Εισήγαγε και διερεύνησε έννοιες, όπως η «Κεντρική Ιδέα», η «Συνθετική Δομή», οι «Αρχέτυπες χωρικές διατάξεις» κ.ά., ως κυρίαρχους «δείκτες» του ανοιχτού, πρωτότυπου, γνήσιου διδακτικού του λόγου. Διαθέτει πλούσιο συγγραφικό έργο (3 βιβλία ως μοναδικός συγγραφέας, 2 βιβλία με δομή διαλόγου, συμμετοχή σε 2 συλλογικούς τόμους), έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα σε ελληνικές και ξένες αρχιτεκτονικές εκδόσεις ενώ πραγματοποιεί τακτικά διαλέξεις σε αρχιτεκτονικές σχολές και επιστημονικούς φορείς/ιδρύματα του εσωτερικού και του εξωτερικού. Τέλος, το διδακτικό και συγγραφικό του έργο έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις και έχει τύχει πολλών αναφορών από τρίτους.

Με τον πρόωρα χαμένο αδελφό του, αρχιτέκτονα και Επίκουρο Καθηγητή του Ε.Μ.Π., Δημήτρη Μπίρη, υπήρξε εταίρος του Αρχιτεκτονικού Γραφείου Καθηγητού Κυπριανού Μπίρη και συνεργατών. Στο πλαίσιο του γραφείου και εναλλασσόμενων αρχιτεκτονικών ομάδων, έχει εκπονήσει μεγάλο αριθμό μελετών ιδιωτικών και, κυρίως, δημόσιων κτιρίων. Το αρχιτεκτονικό του έργο παρουσιάζει ευρύτατη θεματολογία και διαρκή εξέλιξη, είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και χαρακτηρίζεται από μια όλως διακριτή και πρωτότυπη γραφή, στο ίχνος της μοντερνιστικής κληρονομιάς των δεκαετιών του '30 και του '60. Μέσω της συμμετοχής και βραβεύσεων σε πανελλήνιους και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς -κύρια δράση του στον τομέα της αρχιτεκτονικής εφαρμογής- μελέτησε ή/και υλοποίησε σημαντικά δημόσια κτίρια (π.χ. Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης, Νέο Μουσείο Ακρόπολης-Β΄ Βραβείο Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού κ.ά.), τα οποία αποτελούν παραδειγματικές περιπτώσεις μιας αρχιτεκτονικής «μετά σκέψεως», με αναγνωρίσιμη ταυτότητα, που «συνομιλεί» με τα διεθνή ρεύματα, διατηρώντας, παράλληλα, την εντόπια ρίζα της. Το αρχιτεκτονικό του έργο έχει δημοσιευθεί σε αρχιτεκτονικά βιβλία και περιοδικά και έχει παρουσιασθεί σε αρχιτεκτονικές εκδηλώσεις και εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (μεταξύ των οποίων 3 εκθέσεις του συνολικού έργου και μία μονογραφική έκδοση/κατάλογος έκθεσης)

Η διαρκής και αμφίδρομη σχέση μεταξύ αρχιτεκτονικής εφαρμογής και διδασκαλίας της αρχιτεκτονικής, εντοπίζεται ως το επίκεντρο της δραστηριότητας του αρχιτέκτονα-δάσκαλου Τάσου Μπίρη, συνιστώντας μια διαρκή, συνεκτική και γόνιμη πηγή ιδεών και προβληματισμών, συχνά και πέραν της αρχιτεκτονικής, σε ένα πολύ ευρύτερο πεδίο προβληματικής.

Σήμερα, μαζί με τη Σοφία Τσιράκη, αρχιτέκτονα και Επίκουρη Καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π., συνεχίζει το πολύπλευρο έργο του, η δε παρουσία του στο δημόσιο διάλογο για την αρχιτεκτονική είναι συνεχής, ουσιαστική και δυναμική.

 


Από την έκθεση αρχιτεκτονικού έργου των Τάσου και Δημήτρη Μπίρη στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, Χανιά, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2008.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital